Kil
Cytat:bo kazda istota odbiera zmyslami inna "rzeczywistosc".
Prawda szukana przez człowieka jest szukana dla czlowieka. Czlowiek chcąc nie chcąc, nie może poznać percepowania rzeczywistości innych istot, ponieważ odbiór i percepcja ich nie jest dostępna naszej percepcji, dla naszegó umysłu i zmysłów. Dlatego musimy pominąć pierwszy hamulec sceptykow: rozmaitośc żywych stworzeń -i założyć że szukamy tylko prawdy dla człowieka.
Twoja nie moja prawda. drugi hamulec: rożnica pośród ludzi plus dodam trzeci hamulec: rozmaitość zmysłów.
Uważam że sceptyk poprostu zapomnial o przewazającej wiekszości podobieństw, które są bardziej zaczące dla sprawy prawdy :>.I myśle że różnice miedzy ludźmi nie znoszą prawdy dla człowieka, i że trzeba jej szukać w podobieństwach: popatrz na medycynę.
Świadomośc, ego, jest wytworem zmysłów - bez zmysłow znikasz - musimy to uznać za fakt by nie zmierzać w rojeniu do rrojeń dualizmu kartezjusza .i nie dyrdymolić, myśle więc jestem ale "myśle bo czuje - czuję więc jestem"
Kil
Cytat:roznica miedzy zmyslową rzeczywistoscia caute, Kilgora
Rozum, kształci się dzięki zmysłą, rodzi sie;uwaga, pamieć, pojęcia, wyobraźnia itd
rozum miesza się z ego, i na bazie tego tego czym się stał"jest" określa świat.
Błąd rozumu polega na tym że zatrzymuje się na sobie,przestając odwoływać sie do zmysłów. Tu rodzą się rożnice w poglądach itp.
Jak sie z tego wyrwać ?
Powrócić do zmysłow, z wątpliwości rozumu(racjonalizmu) do prawdy zmysłow(sensualizmu)
roznica miedzy nami opiera sie tylko na bazie zamknietych na sobie rozumnych aktów myśli, nie na zmysłach, :>
sieje ziarno zwątpienia w rozum, by na piedestale posadzić nowego krola - zmysły :>
kilgor :> nie znow moje na wierzchu aleja (kasztanowa :>) chcieć nowe horyzonty myslowe dla mej aktywności umysłowej
Poe
Cytat:Poza tym nie wiem jaki związek z prawdą mają zmysły? Wydaje mi się, że bardziej to one pozwalają odbierać rzeczywistość a nie prawdę.
prawda jest odbiorem rzeczywistości zmysłowej przez zmysły :>