Liczba postów: 9,700
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
Rin napisał(a):Poza tym uważasz, że oni są jacyś gorsi?
Od palaczy marihuany?
Oczywiscie.
:]
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
nie bedziesz mial cudzych bogow przedemna, odpowiedz jest dla mnie prywatnie prosta...... wszystko co nie boskie to diabelskie.
bog nie ma konkurencji z innymi bogami,a po za tym jedynym bogiem nie ma innego. 1 przykazanie oznacza, ze wszystko co cie uzaleznia, np. alkohol, dragi,magia,diabelske rzeczy itp. jest dla ciebie bogiem, a ty zapominasz o tym jedynym.  pozdro!!!!!!!
Liczba postów: 48
Liczba wątków: 2
Załóżmy że istnieje ten buk :lol2:
Dlaczego więc np. muzułmanie nie uważają że modlą się do tego samego boga co katolicy :?: :!: :mrgreen:
A co za tym idzie muzułmanie zabijają w imię boga, więc wychodzi na to że ten bóg wcale taki wspaniały nie jest..... :roll:
oczywiście jeżeli w ogóle istnieje w co wątpię hehe
g-starkrasavica napisał(a):nie bedziesz mial cudzych bogow przedemna, odpowiedz jest dla mnie prywatnie prosta...... wszystko co nie boskie to diabelskie. a przydałoby się jednak przeczytać 1 przykazanie zamnim się onim wypowiesz.
księga wyjścia rozdział 20.
g-starkrasavica napisał(a):bog nie ma konkurencji z innymi bogami,a po za tym jedynym bogiem nie ma innego. w każdej religii tak jest " Tylko nasi bogowie istnieją!".
g-starkrasavica napisał(a):1 przykazanie oznacza, ze wszystko co cie uzaleznia, np. alkohol, dragi,magia,diabelske rzeczy itp. jest dla ciebie bogiem, a ty zapominasz o tym jedynym. ja tam nie widze nic o alkoholu i dragach. A może ty masz monopol na interpretację?
Liczba postów: 4,045
Liczba wątków: 85
Reputacja:
1
Wyznanie: ateista
Pierwsze przykazanie. Już samo to, że jest akurat pierwsze, wiele mówi o jego boskim , czy ludzkim twórcy. Pierwsze-czyli najważniejsze. Możesz kraść, cudzołożyć jeśli jesteś mężczyzną, pożądać rzeczy bliźniego(np. niewolnika), a zostanie to wybaczone, jest na to szansa. Możesz nawet zabijać, a Pan twój Ci wybaczy-ba, przecież sam namawia do zabijania.
Jeśli jednak zwrócisz się do innego Boga, innego czcić będziesz zamierzal, innemu ofiary składał-wtedy marny los Twój, a także Twoich bliskich. Zalecana przez Pismo kara za ten najcięższy z grzechów to ukamieniowanie.
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
Liczba postów: 334
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Witam. Umieszczam 1 przkazanie w pełnym brzmieniu.
"Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. Jam jest Pan, Bóg twój, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, z domu niewoli.
Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie.
Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!
Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą.
Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań."
Liczba postów: 331
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Chwała bogu, że bóg umarł. Bo ciężko by nam było (i tak jest).
Liczba postów: 146
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Ja odpowiem tak:
Ówczesne czasy przesiąkały religijnością, wierzeniami, zaklęciami i magią. Bogowie wręcz rywalizowali ze sobą za pomocą ludzi, oczywiście bogowie zostali stworzeni przez człowieka. Tamtejszych bogów można porównać do dzisiejszych producentów samochodów, a dekalog do skrzyni biegów. Między 3000 r. p.n.e. a 200 r. n.e. powstało bardzo wiele dekalogów, jedno z nich, chrześcijańskie wzięło się analogicznie do egipskich przykazań praw.
Bóg napisał(a):Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!
Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. - 2 przykazanie wg. protestantów i prawosławnych.
Ten nakaz jeszcze bardziej podkreśla rywalizacje między religiami.
|