To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Władza metapolityczna w historii.
Czyli w związku z politeizmem Hindusów uważasz, że nie można mówić o "ołtarzu"?
Odpowiedz
Bo trza było pisać o sacrum. Wtedy by może szybciej załapał o co chodzi.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Bury Wilk napisał(a):Czyli w związku z politeizmem Hindusów uważasz, że nie można mówić o "ołtarzu"?
Ja pytam was o rozumienie tego terminu.
Można mówić o ołtarzach, skoro tych bogów jest wielu i wiele bogiń.
Zatem nie ma jednego ołtarza, a jest wiele ołtarzy. Któryż to z nich stanowi jedność z prezydentem Indii /Sziwy, Wisznu, Brahmy, Hanumana? itd./
Jeśli Sziwy, to dlaczego nie Wisznu, a jeśli Wisznu to dlaczego nie Brahmana?
Nie piszmy o systemie tronu i ołtarza w przypadku hinduizmu. To zupełnie inna kultura, w której jest wielu bogów /jest również sikhizm/.
To nie takie proste!
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
W każdej cywilizacji jakieś relacje między "tronem", a "ołtarzem" są.
Tak jak napisał Neutromanta, mowa jest o społecznych relacjach sacrum-profanum.
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Ja pytam was o rozumienie tego terminu.
Można mówić o ołtarzach, skoro tych bogów jest wielu i wiele bogiń.
Zatem nie ma jednego ołtarza, a jest wiele ołtarzy. Któryż to z nich stanowi jedność z prezydentem Indii /Sziwy, Wisznu, Brahmy, Hanumana? itd./
Jeśli Sziwy, to dlaczego nie Wisznu, a jeśli Wisznu to dlaczego nie Brahmana?
Nie piszmy o systemie tronu i ołtarza w przypadku hinduizmu. To zupełnie inna kultura, w której jest wielu bogów /jest również sikhizm/.
To nie takie proste!
Czy z tego gadania ma niby wynikać, że w Indiach nie ma kaplanów?
Opanuj się, kolego!

Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):Bo trza było pisać o sacrum. Wtedy by może szybciej załapał o co chodzi.

Naprawdę w to wierzysz? To nonkonformista. Nie wiadomo czy normalna wiedza nie jest dla niego nazbyt konformistyczna. :lol2:
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Dzięki temu że jestem niewierzący to mam wielkie pokłady nie wykorzystanej wiary. W przypadku Nonka zaczynam je eksploatować Oczko
Sebastian Flak
Odpowiedz
Po ostatnich jazdach Nonka wnioskuję że osiagniesz niedługo Peak Oil Język
Odpowiedz
Nie zrozumieliście Alaina. On nie mówi, że ktoś tam kształtuje opinie publiczną i że - szok - jest podział na sacrum i profanum, tylko że autonomia sacrum i opinii publicznej została zlikwidowana, i teraz jest tak, że są one tylko mechanizmami optymalizacji systemu. Zharmonizowanie potrzeb i oczekiwań jednostek bądź grup z funkcjami pełnionymi przez system jest już tylko dodatkowym elementem jego funkcjonowania. Nawet kiedy zmieniają się jego reguły i pojawiają innowacje, nawet kiedy zakłócenia jego funkcji, jak strajki, kryzysy, bezrobocie czy rewolucje polityczne mogą natchnąć wiarą w jakąś alternatywę i zbudzić nowe nadzieje, chodzi tylko o wewnętrzne przemodelowanie, którego wynikiem może być jedynie polepszenie działania systemu. Tzn. tak będzie dopóki neopoganin Alain nie przejmie władzy, bo potem już będzie tylko lepiej. Wrócą Bogowie.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Po ostatnich jazdach Nonka wnioskuję że osiagniesz niedługo Peak Oil Język
Wybacz, ale za bardzo nie rozumiem, co miałeś na myśli? Mógłbyś jaśniej?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Peak oil to dosłownie: moment w czasie w którym wydobycie ropy naftowej osiągnie maksimum i rozpocznie się nieodwracalny spadek wydobycia. (http://pl.wikipedia.org/wiki/Peak_oil)

To moja odpowiedź na
Cytat:Dzięki temu że jestem niewierzący to mam wielkie pokłady nie wykorzystanej wiary. W przypadku Nonka zaczynam je eksploatować
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Peak oil to dosłownie: moment w czasie w którym wydobycie ropy naftowej osiągnie maksimum i rozpocznie się nieodwracalny spadek wydobycia. (http://pl.wikipedia.org/wiki/Peak_oil)

To moja odpowiedź na
Dzięki za wyjaśnienie.
Odpowiedz
Palmer napisał(a): Zachodnie Chrześcijaństwo tym się wyróżniało, że na Tronie nie stawiano Ołtarza i odwrotnie.
Inne cywilizacje nie znały takiego podziału ról.

Humanitas też nie zna. Duży uśmiech

Jasne. Palmer znał wszystkie ludzkie cywilizacje na przestrzeni dziejów, aby wysuwać takie twierdzenie?
A król odpowiadał przed kim? Czyż nie przed Bogiem? Jakie to niestawianie na tronie ołtarza?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: