To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korea północna
http://www.polskieradio.pl/7/129/Artykul...-Bezkarnie

Wczoraj był atak Korei Północnej na Południową, co może wywołać konflikt na sporą skalę, ponieważ Korea Płn dysponuje bronią atomową, co stanowi ją krajem "zwiększonego ryzyka". Do tego jej siła militarna jest dość mocna, bo zamiast dostarczyć przynajmniej podstawowych produktów do życia ludziom wszystko jest inwestowane w wojsko. Nie wiem, jaki stosunek mają Chiny do tego zajścia, ale niby chcą załagodzić konflikt. Ale Chiny jak to Chiny, nie są o wiele lepsze pod pewnymi względami od Korei Północnej. Co o tym sądzicie?
EDIT:Nazgul, przepraszam, rozpędziłem się trochę Uśmiech
Odpowiedz
DiscendiCupiditate napisał(a):skalę ponieważ Korea Północna w jest w sojuszu z USA oraz dysponuje bronią atomową, co stanowi
Coś pokręciłeśDuży uśmiech
Osobiście uważam, że żadnej wojny nie będzie. Nikomu się ona nie opłaca. Ze strony Koreańczyków Północnych chodzi zapewne o pokazanie siły i ewentualne wymuszanie jakichś ustępstw. Wiadomo: z jednej strony chodzi o to, żeby zwiększyć tzw. pomoc krajów Zachodnich dla tego państwa, a z drugiej o wznowienie negocjacji dotyczących wzbogacania uranu.
Reasumując ciężko ocenić, jak zachowają się poszczególne kraje: Rosja, Stany, USA. Na pewno jednak nie dojdzie do poważniejszego konfliktu zbrojnego, a tym bardziej atomowego wbrew niektórym spekulacjom. Po prostu media w naszym kochanym państewku próbują jak zwykle odwracać uwagę od sprawach krajowych (fatalnym stanem gospodarki itp.), więc podsycają różne międzynarodowe sensacje, by skupić na czymś innym uwagę plebsu.
Tu ne cede malis
Odpowiedz
Pfff toz przepowiednia mówi jasno - tak zaczyna sie III Wojna Światowa - zaraz uzyje się broni nuklearnej i już po nas.

:p
fuck you, I'm an anteater!
Odpowiedz
Chiny popuściły dalajlamowo-noblowego bąka. Żadnego konfliktu nie będzie. Chiny kwitną, produkcja jeansów musi trwać dalej. Ale Zachód musi pamiętać, że spokój jest pożądany, owszem ale jest wynikiem dobrej woli każdej ze stron i że istnieją STRONY, a nie strona.
W chrześcijaństwie najbardziej lubię to, że nie jest islamem - Pat Condell
Odpowiedz
Jak ma już dojść do wojny (w co nikt nie wierzy )to niech dzielni Koreańczycy z północy rozwalają atomówkami te siedlisko szatana jakim są Stany.Odechce im się "wyzwalać" kraj który jest w pełni niepodległy i suwerenny i ma prawo rządzić się po swojemu.
Wszyscy bogowie są diabła warci!
Odpowiedz
Kim Dzong Il napisał(a):Odechce im się "wyzwalać" kraj który jest w pełni niepodległy i suwerenny i ma prawo rządzić się po swojemu.
Ty to tak na serio czy się zgrywasz ? Przecież nikt nie chce wyzwalać tego kraju. (a może by się przydało, bo szkoda mi tych biednych ludzi którzy tam żyją) :roll: USA jest w sojuszu z Koreą Południową, więc to chyba logiczne że będzie jej pomagać. No chyba że ty nazywasz "wyzwalaniem", pomoc humanitarną dla ludzi którzy tam umierają z głodu i chorób bo brak im podstawowej opieki medycznej, a jak powiedzą że im źle to są oni wysyłani wraz z rodziną (do trzeciego pokolenia) do obozów koncentracyjnych. :|
Odpowiedz
DiscendiCupiditate napisał(a):No chyba że ty nazywasz "wyzwalaniem", pomoc humanitarną dla ludzi którzy tam umierają z głodu i chorób bo brak im podstawowej opieki medycznej, a jak powiedzą że im źle to są oni wysyłani wraz z rodziną (do trzeciego pokolenia) do obozów koncentracyjnych. :|

Nie twierdzę rzecz jasna,że Korea Płn. jest krajem mlekiem i miodem płynącym ale jak można wierzyć amerykanom i łykać ich ohydną propagandę (zwłaszcza po Iraku)?Nie ma żadnych dowodów na jakieś obozy koncentracyjne no chyba,że za takie uznasz rzekome świadectwa uciekinierów, którzy zmyślą wszystko żeby dorwać się do socjalu.

http://konflikty.wp.pl/kat,107154,title,...caid=1b4d8

Ciekawy wywiad z Hiszpanem Alejandro Cao De Benos,ambasadorem Korei Północnej-skoro jest tam taki syf i ubóstwo to po co się tam pchał?Chyba trudno być agentem jeśli się jest jedynym obcokrajowcem w rządzie?
Odpowiedz
Kim Dzong Il napisał(a):Nie twierdzę rzecz jasna,że Korea Płn. jest krajem mlekiem i miodem płynącym ale jak można wierzyć amerykanom i łykać ich ohydną propagandę (zwłaszcza po Iraku)?Nie ma żadnych dowodów na jakieś obozy koncentracyjne no chyba,że za takie uznasz rzekome świadectwa uciekinierów, którzy zmyślą wszystko żeby dorwać się do socjalu.

http://konflikty.wp.pl/kat,107154,title,...caid=1b4d8

Ciekawy wywiad z Hiszpanem Alejandro Cao De Benos,ambasadorem Korei Północnej-skoro jest tam taki syf i ubóstwo to po co się tam pchał?Chyba trudno być agentem jeśli się jest jedynym obcokrajowcem w rządzie?
Człowieku, znane jest kilka miejsc obozów koncentracyjnych, nie da się ich namierzyć bo obraz z satelity jest tam nie dostępny. Propaganda Amerykanów ? Duży uśmiech Mówisz o kraju w którym podczas wielkiego głodu poumierało 3 mln ludzi. Widziałem film z ukrytej kamery pewnego lekarza który jeździ do krajów trzeciego świata i tam pomaga, przecież to jest wręcz nie wyobrażalne co tam się dzieje.Ludzie ryzykują życie aby uciec, przez granice Koreańsko/Chińską, a ty mi wyskakujesz że nie jest to kraj mlekiem i miodem płynący. Pokazujesz mi wywiad z jakiś gościem, który sam jest wysoko postawiony w Korei, więc o chyba logiczne że będzie wysławiał ten kraj pod niebiosa. Ale ja wiem wszyscy kłamią.:>
I parę linków które też kłamią:
http://www.pretext.us.edu.pl/npw15_1.html
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1...lodu_.html
http://koreapolnocna.salon24.pl/246335,k...sie-prawda
Jak chcesz dam dużo więcej materiałów, tylko przy odpowiedzi nie wrzucaj mi uśmiechniętej twarzy wodza na tle wspaniałego kraju i szczęśliwych ludzi. Poza tym, tym krajem interesują się chyba wszystkie organizacje działające dla poszanowania praw człowieka, a więźniowie obozów dość dokładnie je opisują więc no cóż...
Odpowiedz
No ja również mogę wygrzebać linki (filmy,opisy)które potwierdzają moją tezę.Na przykład ten film :http://www.youtube.com/watch?v=NrvIM1ENcbA
(od 0:57 do 3:10) przedstawia reakcje zwykłych ludzi na śmierć wodza Kim Ir Sena.No tak, pismaki żerując na taniej sensacji pewnie przestawią to jako przejaw stadium najwyższej manipulacji/inżynierii społecznej :roll: ale tak się chyba nie zachowują ludzie którzy są niezadowoleni ze swojego państwa.
Odpowiedz
Kim Dzong Il napisał(a):No ja również mogę wygrzebać linki (filmy,opisy)które potwierdzają moją tezę.Na przykład ten film :http://www.youtube.com/watch?v=NrvIM1ENcbA
(od 0:57 do 3:10) przedstawia reakcje zwykłych ludzi na śmierć wodza Kim Ir Sena.No tak, pismaki żerując na taniej propagandzie pewnie przestawią to jako przejaw stadium najwyższej manipulacji/inżynierii społecznej :roll: ale tak się chyba nie zachowują ludzie którzy są niezadowoleni ze swojego państwa.
O tak, nie wiem czy wiesz ale w Korei już dawno zatarła się granica pomiędzy strachem, a prawdziwym uczuciem, widziałem ludzi którzy dziękowali ze łzami w oczach swojemu wodzowi za to że wysłał kogoś żeby mógł ich leczyć, a prawda była taka że wódz z ich leczeniem nic wspólnego nie miał. Ci ludzie nie mają pojęcia co jest za granicami swojego kraju, im się wmawia że Korea to utopia, a jedyne co ich karmi to propaganda, granica jest chyba najlepiej pilnowaną granicą na świecie. Obejrzyj coś co ma odwzorowanie w rzeczywistości, a nie pokazujesz jakieś wypromowane przez państwo brednie. :roll:
Odpowiedz
W Korei Północnej nie można być niezadowolonym z państwa - grozi za to śmierć Uśmiech
Odpowiedz
Kim Dzong Il napisał(a):Nie twierdzę rzecz jasna,że Korea Płn. jest krajem mlekiem i miodem płynącym ale jak można wierzyć amerykanom i łykać ich ohydną propagandę (zwłaszcza po Iraku)?

Faktycznie, lepiej opierać swoje zdanie na podstawie informacji podawanych przez władze Północnej Korei, która nie wpuszcza do siebie zachodnich mediów (ciekawe czemu?), bo są bardziej wiarygodne niż relacje emigrantów.
I'm an atheist, and that's it. I believe there's nothing we can know except that we should be kind to each other and do what we can for other people.
Odpowiedz
zagłoba napisał(a):Pfff toz przepowiednia mówi jasno - tak zaczyna sie III Wojna Światowa - zaraz uzyje się broni nuklearnej i już po nas.
Ale baba-manga (czy jakoś tak) mówiła, że w środę dwa tygodnie temu miało sie zacząć....

Ja jestem zdania, że KRLD wojny nie wywoła, im raczej chodzi o demonstrację siły. Wojna jest im totalnie nie na rękę - bo prędzej czy później musieliby zostac pokonani.

Polecam "Defiladę" Fidyka - film, którego głównym tematem są wyprane mózgi Koreańców Północnych.

:p[/quote]
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."

Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Odpowiedz
Akademicki szczur napisał(a):W Korei Północnej nie można być niezadowolonym z państwa - grozi za to śmierć Uśmiech
Tak jak w Oceanii..
Odpowiedz
Kim Dzong Il napisał(a):No ja również mogę wygrzebać linki (filmy,opisy)które potwierdzają moją tezę.Na przykład ten film :http://www.youtube.com/watch?v=NrvIM1ENcbA
(od 0:57 do 3:10) przedstawia reakcje zwykłych ludzi na śmierć wodza Kim Ir Sena.No tak, pismaki żerując na taniej sensacji pewnie przestawią to jako przejaw stadium najwyższej manipulacji/inżynierii społecznej :roll: ale tak się chyba nie zachowują ludzie którzy są niezadowoleni ze swojego państwa.
Jakby mi grożono śmiercią/obozem/więzieniem/torturami to też bym poszedł na tą defiladę. Co do płaczu: oni po prostu nie wiedzą że może być lepiej-od dzieciństwa im wpajano ideologię komunistyczną, a poza tym odcięto doływ informacji z zagranicy i od opozycji?

Marcin_77
Cytat:Ja jestem zdania, że KRLD wojny nie wywoła, im raczej chodzi o demonstrację siły. Wojna jest im totalnie nie na rękę - bo prędzej czy później musieliby zostac pokonani.
Nawet jeśli by wygrali-cieżko byłoby zastraszać i ,,tresować" dodatkową masę ludzi.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: