Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
Ma rację. Widzimy to w Polsce. A co się musi dziać wśród Latynosów?
Dążenie do zysku jest fajne, ale nigdy za cenę upodlenia bliźniego. Kościół nigdy nie twierdził inaczej ("Rerum novarum").
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Właśnie czegoś takiego po nim się obawiałem. Na razie ta krytyka kapitalizmu jest dość dyskretna ale nie wiem za bardzo co on rozumie przez ten "dziki kapitalizm". Bo najczęściej osoby używające tego zwrotu rozumieją przez niego wszystko co nie jest zamrodystycznym państwem opiekuńczym ze sporymi elementami socjalizmu.
Wg niektórych np w takiej Polsce mamy "dziki kapitalizm".
A to już jest całkiem niezły kwiatek:
„Dać, aby otrzymać, to wyzysk, który nie zważa na osobę”"
Czort wie co on przez to rozumie?
Liczba postów: 6,486
Liczba wątków: 40
Reputacja:
151
DziadBorowy napisał(a):Czort wie co on przez to rozumie?
Taki Franciszek może myśleć czysto idealistycznie niczym jakiś komunista... A jak ten straszny brak wyzysku się kończy, to widać gołym okiem. Jeszcze większym wyzyskiem.
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Gocek napisał(a):Co o tym myślicie? Myślę, że nie powiedział niczego nadzwyczajnego. KrK nie od dzisiaj w swojej nauce społecznej stara się dotykać nie tylko problemów dotyczących działań i wizji socjalistów ale także ich antagonistów. Można sobie poczytać czy to Rerum Novarum Leona XIII czy to Quadragesimo anno Piusa XI czy np. Mater et Magistra Jana XIII.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 814
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Cytat:A to już jest całkiem niezły kwiatek:
„Dać, aby otrzymać, to wyzysk, który nie zważa na osobę”"
Czort wie co on przez to rozumie?
Masz być murzynem po prostu. Masz dawać (nie ważne co) ale w żadnym wypadku nie oczekuj zapłaty. Pójdziesz zapierdalać przez 8h ale nie upominaj się o pensję bo to wyzysk.
Czasy kryzysu mają to do siebie, że posłuch znajdują wtedy różni populiści i szaleńcy vide dwudziestolecie międzywojenne. Tego obawiam się teraz. Idioci z Brukseli, prezydent Francji. Mówimy, że PO się kończy. Ja mam złowrogie przeczucie, że na ich trupie może wyrosnąć coś jeszcze gorszego...
22.05.2013, 20:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.05.2013, 20:57 przez korsarz.)
Liczba postów: 2,342
Liczba wątków: 37
Reputacja:
5
Gocek napisał(a):Dziki kapitalizm wpoił logikę zysku za wszelką cenę
Co o tym myślicie?
zacznijmy od tego, że Jezus nie głosił ''zabierz korsarzowi pod przymusem i daj gockowi'' tylko Jezus głosił ''jak masz, to daj, z własnej nieprzymuszonej woli''
A co do rzekomego krwiożerczego kapitalizmu, to warto nadmienić, że kapitalizmu sensu stricto nie ma. Owa logikę zysku za wszelką cenę nie wpoił ludziom kapitalizm a konsumpcjonizm, to jest diametralna różnica. Można jednak osobie duchownej wybaczyć błędy w logicznym myśleniu. Jak mawiał Czernomyrdin - Chcieliśmy jak najlepiej a wyszło jak zawsze.
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
Myślimy, że papież - co nie jest zresztą nowością - jest wrogiem wolności.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
On po prostu szuka, jak wielu, Trzeciej Drogi - czyli mitycznej Społecznej Gospodarki Rynkowej - świętego Grala wszelkiej maści idealistów.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
22.05.2013, 22:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.05.2013, 22:25 przez Baptiste.)
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Jeżeli tzw. trzecią drogę zdefiniujemy sobie jako brak socjalizmu i liberalizmu to w zasadzie trzecia droga nie jest niczym mitycznym. Istniała niemal zawsze i wszędzie. Różny jest jedynie jej kształt, rozkład nacisku określonych nurtów.
Ciebie Sofeiczu także przeciętny socjalista czy liberał mógłby określić mianem zwolennika trzeciej drogi.
To nie idealizm ją wymusza lecz pragmatyzm i zwyczajna umiejętność prześledzenia dziejów.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Czyli to co mamy w Europie - regulowaną gospodarkę rynkową oblaną Bismakowskim "olejem społecznym" czyli babilońską biurokracją.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 5,461
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Ciekawe co na to kórwiniści.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Liczba postów: 6,486
Liczba wątków: 40
Reputacja:
151
Forge napisał(a):Ciekawe co na to kórwiniści.
Nie wiesz? :roll:
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
Forge napisał(a):Ciekawe co na to kórwiniści.
Stwierdzą, że papież miał na myśli coś innego, niż się wszystkim wydaje.
Jeżeli się bardzo, bardzo, ale to bardzo postarać, odpowiednio przedefiniować słowa itp; to znaczenie dowolnej wypowiedzi da się zmienić, nawet dokładnie na odwrót.
Gdybym był korwinistą, powiedziałbym, na przykład... że papież mówiąc o "dzikim kapitalizmie" miał na myśli obecny kapitalizm socjalny, który jest prymitywny i dziki, w porównaniu z prawdziwym wolnorynkowym kapitalizmem.
To oczywiście bzdura, bo prawda z którą korwiniści nie chcą się zmierzyć jest taka, że kościół jest wrogi wolności
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Korwinistami bym się nie martwił z tego co wiem papież nie jest dla nich jakąś wyrocznią. Gorzej z hołotą Palikota. Bo jeszcze się okaże, że mają niespodziewanego sojusznika w sprawie państwowych fabryk mebli  Ciekawe czy dla posadek dyrektorów w takich fabrykach spuścili by z antyklerykalnego tonu ?
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
W ogóle ta cała Społeczna Nauka Kościoła na mnie robi wrażenia takiej gadki:
"Przyjmijmy, że ludzie mogą postępować zgodnie z rozumem i własnym sumieniem..." A dalej to idzie...
Reputacja:
10
Czytając poniektóre wypowiedzi, odnoszę wrażenie, że nawet Karol Marks w "Kapitale", nie opisywał prawdziwego Kapitalizmu
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
EL
Reputacja:
5
Sofeicz napisał(a):On po prostu szuka, jak wielu, Trzeciej Drogi - czyli mitycznej Społecznej Gospodarki Rynkowej - świętego Grala wszelkiej maści idealistów.
Trzeciej Drogi? Third Postion to program faszystów
http://www.nacjonalista.pl/2010/05/19/ja...ci-lewicy/
wszyscy tutaj wiemy, że żadnej alternatywy wobec kapitalizmu nie ma i nie będzie. Jak mawiała Gośka Thatcherowa - there's no alternative. I tyle w temacie. Chyba, że Sofeicz, Gocek czy inni podobni ''wrażliwi społecznie'' postępowcy chcą testować na ludzkości jakieś chore, kończące się ludobójstwem idee.
Reputacja:
10
korsarz napisał(a):Trzeciej Drogi? Third Postion to program faszystów 
http://www.nacjonalista.pl/2010/05/19/ja...ci-lewicy/
wszyscy tutaj wiemy, że żadnej alternatywy wobec kapitalizmu nie ma i nie będzie. Jak mawiała Gośka Thatcherowa - there's no alternative. I tyle w temacie. Chyba, że Sofeicz, Gocek czy inni podobni ''wrażliwi społecznie'' postępowcy chcą testować na ludzkości jakieś chore, kończące się ludobójstwem idee. Kapitalizm nie jest jednolity i może być np: dziki lub ucywilizowany (czyt. trzymany za mordę). Definicje umowne.
Jamahirrya w Libii stanowiła swego rodzaju Trzecią Drogę.
EL
Reputacja:
5
Gocek napisał(a):Kapitalizm nie jest jednolity i może być np: dziki lub ucywilizowany (czyt. trzymany za mordę). Definicje umowne.
Jamahirrya w Libii stanowiła swego rodzaju Trzecią Drogę.
''kapitalizm trzymany za mordę'' to żaden kapitalizm. To jakiś kompradoryzm dla ''elity''. Własność prywatna środków produkcji nie może podlegać regulacjom rządowym bo traci potencjał i energię na rzecz przepisów dostosowawczych i korygujących.
Kapitalizm w wolnym społeczeństwie to coś innego niż opisywane tutaj karykatury quasikapitalizmu.
|