To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konserwatyzm vs. Liberalizm
Idiota,

Cytat:znaczy jaki (sukces) ?

zdominowli ideologicznie na półtora wieku Europę, a i znaczną część reszty świata.
To mało ?
Odpowiedz
na półtora wieku?
dziwne...

ale ok. może w twojej rzeczywistości ZSRR wciąż istnieje i powstało w połowie XIX wieku...
nie wiem.

niemniej wiesz dobrze, że nie o rozprzestrzenianiu idei mówimy a o ich wcielaniu w życie więc po co to piszesz nie wiem... piasek w oczy?

Odpowiedz
No tak, exeter odkrył, że gdy dokonujemy oceny to wg pewnych kryteriów. Ja tam wiem, że sam mój wybór nie jest racjonalny. Wcześniej próbowałem racjonalizować, ale jak niedawno stwierdziłem to chyba nie jest możliwe. I wcale mi to nie przeszkadza. A logiki i rozumu staram się używać, żeby uniknąć wewn. sprzeczności, a w razie czego móc wybrać ważniejszą dla mnie wartość.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Idiota,

Manifest Komunistyczny - Londyn 1848, upadek ZSRR - 1991, jak obszył półtora wieku !
Brak zatrudnienia dzieci w przemyśle (przynajmniej w Europie), 8-godzinny dzień pracy, opieka prawna i medyczna pracowników - to jest przejaw wcielenia w życie pewnych założeń ideologicznych.

Forge,

napisałeś to co miałem na myśli. Uśmiech

Wydaje mi się, że nie wszyscy chcą używać rozumu, tak jak ty to robisz.
Stosowanie schematu jest łatwiejsze.
Odpowiedz
manifest komunistyczny niech se będzie i choćby od 1444...
mi idzie (co pisałem) nie o EWOLUCYJNE (które popieram) zmiany w kapitalistycznych stosunkach pracy do których doprowadziło widmo rewolucji tylko o REWOLUCYJNE wprowadzenie CAŁOŚCI (albo przynajmniej próba) tychże w Rosji. z jakim skutkiem - wiadomo.

Odpowiedz
exeter napisał(a):Brak zatrudnienia dzieci w przemyśle (przynajmniej w Europie), 8-godzinny dzień pracy, opieka prawna i medyczna pracowników - to jest przejaw

...wzrostu nasycenia kapitałem.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Panowie,

nie chcę toczyć jeszcze jednego sporu kapitalizm - socjalizm. Odpowiedziałem na zarzuty Idioty wobec komunizmu. Był on reakcją na określoną rzeczywistość, reakcją, jak pokazała historia nieadekwatną.
Jednak, marksistowska analiza stosunków społecznych, w znacznej mierze była słuszna, zwracała uwagę na istotne problemy. Odpowiedzią na nią były zarówno ewolucyjne zmiany na Zachodzie, obiektywnie przynoszące dobro, jak i rewolucje na Wschodzie, z oceanem nieszczęść.

Rewolucyjne zmiany nie muszą być złe. Jedną z najistotniejszych rewolucji społecznych w historii, było przyjęcie chrześcijaństwa w IV wieku w Cesarstwie Rzymskim.
Odpowiedz
Cytat:jednak, marksistowska analiza stosunków społecznych, w znacznej mierze była słuszna, zwracała uwagę na istotne problemy.
oczywista!
diagnoza choroby była trafna za to terapia gorsza od choroby.
gorsza była dlatego właśnie, że była DOKTRYNERSKA i MAKSYMALISTYCZNA, a to jest coś co każdego konserwatystę na wstępie już odrzuca.
Cytat:Rewolucyjne zmiany nie muszą być złe.
ale zwykle są. rewolucja typu franko-rosyjskiego zwykle niesie nieszczęścia (nawet można rzec ZAWSZE) natomiast ta typu amerykańskiego już nie.
Cytat: Jedną z najistotniejszych rewolucji społecznych w historii, było przyjęcie chrześcijaństwa w IV wieku w Cesarstwie Rzymskim.
ładna mi rewolucja...
kila wieków...

Odpowiedz
exeter napisał(a):Manifest Komunistyczny - Londyn 1848, upadek ZSRR - 1991, jak obszył półtora wieku !
Brak zatrudnienia dzieci w przemyśle (przynajmniej w Europie), 8-godzinny dzień pracy, opieka prawna i medyczna pracowników - to jest przejaw wcielenia w życie pewnych założeń ideologicznych.

ponad 150 mln zabitych w prześladowaniach również jest efektem wcielenia w zycie pewnych założeń. podobnie jak wywłaszczenie moich przodków i pozbawienie ich ziemii, zdeklasowanie do pozycji chłopstwa, po to by stare chłopstwo mogło sobie nieefektywnie i jeszcze za mniejsze pieniadze pracować w kołchozie na wydartej im ziemii

jak pisał idiota, marksiści byli dobrzy w stawianiu diagnoz, w leczeniu równie dobrzy co doktor Mengele
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
Niemcy powoli "konserwieją", otrząsnąwszy się z liberalnych szaleństw. Wskazują na to wyniki ostatnich wyborów.

Oto partie "libertyńskie" (SPD+Linke+Grünen+FDP+Piraten) w porównaniu z rokiem 2009 straciły 12,5% wyborców!
Tyle samo (niemal, bo 12,4%) zyskali tamtejsi konserwatyści (CDU/CSU+AfD) - tak, wiem, że to lajtowe konserwy, ale jednak. Uśmiech

Źródło
Odpowiedz
http://myslkonserwatywna.pl/liberalna-te...i-krytyka/

Ciekawy artykuł.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: