To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Selekcja informacji z mediów
To, jakie informacje docierają do nas z mediów ma istotny wpływ na naszą wiedzę o świecie, a w konsekwencji światopogląd, preferencje polityczne (i inne) i czasem decyzje życiowe. Niestety, z powodu braku czasu nie jestem w stanie dokonać odpowiedniej selekcji i zazwyczaj decyduję się na to, na co większość Polaków: obejrzeniu informacji w programie w TV. Niestety, wtedy decyduję się na selekcję i obraz ukazany mi przez kogoś innego. Przykład z dziś: w telegazecie TVN była informacja o Kongresie Kobiet, w telegazecie TVP o Kongresie Katolickim - ale już nie vice versa.

Cudzej selekcji nie da się uniknąć, ponieważ wszystko co czytamy w internecie zostało przez kogoś wyselekcjonowane, napisane. Nawet najbardziej obiektywne źródła, typu nieprofesjonalne nagrania kamerą, są w pewien sposób nieobiektywne - przecież nie pokazują sprawy w całości...

Niemniej, uważam, że można ograniczyć negatywne zjawisko wpływu cudzej selekcji na obiektywność informacji poprzez samodzielne dobieranie sobie źródeł. Wtedy można dokonać porównania i tym sposobem dowiedzieć się rzeczy, które umykają bądź są zatajane przez inne medium. Myślę, że cały proces można podzielić na parę etapów:
1. Wybranie bogatych w informacje źródeł.
2. Kategoryzacja tych źródeł pod względem ideologiczno-politycznym (np. TVN: PO, lewicowo-liberalni; Radio Maryja: PiS, ludowy katolicyzm; BBC: ?).
3. Ustalenie jakiej części źródła będziemy używać do pozyskiwania danej informacji (np. strony główne, dział "Polityka", dział "Opinie" itp.)
4. Następnie porównywanie informacji i zobrazowań zawartych w owych źródłach.

Jakimi źródłami się pożytkujecie? Jak dokonujecie selekcji informacji? Jak dotrzeć do w miarę obiektywnego obrazu świata?

(Nawiasem mówiąc: http://pl.wikipedia.org/wiki/Model_propagandy warte uwagi, ale należy podejść krytycznie)
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Fajny temat!

Coś podobnego sam zakładałem, niemniej nie był to IDENTYCZNY wątek.

Cóż, w moim przekonaniu jeśli chcesz mieć "obiektywny" ogląd na bieg spraw na świecie, relacjonowanych przez całe, niesamowicie rozpięte spektrum środków medialnych - musisz być niestety na bieżąco z jak największą liczbą tychże środków.

Nie jest to wykonalne, stąd niemal zawsze będziesz w choć niewielkiej mierze przydymiony brakiem wiedzy na w zakresie danego wydarzenia, który może sprostować Twoją dotychczasową wiedzę na rzeczone wydarzenie.

Obiektywizm w sensie, że tak bełkotliwie napiszę - absolutnym, jest w moim przekonaniu mrzonką, nie mającą styku z rzeczywistością, co nie oznacza oczywiście, że nikt nie może mieć dobrego wglądu w sedno spraw.
Jest to trudne.
Odpowiedz
Po prostu wystarczy skupić się na suchych faktach a omijać insynuacje, komentarze własne dziennikarzy i opinie i nawet Wyborcza czy TVN może być źródłem wiarygodnym.
Odpowiedz
Forge napisał(a):(Nawiasem mówiąc: http://pl.wikipedia.org/wiki/Model_propagandy warte uwagi, ale należy podejść krytycznie)

Pamiętajcie, że chodząc do Multikina wspieracie TVN, a chodząc do Heliosa wspieracie Wyborczą :]

Jeszcze należy dodać, że Chomsky to lewak i pisał to wszystko, żeby przekonać ludzi do socjalizmu.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Po prostu wystarczy skupić się na suchych faktach a omijać insynuacje, komentarze własne dziennikarzy i opinie i nawet Wyborcza czy TVN może być źródłem wiarygodnym.
Co z tego, że wiarygodnym, skoro wybiórczym?

Ja osobiście wybieram prasę trochę bardziej specjalistyczną, z zakresu własnych zainteresowań. Po pierwsze dlatego, że artykuły są pisane obiektywnie. Zwykle są właśnie przedstawione fakty, bez żadnego komentarza. Jeżeli jednak autor komentarz daje, to zawsze jest on przedstawiony w świetle szeregu faktów i argumentów. Poza tym zawsze można przeczytać opinie osób, które siedzą w środowisku i są specjalistami w dziedzinie, więc nie ma "onetu".
The spice must flow
Odpowiedz
@łobuz: zgadzam się z Tobą. Jednak trzeba znaleźć jakąś metodę na sprawdzenie jak się rzeczy mają, inaczej możemy tylko siedzieć i jak te zwierzęta przeżuwać trawę...

Hans Żydenstein napisał(a):Jeszcze należy dodać, że Chomsky to lewak i pisał to wszystko, żeby przekonać ludzi do socjalizmu.
Co nie oznacza, że jego model nie jest w pewnym stopniu prawdziwy. Odliczając branie czegoś takiego jak "ideologia antykomunistyczna" i zamieniając ją w ogóle na "ideologie" otrzymujemy lepszy model - np. ideologia katolików nie promuje propagowania pewnych informacji.

Rita napisał(a):Ja osobiście wybieram prasę trochę bardziej specjalistyczną, z zakresu własnych zainteresowań.
A ja w takim wypadku staram się książki czytać. Ale to oznacza kompletny brak informacji o świecie...

Najbardziej, szczerze mówiąc, interesują mnie informacje, które mają bezpośredni wpływ na mnie samego. Tutaj liczy się także polityka. Chciałbym mieć dostęp do obiektywnego źródła pokazującego co się dzieje w Sejmie - ale same plany ustaw i ustawy + dosyć obiektywne, naukowe (?) komentarze ekspertów. Dziennik Ustaw jest zbyt suchy dla takiego laika jak ja, z kolei różne onety robią wodę z mózgu. Co robić?
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Wydaję mi się że moment w którym zdajesz sobie sprawę z urabiania cie przez media jest zawsze najistotniejszy. Z czasem wychwytujesz momenty w których podejmowana jest próba manipulacji i sam analizujesz jak się odnieść, co nie zmienia faktu że są ludzie który potrzebują Morfeusza i jego pigułek bo sami nie są wstanie wyjść z otępienia.
"Bezkarnie nie zabija się myślenia.Bezkarnie nie hołduje się miernotom." Ksawery Pruszyński
From the old world's demise
See an empire rise
From the north reaching far
Here we are
Odpowiedz
Cytat: A ja w takim wypadku staram się książki czytać. Ale to oznacza kompletny brak informacji o świecie...
A niby czemu? Ja nie mówię przecież o czasopismach typu "Postępy onkologii", tylko o czasopismach, które komentują aktualną sytuację rynkową i polityczną w interesującym mnie zakresie. Przynajmniej mogę próbować w tym zakresie wpływać na prawo jakie jest stanowione. Oczywiście nie jest to pełny obraz, ale np. na kwestiach podatkowych się nie znam i ciężko mi jest ocenić, czy pomysł jednego, czy drugiego polityka jest słuszny w obecnej syt. gospodarczej Polski, tym bardziej, że żaden polityk (a przynajmniej ja się nie spotkałam) nie przedstawił jeszcze rzetelnej analizy i symulacji, a potrafią się tylko przerzucać kiełbasą wyborczą. A ja nijak z kiełbasy wróżyć nie potrafię.
The spice must flow
Odpowiedz
1. Myśleć, myśleć i jeszcze raz myśleć że się myśli.
2. Nie stać się igraszką cudzych poglądów.
3. Do oceny procesów społecznych przenosić metody matematyczno-fizyczne.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):1. Myśleć, myśleć i jeszcze raz myśleć że się myśli.
2. Nie stać się igraszką cudzych poglądów.
3. Do oceny procesów społecznych przenosić metody matematyczno-fizyczne.
Samo myślenie na niewiele się zda, jeżeli człowiek jest laikiem w danej dziedzinie. Co najwyżej faktycznie można myśleć, że się myśli. Jak najbardziej zgadzam się z tym, że powinny być rzetelne opracowania i analizy z danych dziedzin wraz z komentarzami ekspertów. Może nawet są, kto wie? Tyle, że nawet do oceny takich gotowych opracowań trzeba mieć podstawową wiedzę z danego zakresu. Nie mówiąc już o tym, że w wyborach parlamentarnych biorą udział wszyscy, a na pewno nie wszyscy będą takie opracowania czytać. W związku z tym ja przyjmuję pogląd, że najskuteczniejszym sposobem na wpływanie na politykę kraju w jakim się mieszka nie jest udział w wyborach, a emigracja.
The spice must flow
Odpowiedz
Rita napisał(a):W związku z tym ja przyjmuję pogląd, że najskuteczniejszym sposobem na wpływanie na politykę kraju w jakim się mieszka nie jest udział w wyborach, a emigracja.
Raczej nakłonienie jak największej liczby osób do emigracji.
Odpowiedz
A jedźcie w chuj, patrioci.
Będzie luźniej.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):1. Myśleć, myśleć i jeszcze raz myśleć że się myśli.
Znam już ja paru takich myślących i niezależnych, fanów prawda dwa info i innych Monitorów Polskich. Znajdą sobie jakieś dziwne źródło i potem myślą, że myślą, a są gorsi niż najwięksi fani Wyborczej.

Odpowiedz
Informacje oprócz tego, że mogą być prawdziwe lub nie mają jeszcze inną przypadłość. Odbiorcę, który musi te informacje zinterpretować.

Możemy mieć dwa nagłówki na różnych portalach:
"Dług publiczny urósł o X miliardów. Tragedia, po prostu"
"Dług publiczny spadł o Y%. Jest super"
i w obu tych artykułach mogą znaleźć się te same fakty, ale interpretowane przez tekściarzy w inny sposób. Bez jakiejś podstawowej wiedzy w temacie odbiorca nie jest w stanie zinterpretować tych informacji i zbudować sobie obraz sytuacji bardziej odpowiadający rzeczywistości, pozostaje mu do wyboru to, co mu się bardziej podoba.
There is a crack in everything. That’s how the light gets in.
Odpowiedz
Ostatni przykład z tej beczki:
- 2012 Inflacja w Polsce wyniosła 4% - eksperci drą włosy z głów.
- 2013 Inflacja w Polsce spadła do 0,4% - eksperci drą włosy z głów.

I bądź tu ptasi móżdżku mądry!
Odpowiedz
Zmywaki coraz bardziej się uczuciowo odseparowują od Polski, no i przysyłają rodzinom coraz mniej pieniędzy.
Z kolei zastępujące ich tutaj Słoiki psują rynek pracy i pracują za grosze.
Ceny w minionych latach urosły już tak bardzo, że mało kogo stać na cokolwiek poza czynszem, opłatami, jedzeniem, paliwem, wódką i innymi podstawowymi produktami/usługami.
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):Zmywaki coraz bardziej się uczuciowo odseparowują od Polski, no i przysyłają rodzinom coraz mniej pieniędzy.
Z kolei zastępujące ich tutaj Słoiki psują rynek pracy i pracują za grosze.
Ceny w minionych latach urosły już tak bardzo, że mało kogo stać na cokolwiek poza czynszem, opłatami, jedzeniem, paliwem, wódką i innymi podstawowymi produktami/usługami.
Ja widziałem niedawno ogłoszenie, gdzie w Warszawie oferowano 1600 zł brutto. Serio! Samo wynajęcie mieszkania nawet na peryferiach Warszawy jest drogie, nie mówiąc o bilecie miesięcznym, jedzeniu itd.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Jeżeli chodzi o wiadomości ze światowej polityki, to polecam po jednym serwisie z danej, "hemisfery", a bardziej z określonego regionu świata.

Przykładowo:
Zachodnie media - CNN, BBC, Reuters, Guardian etc.
Rosja - Pravda.ru (wersja angielska) i inne.
Świat bliskiego wschodu - aj Jazerra (wersja angielska)
Kuba - granma.cu (wersja angielska)

itd.

Przekaz jest wtedy bardziej zobiektywizowany, gdyż dane strony kładą nacisk na różne aspekty, odpowiadające ich sferze zainteresowania i interesów.

Można wchodzić na 30 serwisów, jeżeli wszystkie walą na tą samą nutę (np: zachodnia wizja świata), to nie ma to większego sensu.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Jeżeli chodzi o wiadomości ze światowej polityki, to polecam po jednym serwisie z danej, "hemisfery", a bardziej z określonego regionu świata..

A potem skonfrontować z tym co ludzie mówią na fejsbuku Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: