To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Czym dla ciebie jest Stonehenge ?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
budowlą kosmitów Uśmiech
0%
0 0%
świątynią solarną
50.00%
1 50.00%
guzik(edit mod) mnie to obchodzi
0%
0 0%
nie wiem
0%
0 0%
mam inną koncepcję
0%
0 0%
świątynią, ale nie wiem z jakim kultem związaną
50.00%
1 50.00%
Razem 2 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stonehenge
właśnie omawiamy ten temat na historii sztuki, dlatego chetnie poznam wszelkie wasze spekulacje na ten temat, zwłaszcza, ze w necie nie ma o tym za duzo...
Od co najmniej czterech pokoleń moja rodzina z dumą dystansuje się od oficjalnych religii... Mówcie co chcecie o cudownej słodyczy ślepej wiary. Moim zdaniem, zdolność do takiej wiary jest czymś przerażającym. Kurt Vonnegut, pisarz, publicysta.
Odpowiedz
Stonehenge to o ile wiem jest w czymś rodzaju kalendarzem budowle te służyły do stworzenia kalendarza. Wiele było budowli tego typu jak np: w starożytnym Egipcie to właśnie oni podzieli tydzień na 7 dni.
Jako człowiek mądry, ukazuj swój rozum ze skromnym umiarem. Babilońska księga mądrości.
Odpowiedz
Nie wiem co to dokładnie jest ( nikt nie wie), ale ponoć jest tam silne pole magnetyczne, a niektórzy podczas odwiedzin tego miejsca widzą różne postacie, zjawy etc. a spekulacji na temat genezy tej budowli słyszałem od groma i więcej. Sam jeszcze się nie zdecydowałem, którą opcję przyjąć za najprawdopodobniejszą, bo w końcu ludzie tamtych czasów mieliby raczej problemy z ustawieniem tak wielkich bloków kamienia. Ale UFO też jeszcze nikt nie udowodnił, choć w tej sprawie jestem w stanie poprzeć twierdzących, że nie jestesmy sami w kosmosie.
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
Odpowiedz
Wiesz atheist, trudno aby pośród miliarda gwiazd w każdej z miliardów galaktyk (czy ile ich tam jest) powstało życie tylko i wyłącznie na jednej planecie, krążącej wokół jednej takiej gwiazdy. Życie poza Ziemią na pewno gdzieś jest, tylko gdzie? Pewnie człowiek nigdy nie odkryje tego życia, szkoda bo może wtedy wszystkie religie by wkońcu upadły.

A w kwestii tematu, dla mnie Stonehenge jest świątynią, tylko nie wiem w jakim celu zbudowaną. Może czczony był tak jakiś bóg, może składali tam ofiary ze zwierząt albo ludzi, może grali w karty, kto wie Język

Nie wierzę aby Stonehenge powstało dzięki pomocy naszych ziomów z innej galaktyki, tak samo jak piramidy. Mieli skubańcy sposób żeby te kamienie poustawiać, a my, o wiele bardziej rozwinięci we wszystkich dziedzinach potomkowie tamtych budowniczych, nie możemy rozgryźć jak oni to zbudowali.
Odpowiedz
ANTYCHRYST napisał(a):Pewnie człowiek nigdy nie odkryje tego życia, szkoda bo może wtedy wszystkie religie by wkońcu upadły.

Jakie "nigdy"? Toz przed nami, optymistycznie liczac, nieskonczonosc Uśmiech
I wreszcie dlaczego mialyby religie upasc? Raczej pojawiloby sie pare nowych Uśmiech
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Cytat:Jakie "nigdy"? Toz przed nami, optymistycznie liczac, nieskonczonosc

Oby było jak piszesz :]

Cytat:I wreszcie dlaczego mialyby religie upasc? Raczej pojawiloby sie pare nowych

Nowe na pewno by powstały, ale pewnie dużo część ludzi poczuła by się oszukana przez swoją religię, lub przez boga, za to że im nie powiedział o pozaziemskim życiu. i ci oszukani zaczeli by się odwracać od religii i boga. Tak przynajmniej powinno być Uśmiech
Odpowiedz
jesli kosmici pierwsi nas odwiedzą, to z pewnością oznaczałoby to, że sa od nas mądrzejsi, a skoro takie z nich mądrale, to wiedzą, że boga nie ma, powiedzieliby to ludziom i wreszcie byłby... spokój ?
Od co najmniej czterech pokoleń moja rodzina z dumą dystansuje się od oficjalnych religii... Mówcie co chcecie o cudownej słodyczy ślepej wiary. Moim zdaniem, zdolność do takiej wiary jest czymś przerażającym. Kurt Vonnegut, pisarz, publicysta.
Odpowiedz
amci napisał(a):jesli kosmici pierwsi nas odwiedzą, to z pewnością oznaczałoby to, że sa od nas mądrzejsi, a skoro takie z nich mądrale, to wiedzą, że boga nie ma, powiedzieliby to ludziom i wreszcie byłby... spokój ?

Chyba ze np. przybeda tu w ramach krucjaty Uśmiech
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Cytat:Pewnie człowiek nigdy nie odkryje tego życia, szkoda bo może wtedy wszystkie religie by wkońcu upadły.

Nie. Wręcz przeciwnie, jest taka religia, w sumie sekta, której członkowie zbierają się na polach i modlą się do kosmitów. Nie wiem jak to się zwie, ale słyszałem o tym.
Odpowiedz
Zamiast odpowiedzi "Nie wiem", powinna być "Kręgiem ułożonym z obrobionych głazów". Bo tak jak jest to wygląda jakby historycy zastanawiali się czym jest a 70% z nas wie. ;-)
egoista
Odpowiedz
Joki napisał(a):Zamiast odpowiedzi "Nie wiem", powinna być "Kręgiem ułożonym z obrobionych głazów". Bo tak jak jest to wygląda jakby historycy zastanawiali się czym jest a 70% z nas wie. ;-)

chodzi mi o funkcje stonehenge, bo jak wyglada to chyba wszyscy wiedza Oczko
Odpowiedz
Co za róznica skoro nie wiemy wszyscy? Ten punkt sugeruje jakoby pozostali wiedzieli. W takim razie powinien brzmieć "nie mam zdania". Ewentualnie każdy powinien klikać, że nie wie. Ale niech tam... Nie będę już upierdliwy. Kliknąłem na "nie wiem" mimo, że nie mam zdania na ten temat.
egoista
Odpowiedz
ale sie czepiacie :roll:
Odpowiedz
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/...Id,7584389

Stonehenge zostało spryskane jakąś pomarańczową farbą. Musiało minąć kilka tysięcy lat, żeby wyewoluował lewak pospolity i dopuścił się takiego czynu
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: