To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiana postaci energii a siła
Wiki:
Zgodnie z przyjętym sposobem opisu procesów fizycznych energia może być w tych procesach przekazywana (przenoszona) z jednego obiektu (układu) fizycznego do drugiego, a różnym procesom fizycznym odpowiadają różne postacie (formy) energii, które mogą w tych procesach zmieniać się (przekształcać) w inne.

Chciałbym tylko ustalić taką zależność.
Zmiana formy energii zawsze związana jest z wystąpieniem siły w miejscu i czasie w których zmiana następuje.

Z czego można też wnioskować, że bez wystąpienia siły nie może nastąpić zmiana postaci energii.

--------------------------
To jeszcze jedno pytanie, które mnie męczy. Wg wzoru E=mc2 układ koła zamachowego w stanie spoczynku ma tę samą energię co ten sam układ z rozpędzonym kołem zamachowym - a przecież to nie może być prawda?
Odpowiedz
Tak. Zmiana formy (postaci) energii w rzeczywistości zawsze wiąże się ze stratami ciepła, a te związane są przecież z siłami działającymi na cząsteczki, które odbijają się od siebie częściej.

http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_conv...efficiency
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
krystkon napisał(a):To jeszcze jedno pytanie, które mnie męczy. Wg wzoru E=mc2 układ koła zamachowego w stanie spoczynku ma tę samą energię co ten sam układ z rozpędzonym kołem zamachowym - a przecież to nie może być prawda?
Nie ma tej samej energii. Masa koła ulegnie zwiększeniu, tak samo jak energia (oczywiście o bardzo małą wartość)
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Odpowiedz
Dla niskich prędkości wzór można skalować Taylorem (seria rozwinięć gammy).
W bardzo prostym przypadku, dla niskich prędkości prawidłowy jest wzór

E = m0c^2 + m0v^2/2

m0c^2 to stała spoczynku, druga część to wyrażenie na klasyczną energię kinetyczną.
Odpowiedz
Jester napisał(a):Nie ma tej samej energii. Masa koła ulegnie zwiększeniu, tak samo jak energia (oczywiście o bardzo małą wartość)

Z czego wynika to, że masa ulega zwiększeniu? Chodzi o prędkości?

----------
Wg mnie układ z rozpędzonym kołem zamachowym:
1. powinien ulec niewielkiemu rozszerzeniu - a więc zwiększa się jego przestrzenna objętość
2. w układzie pojawia się siła odśrodkowa - więc zwiększa się poziom sił występujących wewnątrz układu
Odpowiedz
krystkon napisał(a):Z czego wynika to, że masa ulega zwiększeniu? Chodzi o prędkości?

----------
Wg mnie układ z rozpędzonym kołem zamachowym:
1. powinien ulec niewielkiemu rozszerzeniu - a więc zwiększa się jego przestrzenna objętość
2. w układzie pojawia się siła odśrodkowa - więc zwiększa się poziom sił występujących wewnątrz układu

Nie wiem co to znaczy "poziom sił", ale siła odśrodkowa akurat ma tutaj najmniejsze znaczenie.
Czemu układ miałby ulec rozszerzeniu?
Odpowiedz
Wewnątrz rozpędzonego układu pojawia się siła odśrodkowa, której w układzie w stanie spoczynku nie ma. Gdyby sumować wszystkie siły wewnętrzne układu w rozpędzonym byłoby ich więcej.

Pod wpływem siły odśrodkowej układ rozszerzy się - czy nie?
Odpowiedz
Zmiana formy (postaci) energii w rzeczywistości zawsze wiąże się ze stratami ciepła, a te związane są przecież z siłami działającymi na cząsteczki, które odbijają się od siebie częściej.
Terminator
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości