To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teorie spisku! Prawdziwe?
Znane nam są najprzeróżniejsze "teorie spiskowe".
Od spisku mędrców syjonu, masonów, przez kosmitów sondujących krowy aż po wszędobylskich komunistów.

Pytanie brzmi, czy wszystkio to (i nie tylko to oczywiście!), to jedynie urojenia, czy tez niekoniecznie?

A przede wszystkim: jakie teorie spiskowe okazały się prawdą? To szczególnie mnie ciekawi i byłbym wdzięczny za informacje Uśmiech Pamiętajmy ze za teorie spiskową (ogólnie, za bujdę na resorach) uważano (i do dziś niektórzy tak uważają) dokonanie holocaustu. Przez ładne pare lat szeroko pojęty świat zachodni nie dowierzał świadkom i tym którzy zwiali z obozów.

P.S.
Prosiłbym aby w tym temacie nie kłócono się o : WTC/Pentagon i lądowanie astronautów USA na księżycu. O tym można podyskutować (a właściwie trwa dyskusja) w innych tematach.
Odpowiedz
Ponoć istnieje jakiś spisek mający podważyć holocaust, mówią ,że to spisek cyklistów ...... .
Odpowiedz
Jest teoria spiskowa ze swieta inkwizycja byla cacy i zabijala jedynie najgrozniejszych kryminalistow ktorzy mieli uczciwy proces sadowy. Taka analogiczna teoria co do podwazania Holocaustu. Czesto nasze forum odwiedzaja wyznawcy tej teorii.
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
Tgc napisał(a):Jest teoria spiskowa ze swieta inkwizycja byla cacy i zabijala jedynie najgrozniejszych kryminalistow ktorzy mieli uczciwy proces sadowy. Taka analogiczna teoria co do podwazania Holocaustu. Czesto nasze forum odwiedzaja wyznawcy tej teorii.

A to ciekawe ! Możesz podać mi linki lub pozycje w których piszą , że święta inkwizycja
zabijała tylko najgroźniejszych kryminalistów ? Osobiście się z tym nie spotkałem .

Może to też jakiś spisek mający na celu wyjście poza aktualnie obowiązujące steretotypy ?

Ostatecznie nie określamy tu ani holocaustau , ani inkwizycji, szukamy tylko dowodów na spiski danym temacie .
Odpowiedz
Jesli ktos neguje obozy koncentracyjne i to, co w nich robiono, to nie ma juz o czym dyskutowac. Dyskutowac mozna o liczbie pomordowanych.

Nie wnikam w dyskusje na temat Wannsee i bedacym konsekwencja tego Endlösung der Judenfrage. Zakladam, ze tak wielka mistyfikacja raczej byla trudna do realizacji. Natomiast stoje na jednym stanowisku w kwestii ludobojstwa (ogolnie) w obozach koncetrancyjnych. To, co widzialem w obozowym archiwum (z urzedu, daleko dalej, niz maja mozliwosc wycieczkowicze) i co uslyszalem w trakcie rozmow z bylymi Haftlingami zupelnie mi wystarcza.

Natomiast nie ulega watpliwosci co innego. Ze Zydzi zrobili z Shoah karte przetargowa. Trudno mi uwierzyc, aby Shoah nie mialo miejsca, ale nietrudno mi uwierzyc, by nie bylo niektorym Zydom na reke.
Null pointer exception
Odpowiedz
Oj, nie schodźmy na tematykę Żydów.

powtórze

Czy były jakieś teorie spiskowe które okazały się prawda?
Odpowiedz
nie
Odpowiedz
Nie wiem, jak tam z Masoneria Oczko Grupa Bildeberg, bank swiatowy... Protokoly Medrcow Syjonu... Oczko
Null pointer exception
Odpowiedz
okazały się prawdą? Uśmiech
Odpowiedz
A co to jest teoria spiskowa? Czym się różni od zwykłej teorii? Jak daleko musi być świadome,personalne porozumienie i jak daleko precyzyjne posunięcia,żeby był to spisek.Czy teoria układów tak jak teoria układu jest też teorią spiskową?
Odpowiedz
Pisałem na początku! Chodzi o teorię, która została uznana za spiskową (jak np: dzisiaj się mówi o tym że w pentagon walnęła rakieta wystrzelona z polecenia busha Uśmiech ).
Ciekawi mnie czy w historii były jakieś takie teorie, które okazały się prawdą.
Odpowiedz
Problem leży pewnie w tym, że teoria jest nazywana "spiskową" przez jej przeciwników. Przez swoich wyznawców jest uznawana za prawdę objawioną. Pewnie każda jest oparta na złej interpretacji faktów, sporej dozy fantazji i skłonności do paranoi. Tak jak z lądowaniem na Księżycu, twarzą na Marsie, śmiercią Elvisa, bombami w WTC i resztą tego bełkotu. Jakiś pseudonaukowiec albo samozwańczy bojownik w imię prawdy coś tam zobaczy, coś przeczyta, składa sobie głupią historyjkę, a później do końca życia stara się ją udowodnić. Znajduje jakieś fakty i na siłę chce je integrować w wytwór swojej wyobraźni. Każdy przejaw krytyki uznaje za działanie rządu wymierzone w jego osobę mające na celu ukrycie prawdy i jakiejś mniej lub bardziej nieokreślonej WIELKIEJ RZĄDOWEJ TAJEMNICY. Opierają się na prawdziwych zdarzeniach, ale wypaczają je w każdy możliwy sposób dochodząc do nieprawdopodobnych wniosków. Zwykła paranoja.
The only thing we have to fear is fear itself - Franklin D. Roosevelt

Cdesign proponentsists
Odpowiedz
Gladiator napisał(a):A to ciekawe ! Możesz podać mi linki lub pozycje w których piszą , że święta inkwizycja
zabijała tylko najgroźniejszych kryminalistów ? Osobiście się z tym nie spotkałem .

Może to też jakiś spisek mający na celu wyjście poza aktualnie obowiązujące steretotypy ?

Ostatecznie nie określamy tu ani holocaustau , ani inkwizycji, szukamy tylko dowodów na spiski danym temacie .

Ten temat przewija sie przez kazdy topic w ktorym mowa o historii kosciola. Przykladowymi glosicielami tej skrajnej teorii sa: Mogrim i Kutafondo.

Popis Mogrima: http://www.forum.ateista.pl/showthread.php?t=2823&
Popis Kutafondo: http://www.forum.ateista.pl/showthread.php?t=3660

O ile dwaj powyzszy panowie to zwykle trolle. To jednak usprawiedliwianie lub zmniejszanie ofiar ludobojstwa jakiego dopuscil sie Krk jest takze niestety czesto domena pozostalych nietrollowatych uczestnikow naszego forum. Tutaj nalezy wymienic Pilastra:
http://www.forum.ateista.pl/showthread.php?t=408&
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
Cytat:Czy były jakieś teorie spiskowe które okazały się prawda?

No niektorzy np. sugerowali ze moze byc zamach na Juliusza Cezara i wskazywali na Brutusa. Ktos sugerowal ze Hitler sie zbroi do wojny, plotki jakies byly na zachodzie ze w ZSRR sie masowo ludzi morduje w obozach pracy...

Cytat:bombami w WTC i resztą tego bełkotu

Najgorsza jest ta teoria spiskowa ktora mowi ze WTC nie bylo bomb i ze tak sobie sie zawalily lacznie z budynkiem 7 o czym BBC wiedzialo na 20 minut przed faktem.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
No właśnie.Teorią spiskową nazywana jest teoria przez przeciwników a przez zwolenników po prostu teorią,więc jak tu znaleźć (albo raczej nie znaleźć) teorii "uznanej za spiskową"...
Odpowiedz
Wlasnie. Istnieje np. niezwykla teoria spiskowa lansowana przez wszystkie media ze 11.09.2001 kilku arabow z tzw. "Al-Kaidy" (zli ludzie) pod przywodztwem super-demona Osamy Ibn Ladena (bardzo zly, czarny lud, wydaje czasem tasmy w ktorych mowi jaki jest zly) porwali samoloty i walneli nimi tu i owdzie przy calkowitej biernosci NORAD. Teoria ta sugeruje ze wszystkie pytania dotyczace ataku, tego kto finansowal atak, jak zostal przeprowadzony etc nie sa wazne i nie trzeba na nie odpowiadac.

OT: btw, Adam dobry blog znalazlem:
http://awomanagainstfeminism.blogspot.com/ Uśmiech
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Teorie spiskowe? Mnie to leczy ogolnie. Chociaz jak slysze takie bzdury to mi sie humor poprawia .
Na bierzmowaniu ksiadz cialge mowil ze to PIS na racje a ,,inne,, partie to złoo i wogole.
''Jakkolwiek ludzie by się tego obawiali, filozofia powinna powiedzieć wszystko''
Markiz de Sade

"Jedyne czego nie moge wybaczyć człowiekowi to stworzenia religii." (Julietta)
Markiz de Sade
Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):Wlasnie. Istnieje np. niezwykla teoria spiskowa lansowana przez wszystkie media ze 11.09.2001 kilku arabow z tzw. "Al-Kaidy" (zli ludzie) pod przywodztwem super-demona Osamy Ibn Ladena (bardzo zly, czarny lud, wydaje czasem tasmy w ktorych mowi jaki jest zly) porwali samoloty i walneli nimi tu i owdzie przy calkowitej biernosci NORAD. Teoria ta sugeruje ze wszystkie pytania dotyczace ataku, tego kto finansowal atak, jak zostal przeprowadzony etc nie sa wazne i nie trzeba na nie odpowiadac.
To znaczy, że wierzysz w umyślne wysadzenie WTC w powietrze przy pomocy ładunków wybuchowych, nie w wyniku kolizji samolotów?
The only thing we have to fear is fear itself - Franklin D. Roosevelt

Cdesign proponentsists
Odpowiedz
Sklaniam sie ku kontrolowanemu wyburzeniu dla ktorego zaslone stanowily kolizje samolotow. To jest zreszta wierzcholek gory lodowej:

http://www.apfn.org/APFN/WTC_questions.htm

Jesli nie ma kospiracji odpowiedzi na te pytania nie powinny stanowic problemu.

Odpowiedz
Teorie spiskowe są po to abyśmy się poczuli lepsi od innych: "Ha, wiem to co rząd chce ukryć. Ale fajnie Duży uśmiech". Poza tym są bardzo atrakcyjne i ciekawe. Wynikają one też z niechęci do rządu. Innymi słowy jeśli nie lubimy władzy to szukamy na siłę jakiegokolwiek argumentu aby jeszcze bardziej jej nienawidzić.

A dowody... No cóż, są bardzo poszlakowe. Tak poszlakowe że gdyby chodziło o obalenie mitu naukowego to nikt by tego nie brał na poważnie. Ale chodzi tu o fakty historyczne tak więc trafiają one na podatny grunt u ludzi którzy interesują się polityką ale mają zerowe pojęcie na temat techniki czy fotografi (lądowania Apollo).

Teorie spiskowe mogą też tworzyć ludzie którzy sami chyba nie są pewni czy to co mówią jest prawdą ale mogą tym samym świetnie zarobić. Nie sposób wykazać ile zarobili twórcy teori o 9/11 na książkach i wywiadach. Darmowe filmy na Youtube są na pewno dla ułatwienia rozgłosu całej sprawy oraz oczywiście autora teorii.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości