To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Czy jako niewierzący/a dokonałeś/aś aktu apostazji?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak
28.46%
35 28.46%
Nie
71.54%
88 71.54%
Razem 123 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apostazja
Ja próbuję... jestem w trakcie procedury, ale ciężko, ciężko. W parafii miejsca zamieszkania jest "hitler", który mówi do mnie na "ty" mimo, że mnie nie zna, twierdzi, że żeby napisać coś takiego (opisałem tylko uzasadnienie, gdzie wymieniłem moje poglądy Oczko ) to trzeba być chorym psychicznie i na koniec nie daje mi żadnego podpisu. Chodzi dokładniej o proboszcza parafii pw. Matki Boskiej Fatimskiej ks. Pawła Lisowskiego, fota pod linkiem: http://www.mbf.archidiecezja.lodz.pl/ind...tr=kontakt

Skarga na proboszcza za inwektywy i niestosowanie się do procedury w Kurii Metropolitarnej w Łodzi doczekała się jedynie rekacji w postaci porady, żebym się cieszył, że korzystam z łaski Soboru Watykańskiego II i że nie mieszkam w kraju islamskim (sic!).

U Franciszkanów w parafii chrztu się staram, ale ciężko... nie mają czasu, chociaż są mili. 2 spotkania po półtorej godziny z zakonnikiem po filozofii. Czyli 2 próby wykazania mi, że nie mam racji, obie zakończone znokautowaniem młodego "Ojca" na argumenty. Liczę, że w tym tygodniu pójdzie dobrze z proboszczem i dostanę kopię wpisu do księgi chrztu Uśmiech
Odpowiedz
Ostry ten proboszcz.
[Obrazek: 18071.jpg]
Odpowiedz
No, no... pan Lisowski wygląda na twardego chopa Uśmiech
Odpowiedz
barosz napisał(a):No, no... pan Lisowski wygląda na twardego chopa Uśmiech

Podoba Ci się? Oczko
Odpowiedz
Nie bardziej niż ideał męskości - prof. Bartoszewski Uśmiech Uśmiech Uśmiech
Odpowiedz
Bartoszewski jest bardziej niętki ;P
Odpowiedz
Ale wracając do sedna: walcz z Kościołem obrońco ludzkości! Duży uśmiech
Odpowiedz
Właściwie to ja nie walczę z Kościołem. Ja tylko się wypisuję z tej organizacji jako obcej mi światopoglądowo.
Odpowiedz
ale gra na gitarze, może mu śpiewnik podaruj Oczko
Odpowiedz
Albo efekt Mega Distortion Duży uśmiech
[Obrazek: 18071.jpg]
Odpowiedz
DarkWater napisał(a):ale gra na gitarze, może mu śpiewnik podaruj Oczko

Mogę mu ciętą ripostę podarować, ale to jak już pójdę do niego z kopią wpisu do księgi chrztu ;]
Odpowiedz
albo idź z kamerą i zamieść filmik na forum.apostazja.pl już jeden jest Uśmiech
Odpowiedz
Zdecydowałam się. Jestem na etapie szukania drugiego świadka, pierwszym będzie mój mąż. Relacja wkrótce Uśmiech
Odpowiedz
Powodzenia^^
Zarejestruj to ukrytą kamerą :>

Hastur napisał(a):[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza :o Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy :lol2:

Odpowiedz
Mi się udało bez świadków. Wystarczyło przycisnąc księdza w parafii chrztu.
Odpowiedz
Ja już wiem że mi się nie uda bez świadków. W parafi chrztu ksiądz wogóle nie chce przyjąć, w parafi miejsca zamieszkania od razu zastrzegł że potrzeba 2 świadków. Zadzwoniłam do kurii z pytaniem jak powinno być i mi powiedzieli, że w parafi chrztu ksiadz mógł odmówić i że bez świadków nie przyjmą. Nie chce mi się bawić w udawadnianie wyższości prawa świeckiego nad kanonicznym, niech będzie dwóch świadków, będzie lepsza zabawa Uśmiech
Odpowiedz
Tak na marginesie tematu apostazji:
dla mnie oczywiste jest, że księża będą ją utrudniać w imię podwyższania statystyk "pogłowia" swoich "owieczek". Dlatego wydaje mi się , że dużo lepszą, choć niestety niezbyt szybką metodą zmniejszenia dominacji krk (motywowanej właśnie stystyklami ilości wierzących), byłoby niewciąganie nowonarodzonych obywateli do statystyk - czyli "niechrzczenie" dzieci. To mogłoby doprowadzić do wymierania kościoła i stopniowego spadku ilości "wiernych niepraktykujących" którzy bierną obecnością tak naprawdę pomagają kościołowi - czasami wbrew własnej woli.
Odpowiedz
Ahriman napisał(a):Tak na marginesie tematu apostazji:
dla mnie oczywiste jest, że księża będą ją utrudniać w imię podwyższania statystyk "pogłowia" swoich "owieczek". Dlatego wydaje mi się , że dużo lepszą, choć niestety niezbyt szybką metodą zmniejszenia dominacji krk (motywowanej właśnie stystyklami ilości wierzących), byłoby niewciąganie nowonarodzonych obywateli do statystyk - czyli "niechrzczenie" dzieci. To mogłoby doprowadzić do wymierania kościoła i stopniowego spadku ilości "wiernych niepraktykujących" którzy bierną obecnością tak naprawdę pomagają kościołowi - czasami wbrew własnej woli.

A kwadrat ma boki równej długości.
Odpowiedz
Chrzest dziecka jest to rzeczywiście pomysł Krk. w celu "utrzymania pogłowia owieczek".

Przedziwny obrządek nie mający żadnego innego uzasadnienia, a tym bardziej potwierdzenia w pismach. Mając taką świadomość nie mógłbym uczestniczyć w tego rodzaju czarodziejskich rytuałach, jednak pozostaje kwestia, że sama obecność nie oznacza jeszcze uczestnictwa w sensie wspólnoty wyznaniowej.
Odpowiedz
barosz napisał(a):A kwadrat ma boki równej długości.

Znam geometrię, ale nie bardzo rozumiem jej związek z moją wypowiedzią.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości