Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Reputacja:
1
Cześć wszystkim! Jako, że w szkołach zawsze uczyli mnie tylko o tej dobrej stronie Biblii, ostatnio trochę się zdziwiłem, kiedy zauważyłem jakie m.in. przykazania są tam zawarte. Mianowicie chodzi mi o te z Księgi Powtórzonego Prawa 25:11-12 z obcięciem ręki. Zajmuję się też animacją i postanowiłem, że będę przerzucał większość z tych przykazań biblijnych na ekran (a może jakaś część "katolików" przejrzy na oczy i dowie się w co tak naprawdę wierzy). Może to zabrzmi trochę jak reklama, ale jeśli ktoś chce zobaczyć i powiedzieć jak się podoba pomysł to zapraszam https://www.youtube.com/watch?v=44R1R_3nW8c&t=1s
Liczba postów: 1,780
Liczba wątków: 13
Wyznanie: Katolickie
No raczej w 2018 roku te "przerażające cytaty z Biblii"(które były na wszelakich forach(tutaj również) wyjaśnianie) nikogo już nie gorszą
Liczba postów: 116
Liczba wątków: 3
Reputacja:
5
PawianMarian napisał(a): Cześć wszystkim! Jako, że w szkołach zawsze uczyli mnie tylko o tej dobrej stronie Biblii, ostatnio trochę się zdziwiłem, kiedy zauważyłem jakie m.in. przykazania są tam zawarte. Mianowicie chodzi mi o te z Księgi Powtórzonego Prawa 25:11-12 z obcięciem ręki. Zajmuję się też animacją i postanowiłem, że będę przerzucał większość z tych przykazań biblijnych na ekran (a może jakaś część "katolików" przejrzy na oczy i dowie się w co tak naprawdę wierzy). Może to zabrzmi trochę jak reklama, ale jeśli ktoś chce zobaczyć i powiedzieć jak się podoba pomysł to zapraszam Uśmiech https://www.youtube.com/watch?v=44R1R_3nW8c&t=1s
Ja to widzę tak. Jeżeli autor/autorzy biblii (a sądzę, że tak było) byli ludźmi pustyni, których w dzisiejszych czasach nazwalibyśmy barbarzyńcami, to przekaz starego testamentu ma perfekcyjny sens. XD
Btw. Zajebisty filmik. Sub!
Przekonania są bardziej niebezpiecznymi wrogami prawdy, niż kłamstwa - F. Nietzsche
Liczba postów: 2,922
Reputacja:
254
Quinque napisał(a): No raczej w 2018 roku te "przerażające cytaty z Biblii"(które były na wszelakich forach(tutaj również) wyjaśnianie) nikogo już nie gorszą
Może i były wyjaśniane, ale nie powiedziałbym, że wyjaśnione i że nikogo nie gorszą. Nie ma to jak bajka o łysym proroku, niedzwiedziach i dzieciach - niestety bez happy endu, a i morał jakiś taki, niechrześcijański
Liczba postów: 116
Liczba wątków: 3
Reputacja:
5
Osiris napisał(a): a i morał jakiś taki, niechrześcijański
Ale jakże biblijny XD
Przekonania są bardziej niebezpiecznymi wrogami prawdy, niż kłamstwa - F. Nietzsche
Liczba postów: 2,142
Reputacja:
48
Wyznanie: ateista 100%, jebać masonów i swieckich humanistów
Osiris napisał(a): Quinque napisał(a): No raczej w 2018 roku te "przerażające cytaty z Biblii"(które były na wszelakich forach(tutaj również) wyjaśnianie) nikogo już nie gorszą
Może i były wyjaśniane, ale nie powiedziałbym, że wyjaśnione i że nikogo nie gorszą. Nie ma to jak bajka o łysym proroku, niedzwiedziach i dzieciach - niestety bez happy endu, a i morał jakiś taki, niechrześcijański 
I jaki jest ten niechrześcijański morał, płynący z historii Elizeuszu?
Marcin Basiński
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia
Reputacja:
254
Marlow napisał(a): Osiris napisał(a): Quinque napisał(a): No raczej w 2018 roku te "przerażające cytaty z Biblii"(które były na wszelakich forach(tutaj również) wyjaśnianie) nikogo już nie gorszą
I jaki jest ten niechrześcijański morał, płynący z historii Elizeuszu?
Czyż nie jest chrześcijańską "złota reguła" odrzucenia prostej sprawiedliwości rozdzielczej, miłości nieprzyjaciół i miłosierdzia? Jakkolwiek by do przypadku Elizeusza nie podejść to wychodzi niechrześcijańsko - jak na cud.
Historyjkę o niedźwiedziach można uznać za zwykły narracyjny tekst przedstawiający chorą scenę okrucieństwa. Można też zinterpretować to jako sąd nad prorokami Baala, czy napiętnowanie innego pogańskiego kultu Betel. Albo i jako przestroga przeciwko lekceważeniu słowa bożego. Albo wyśmiewanie się z proroka, które oznaczało wyśmiewanie się z samego Boga, za co oczywiście karą jest śmierć.. Albo zapowiedź wielkiego ucisku, trwającego 42 miesiące.
I tak można długo ciągnąć bo co "prorok" weźmie się na interpretację alegorii biblijnych to każdemu wychodzi co innego. A cokolwiek z tego wychodzi to z miłosierdziem nic wspólnego tu nie ma.
12.06.2018, 21:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.06.2018, 21:08 przez Marlow.)
Liczba postów: 2,142
Reputacja:
48
Wyznanie: ateista 100%, jebać masonów i swieckich humanistów
Osiris napisał(a): Czyż nie jest chrześcijańską "złota reguła" odrzucenia prostej sprawiedliwości rozdzielczej, miłości nieprzyjaciół i miłosierdzia? Jakkolwiek by do przypadku Elizeusza nie podejść to wychodzi niechrześcijańsko - jak na cud.
Historyjkę o niedźwiedziach można uznać za zwykły narracyjny tekst przedstawiający chorą scenę okrucieństwa. Można też zinterpretować to jako sąd nad prorokami Baala, czy napiętnowanie innego pogańskiego kultu Betel. Albo i jako przestroga przeciwko lekceważeniu słowa bożego. Albo wyśmiewanie się z proroka, które oznaczało wyśmiewanie się z samego Boga, za co oczywiście karą jest śmierć.. Albo zapowiedź wielkiego ucisku, trwającego 42 miesiące.
I tak można długo ciągnąć bo co "prorok" weźmie się na interpretację alegorii biblijnych to każdemu wychodzi co innego. A cokolwiek z tego wychodzi to z miłosierdziem nic wspólnego tu nie ma.
Cytat:Our Rabbis taught: Elisha was afflicted with three illnesses: one because he stirred up the bears against the children, one because he thrust Gehazi away with both his hands, and one of which he died; as it is said: Now Elisha was fallen sick of his sickness whereof he died.
Sota 47 a
Link
Zadnego Oświecenia na horyzoncie, w tym konkretnym fragmencie wpływów hellenistycznych również brak.
Ten krótki frag jest chyba najlepszym komentarzem w temacie zdolnosci interpretacyjnych i rozumienia tekstu, tzw ateistów.
Żeby tzw ateisci mieli o czym mysleć, jeszcze mały frag, tym razem zdanie odrębne:
Cytat:Rab and Samuel [differ in their interpretation]; one said it was a miracle, while the other said it was a miracle within a miracle. He who said it was a miracle did so because there was a forest but there were no bears; he who said it was a miracle within a miracle did so because there was no forest nor were there any bears. [But according to the latter interpretation] there need have been [provided] bears but not a forest! — [It was required] because [the bears] would have been frightened
Czyli żadnego cudu nie było.
Marcin Basiński
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia
Reputacja:
254
Marlow napisał(a): Cytat:Our Rabbis taught: Elisha was afflicted with three illnesses: one because he stirred up the bears against the children, one because he thrust Gehazi away with both his hands, and one of which he died; as it is said: Now Elisha was fallen sick of his sickness whereof he died.
Sota 47 a
Link
Zadnego Oświecenia na horyzoncie, w tym konkretnym fragmencie wpływów hellenistycznych również brak.
Ten krótki frag jest chyba najlepszym komentarzem w temacie zdolnosci interpretacyjnych i rozumienia tekstu, tzw ateistów.
Żeby tzw ateisci mieli o czym mysleć, jeszcze mały frag, tym razem zdanie odrębne:
Cytat:Rab and Samuel [differ in their interpretation]; one said it was a miracle, while the other said it was a miracle within a miracle. He who said it was a miracle did so because there was a forest but there were no bears; he who said it was a miracle within a miracle did so because there was no forest nor were there any bears. [But according to the latter interpretation] there need have been [provided] bears but not a forest! — [It was required] because [the bears] would have been frightened
Czyli żadnego cudu nie było.
Marlow chyba nie bardzo zrozumiał o co chodzi: przestawiłem zdolności interpretacyjne i rozumienia tekstu apologetów chrześcijańskich. Tak się składa, każdy sobie interpretuje jak chce i w tym właśnie jest problem ponieważ np. protestanci skłaniają się raczej do dosłownego odczytywania Pisma.
Ale Marlow, tak krytyczny wobec wszystkich tych prób, może sam się wykazać i przedstawić jedyną prawdziwą jego zdaniem interpretację. Zaprezentuje w ten sposób swoje zdolności.
Liczba postów: 1,780
Wyznanie: Katolickie
Osiris napisał(a):Tak się składa, każdy sobie interpretuje jak chce
Tak się składa że katolicy nie mogą sobie interpretować jak chcą
Reputacja:
254
Quinque napisał(a): Osiris napisał(a):Tak się składa, każdy sobie interpretuje jak chce
Tak się składa że katolicy nie mogą sobie interpretować jak chcą
Tak, bo katolicy mają wyłączność na interpretację
|