To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nowy Zeitgeist: Addendum
Szukałem słowa "Addendum" na tym forum i wynika z tego, że jeszcze nic tutaj o tym nie było.

Właśnie widziałem dziś ten film. Jest stosunkowo nowy, chyba nie więcej niż miesiąc temu ujrzał światło dzienne.

Powiem tylko tyle, że o ile pierwszy Zeitgeist może i był ciekawy to jakoś tak... "meh...". O tyle ten jest jakby sensowniejszy.

Twórcy podchodzą do sprawy znowu bardzo profesjonalnie i racjonalnie.

A kawałkiem n.t. utopijnego Venus project rozbudzają fantazję... Co więcej ten kawałek bardzo mnie uderzył bo jest to praktycznie identyczne z moją utopijno-technokratyczną wizją o_O Serio coś w podobny deseń wyobrażałem sobie to czego pewnie nie dożyję... :-]

Ogólnie to muszę to jeszcze wszystko przetrawić, ładnie wytłumaczone ale sporo informacji naraz.

tu macie linka gdzie ja oglądałem: http://video.google.com/videoplay?docid=...7695921912
trwa 2h ale bardzo wciągający film

ale jak macie wersję z lepszą jakością czy coś to zapodajcie
Odpowiedz
no tak, widzialem to juz jakis czas temu i wlasciwie wszystko fajnie ale mam wrazenie ze moglbym rownie szczerze dissowac ta komunistyczna techno-utopie jak i jej bronic. Troche to zalatywalo śp. Vacariusem - maszyny beda na nas robic a my bedziemy lezec na sloncu ale z drugiej strony moze i tak powinno byc, jebac ta patologie obecna, rzady, korporacje, banki i caly bajzel gospodarki pienieznej. Zwlaszcza jesli sie wezmie pod uwage czesc pierwsza Addendum gdzie koles bardzo sensownie tlumaczy dlaczego system jest do dupy i nie da sie naprawic.

nie wiem
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Wszystko fajnie, ale nie po polsku. Dobrze znam angielski i pewnie 95% zrozumiałbym, ale to nie to samo.
Odpowiedz
Well, w takim razie trzeba poczekać na tłumaczenie. Zapewne na dniach będzie, polskie haksiory i inne linuksiarze się lubują w takim czymś.

Cytat:12 X 2008

Prace nad tłumaczeniem trwają.

a tutaj znalazłem stronkę gdzie tłumaczą:
http://duch-epoki.pl/subtitles/

to co czerwone jest najwidoczniej nieprzetłumaczone jeszcze
Odpowiedz
http://www.zeitgeistmovie.com/subs2.htm

Powyżej macie przetłumaczony. Wciskacie polish i ziuuuuu.

Ciekawe, chociaż oglądając to będziecie się nie raz łapać za głowy słysząc pompatyczne kazania dot. nowoczesnego niewolnictwa i utopijnej wizji geotermalnego świata powszechnej szczęśliwości.
Odpowiedz
Cytat:znowu bardzo profesjonalnie i racjonalnie.

Chyba nie masz na myśli, że Zeitgeist był profesjonalny?
Odpowiedz
Znacie jakieś naukowe źródła o tym Bogu słońca - Horusie?
Odpowiedz
Właśnie, czy oni czegoś nie pokaszanili? Wydaje mi się że Re był bogiem słońca.
Edit:
Cytat:Czasem wyróżnia się bogów ze względu na "stan" słońca, np.:
  • Horus – egipski bóg uosabiający m.in. wschodzące słońce
  • Re – egipski bóg uosabiający m.in. słońce dzienne
Miałem rację w połowie ;p

Odpowiedz
W Egipcie to zależało od ośrodka kultu.

ABC rzetelnej wiedzy o religii egipskiej (napisane przez wykładowcę religioznawstwa UJ):

http://www.poczytaj.pl/6055
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: