Konty
Kontynuacja z wątku "Na kogo zagłosujesz"
Ale ja nie odnoszę się do tego co Ty przedstawiłeś ani co powiedział Bosak bo to ostatnie zupełnie mnie nie obchodzi ale do tego co wynika z polsko-ukraińskiej umowy o emeryturach
https://www.zus.pl/-/emerytury-dla-obywa...ka-ukraina
Ale właśnie rozbija się o to, że Ukrainiec chcący mieć polską emeryturę musi spełnić wymagania polskie a Polak chcący mieć ukraińską musi spełnić Ukraińskie.
A to, że w tej kwestii mamy dyktę i sznurek od snopowiązałki to jest problem organizacji naszego państwa a nie samej treści umowy.
Analogiczne uprawnienia dla obywateli polskich jakie mają Ukraińcy u nas? No ja wiem, że zazwyczaj się to nie kalkuluje, ale tak samo mają Niemcy w stosunku do Polaków.
Pytać wolno, wolno też poszukać samemu bo to nie są jakieś tajne informacje
No to zamień Belgię na Niemcy. I masz pełną analogię.
Kontynuacja z wątku "Na kogo zagłosujesz"
Elbrus napisał(a): Przecież wyżej przedstawiłem dwa punkty, które obywatel Ukrainy musi jednocześnie spełnić, żeby na wyrównanie liczyć. No i Bosak też nie powiedział, że Ukrainiec może pracą w życiu się nie skalać, nie skończyć 50 roku życia, przepracować 1 dzień, a potem gardłować do ZUSu, żeby mu manisy przesyłali na konto.
No ale Bosak to nielubiany polityk, więc można mówić, że to moskiewska propaganda i szkalowanie sąsiedniego narodu, mimo że nie są to słowa samej osoby, a nieżyczliwe dopowiedzenia.
Ale ja nie odnoszę się do tego co Ty przedstawiłeś ani co powiedział Bosak bo to ostatnie zupełnie mnie nie obchodzi ale do tego co wynika z polsko-ukraińskiej umowy o emeryturach
https://www.zus.pl/-/emerytury-dla-obywa...ka-ukraina
Cytat:Przecież napisałem to w punkcie pierwszym - musi przede wszystkim nabyć ukraińskie świadczenia emerytalne spełniając graniczne wymagania. I z grubsza są one takie same jak w Polsce - trochę bardziej liberalne, ale nie skrajnie inne:
Ale właśnie rozbija się o to, że Ukrainiec chcący mieć polską emeryturę musi spełnić wymagania polskie a Polak chcący mieć ukraińską musi spełnić Ukraińskie.
Cytat:Różnie z tą weryfikacją pobytu przez ZUS było - często nieskuteczną.
A to, że w tej kwestii mamy dyktę i sznurek od snopowiązałki to jest problem organizacji naszego państwa a nie samej treści umowy.
Cytat:Przyjmując na siebie unijne zobowiązania kraje członkowskie mogą liczyć na różne prawa i przywileje.
Jakie dobrowolne lub wynegocjowane z Polską obowiązki przyjmuje na siebie Ukraina, że zechcieliśmy dawać im takie przywileje?
Analogiczne uprawnienia dla obywateli polskich jakie mają Ukraińcy u nas? No ja wiem, że zazwyczaj się to nie kalkuluje, ale tak samo mają Niemcy w stosunku do Polaków.
Cytat:Nie, nie wolno o to pytać, bo tylko z onucującego serca takie myśli mogą płynąć.
Pytać wolno, wolno też poszukać samemu bo to nie są jakieś tajne informacje

Cytat:Migracja powrotna (przynajmniej czasowa, cykliczna) z Belgii do Polski w celu zminimalizowania (słoikowych) kosztów życia może nie jest zbytnio opłacalna, a na pewno nie komfortowa. Ale migracja z Polski do Ukrainy to co innego - szczególnie na terenach bezpośrednio przygranicznych.
No to zamień Belgię na Niemcy. I masz pełną analogię.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"