To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak bardzo uwarunkowani jesteśmy instynktem?
Można byłoby stwierdzić od razu, że całkowicie a instynkt określić jako naszą chciwość, nasz wstręt, nasze pragnienia, nasz strach.

Ja wolę jednak odnieść się do konkretnego a zarazem mojego ulubionego przykładu, tj. stosunku do kapitału. Chodzi o emocje związane z własnością, z należnością, ze zobowiązaniem, z pieniądzem.

Proponuję eksperyment myślowy demaskujący instynkty władające naszymi umysłami:
Spróbujmy zakwestionować własność innej osoby, np. własność domu sąsiada.
Spróbujmy zakwestionować własną należność, np. własny depozyt bankowy.
Spróbujmy zakwestionować cudze zobowiązanie, np. zobowiązanie sprzedawcy do dostarczenia opłaconego zamówienia.
Spróbujmy zakwestionować wartość pieniądza, weźmy 100 złotowy banknot do ręki i zobaczmy w nim bezwartościowy świstek papieru.

Interesuje mnie jakie emocje towarzyszą takim wyobrażeniom?
Pozytywne czy negatywne?

Pytanie jest nieco retoryczne ponieważ akceptujemy wszystko co wywołuje pozytywne emocje i odrzucamy co powoduje emocje negatywne.

---------
W moim umyśle nastąpiła trudna do określenia zmiana i przestałem odczuwać powszechne emocje. Wydawać mogłoby się, że stałem się aspołeczny ale odczuwam wyraźne emocje społeczne z tym, że odmienne od powszechnych. Chcę tworzyć społeczeństwo ale odmienne od współczesnego. Odrzucam współczesne stosunki społeczne, wywołują u mnie silnie negatywne emocje. Ktoś potrafi wyjaśnić taką zmianę? Choć nie, nie zapytam o to, bo dowiem się, że jestem nienormalny a ja już to dawno wiem.
Odpowiedz
Cytat:a instynkt określić jako

A nie możemy instynktu określać zgodnie z jego definicją? Po co (kolejny raz) zmieniać znaczenie słowa?
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.
Odpowiedz
Towarzyszą mi negatywne emocje gdy wyobrażam sobie bycie komunistą.

krystkon napisał(a): Pytanie jest nieco retoryczne ponieważ akceptujemy wszystko co wywołuje pozytywne emocje i odrzucamy co powoduje emocje negatywne.

Bo ja wiem? Jest wielu ludzi, u których komunizm wywołuje pozytywne emocje (partia Razem).
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
krystkon napisał(a): Choć nie, nie zapytam o to, bo dowiem się, że jestem nienormalny a ja już to dawno wiem.

Nie z nami takie numery, Bruner!
Gdybyś był czubem, to byś o tym nie wiedział.
Ty wiesz więc nie jesteś.
Jesteś po prostu osobowością typu "bungee jump".
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
znaLezczyni napisał(a):
Cytat:a instynkt określić jako

A nie możemy instynktu określać zgodnie z jego definicją? Po co (kolejny raz) zmieniać znaczenie słowa?

Szkoda, że nie skopiowałeś więcej tekstu, bo napisałem
Cytat:instynkt określić jako naszą chciwość, nasz wstręt, nasze pragnienia, nasz strach

A wówczas moglibyśmy to porównać z definicją choćby z wiki

Cytat:W etologii instynkt definiowany jest jako wrodzona i dziedziczna zdolność zwierząt (łącznie z człowiekiem) do wykonywania ciągu zachowań napędzanych przez popędy, wywoływanych i kierowanych przez odpowiednie bodźce zewnętrzne, prowadzących do skutków koniecznych dla życia osobnika lub utrzymania gatunku[url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Instynkt#cite_note-chm-2][/url].

Uważasz, że mój opis nie jest zgodny ze znaczeniem pojęcia instynktu?
Bo ja uważam, że jest lepszy nawet od tego z wiki.
Zauważ wiki opisuje instynkt jako zdolność do zachowań napędzanych przez popędy a ja opisuję instynkt jako same emocje operujące w umyśle nawet bez zdolności do zachowań powodowanych emocjami.
Zauważ także, że wiki koncentruje się na popędzie, a ja stawiam na równi popęd z zahamowaniem.

Ponadto śmiem zakwestionować definicję wiki i śmiem stwierdzić, że instynkt osobnika w zmienionych warunkach środowiskowych, do których osobnik nie jest przystosowany, może prowadzić do śmierci a do utrzymania się przy życiu.

W gruncie rzeczy niczego nowego nie tworzę tylko podkreślam, że wg mnie wyrazem instynktów są emocje operujące w umyślę i wszystkim dobrze znane - ja chcę - ja nie chcę.

lumberjack napisał(a): Towarzyszą mi negatywne emocje gdy wyobrażam sobie bycie komunistą.

Toteż pewnie nim nie jesteś, bo to jakby być heteroseksualnym i całować się z człowiekiem tej samej płci albo jeść coś czego nie znosisz - koszmarnie nieprzyjemnie

lumberjack napisał(a): Bo ja wiem? Jest wielu ludzi, u których komunizm wywołuje pozytywne emocje (partia Razem).
Umysły innych ludzi są w innym stanie niż twój, predyspozycje wrodzone, proces wychowania, zespół doświadczeń, warunki środowiskowe w efekcie noszą w sobie emocje inne od twoich a za nimi odmienne potrzeby, odmienne wartości, odmienne pojęcie świata, odmienne poglądy, odmienną moralność, sprzeczne z twoim pojęcie dobra i zła aż wreszcie odmienną prawdę i odmienny fałsz.
Te wszystkie kłótnie polityczne, których jesteśmy uczestnikami i świadkami to zderzanie się niezgodnych osobowości, niezgodnych moralności, niezgodnych poglądów a u podstaw różne systemy emocjonalne, które można byłoby określić jako odmienne instynkty.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a): Ty wiesz więc nie jesteś.
Jesteś po prostu osobowością typu "bungee jump".

Wg mnie możemy mówić o czymś takim jak osobowość powszechna i osobowość uśredniona, zarówno w pewnych granicach przestrzennych jak i w pewnych ramach czasowych.

To co jest określane przenoszeniem memów jest rozprzestrzenianiem się i kontynuacją różnych typów osobowości z czego jedna staje dominująca na określonym terenie i w określonym czasie.
Osobowości łączą się i dzielą poprzez wzajemną komunikację i wzajemną obserwację. Migracja ludzi pomiędzy kulturami sprzyja temu. A teraz w to wszystko wkracza internet, będzie się działo, aż ciężko prognozować rozwój sytuacji.

Ja sam jestem radykałem i ekstremistą, orbituję bardzo daleko od powszechnej w moim otoczeniu osobowości. Towarzyszą mi ekstremalnie negatywne emocje powodowane obcowaniem ze "zwykłymi" ludźmi i silne poczucie niesprawiedliwości wywoływane współczesnymi stosunkami społecznymi dlatego między innymi piszę teraz na forum a nie popijam piwka z przyjaciółmi, których po prostu brak ze względu na permanentny brak porozumienia ze wszystkimi w każdej sprawie.

Jestem dla "zwykłych" nienormalny, przez wielu po bliższym poznaniu zostałbym uznany za psychicznie chorego.

Wierzę jednak, że przyszłość należy do mojego typu osobowości, pomimo, że w tej chwili jestem tylko wariatem.
Odpowiedz
krystkon napisał(a): Jestem dla "zwykłych" nienormalny, przez wielu po bliższym poznaniu zostałbym uznany za psychicznie chorego.

Wierzę jednak, że przyszłość należy do mojego typu osobowości, pomimo, że w tej chwili jestem tylko wariatem.

Nie pochlebiaj sobie.

Potrafisz wyłożyć swoje koncepcje używając zdań złożonych więc jesteś całkiem normalny.
Być może twoja sieć neuronowa wykazuje lekkie objawy przesterowania, co objawia się ciągłym niepokojem twórczym.
Gdybyś posiadał jakieś niesamowite talenty muzyczne, graficzne czy pisarskie byłbyś idealnym materiałem na geniusza.

Czego ci stary Sofeicz życzy.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Wychowanie oraz otoczenie to około moim zdaniem 90% wyniku naszych postrzegań czy zachowań. To co nas otacza na nas wpływa.
Strona ToTemat - artykuły i filmy tematyczne.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: