To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Czy zwracasz sie do kapłanów w ten sposob?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak.
100.00%
1 100.00%
Nie.
0%
0 0%
Razem 1 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dzien dobry panie księdzu.
CUBE999 napisał(a):Bóg = tyle co IMIĘ boga Chrześcijańskiego. Pisząc Al lah nie można rozumieć tego jako Boga

Zajrzyj sobie choćby do wilipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/B%C3%B3g
Cytat:islam - tutaj Bóg jest ściśle jeden, niepodzielny i nie posiadający żadnych "osób" czy emanacji. Nie posiada też żadnego imienia ani wizerunku. Arabskie słowo Allah znaczy po prostu "Bóg".

CUBE999 napisał(a):Pisząc JHWH nie możesz tego rozumieć jako Bóg czy Al lah. Są to nazwy WŁASNE bóstw różnych religii.
Raz, że pokręciłeś.
Dwa, to samo co powyżej.

CUBE999 napisał(a):Al lah nie jest Bogiem, Bóg nie jest JHWH, itd...
O nadal Duży uśmiech

CUBE999 napisał(a):Natomiast słowo bóg oznacza po prostu JAKIEŚ BÓSTWO MONOTEISTYCZNE, czyli może to być właśnie Bóg, Al lah, JHWH i wtedy nie wiadomo na pewno o którego chodzi.
A Zeus to bóstwo monoteistyczne? Polecam zaposnać się ze znaczeniem terminu.
Cytat:Najbardziej powszechnie pod pojęciem bóg (bóstwo) rozumie się określenie istot będących przedmiotem kultu religijnego
link ten co wyżej

CUBE999 napisał(a):No... udowadniaj dalej, że nie rozumiesz znaczenia słów "bóg" i "Bóg".

CUBE999 napisał(a):Żenujące jest właśnie to, że Ci wyjaśniam takie banały.

Żenujące to są Twoje popisy zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że nie bardzo wiesz o czym mówisz.

Święta Trójca co Twoim zdaniem oznacza?
Odpowiedz
Al-Rahim, upominaj o to inne osoby które zeszły z tematu Pana Księdza Uśmiech
Odpowiedz
Swinka napisał(a):Mowiąc do ksiezy np "szczęść boże" będac ateistą. Wg mnie to jest sprzeczne z moimi przekonaniami ponieważ boga nie ma i nie moge pozdrawiać czegoć co nie istnieje. No chyba, że ktoś boi sie ukazać swiatu co myśli. Ja np mówie "szczęść boże moim rówiesnikom w ironiczny sposób bo jestem okrutny i troche się nasmiewam z nieoświeconych.

Wiem Świnko, ja robię podobnie o czym zresztą wiesz. Zgadzam się z Tobą w kwestii sposobu zwracania się do księży. My ateiści musimy zerwać konwencje związane z religijnymi zwyczajami, musimy się od nich zdecydowanie odciać.
Nie chodzi tu o demonstrowanie swojej niewiary, lecz wyeliminowanie błędnych religijnych schematów.
Jak pisze Świnka, po co mamy pozdrawiać w imie czegoś co nie istnieje?
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
Niosący Światło napisał(a):Nie chodzi tu o demonstrowanie swojej niewiary
Ano właśnie. Ateista "demostruje niewiarę" jeśli nie chodzi do kościoła, na religię, nie mówi szczęść boże. Dziwny ten ateista, i jeszcze prowokuje wierzących!
Odpowiedz
Właśnie zastanawiam się co jest największą demonstracją wiary w Polsce? Chyba budowa bloku opatrzności bożej, bo stawianie pomników katolickiego lenina to norma.

Ostatnio widziałem plakat: prezydent miasta, wojewoda, marszałek... zapraszają na obchody święta niepodległosci. początek: msza w katedrze...

k$#@%!
Odpowiedz
DarkWater napisał(a):stawianie pomników katolickiego lenina to norma.
Uważaj by Cię kacza Inkwizycja nie ścigała za takie heryzyje bezbożneJęzyk
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz