Liczba postów: 4,999
Liczba wątków: 99
Reputacja:
30
Polecam ze swojej strony zbior opowiadan SF Stefana Weinfelda - "Wladcy czasu". Do przeczytania tego starocia z 79' sklonila mnie nazwa jednego opowiadania: "Kaczkonauci". No i prawde mowiac bylo warto  W skrocie opowiadanie jest o 2 pilotach ktorzy rozbili sie na rajskiej wyspie, lecz miejscowi tubylcy pomimo, ze traktowali ich jak bogow nie znali zupelnie technik wytwarzania alkoholu. Rozbitkowie po nieudanych probach pedzenia bimbru z kokosow postanowili zbudowac tratwe z kaczek i doplynac do Ameryki.
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski! ☭
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Zabrałem się ostatnio za:
Porozumienie bez przemocy Marshalla Rosenberga
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 698
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Carlos Ruiz Zafón - "Gra anioła"
Znowu Barcelona i Cmentarz Zapomnianych Książek. Zabieram się za wbijanie zębów w nią. "Cień wiatru" był bardzo przyjemny i wciągający.
GG 763835 - jak ktoś chce zagadnąć
Byłby to najwspanialszy ze wszystkich możliwych światów, gdyby nie było na nim religii. John Adams (1735-1826)
Liczba postów: 988
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Absolutnie wg. mnie godną polecenia / pisałem o niej wcześniej / !
W tz. międzyczasie przypomniałem sobie po raz 3 " Miłość i wygnanie " I.B. Singera, a co by nie wychodzić z klimatu takoż po raz 2-3 " Kasrylewkę " i " Z jarmarku " Szołema Alejchem !
Jeno w Petera Esterhazy`ego nie udaje mi się wgryźć !
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Liczba postów: 5,265
Liczba wątków: 93
Reputacja:
4
Właśnie zacząłem "Ślepowidzenie" Petera Wattsa i muszę przyznać, że jest to mocarne "twarde" science fiction - widać, że gatunek odżywa.
Zauważyłem motyw "ukradziony" Dukajowi z IACTE, po tych 50 stronach tyle widać  - cóż, takie skrzywienie dukajowego fana  .
Jest to od samego początku jednak wyjątkowo oryginalne, a zapowiedzi mówią, że słynny motyw sf jest potraktowany "od nowa", z całkowicie odmiennej jak dotąd perspektywy.
No cóż, jeszcze chyba muszę wspomnieć o ostatnim dziale "Przypisy i źródła", którego pierwszy akapit brzmi tak:
"Źródła i uwagi mające przekonać Was, że nie jestem całkiem stuknięty (albo przynajmniej onieśmielić na tyle, żebyście się zamknęli)."
Szczerze polecam, już po przeczytaniu zaledwie 50 stron  .
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Liczba postów: 988
Reputacja:
0
Przez dwie noce " Największą bitwę " A.Nagorski`ego - w sumie zbyt reportażowa, czasem powierzchowna, acz warta lektury !
Takoż szybko przebiegłem " Homobiografie " Krzysztofa Tomasika , z zaskoczeń to tylko Maria Rodziewiczówna / aż moja rodzicielka 2 razy przeczytać musiała  / i Maria Dąbrowska !
Teraz czekam na ostatnie dwie rzeczy postsekularne Pankowskiego ...
http://sklep.krytykapolityczna.pl/sklep/...fde00ace1c
... i " Naszych okupantów " Boy`a !
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Liczba postów: 2,400
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
John D. Barrow
Księga nieskończoności. Krótki przewodnik po tym, co nieograniczone, ponadczasowe i bez końca
http://czytelnia.onet.pl/0,30486,0,1,nowosci.html
[SIZE="1"]There's a feeling I get when I look to the west
And my spirit is crying for leaving
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees
And the voices of those who stand looking
and it makes me wonder
really makes me wonder[/SIZE]
Peter Pan and Wendy
Unregistered
traktat o zasadach poznania ludzkiego" george berkeley
Liczba postów: 2,483
Reputacja:
77
Jestem świeżo po lekturze "Wybrzeża szkieletów" Clive Cusslera, teraz zabieram się za "Boga urojonego" Dawkinsa i "Traktat ateologiczny" Onfray'a. W końcu
I choose not to choose life. I choose something else - Ewan McGregor
Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL
Liczba postów: 57
Reputacja:
0
Przeczytałem:
"Dziady cz.III" A. Mickiewicza,
"Schyłek Rosji" T. Kisielewskiego.
Zacząłem:
"Europa Walczy" N. Daviesa.
Liczba postów: 10
Reputacja:
0
Obecnie czytam książkę Daniela C. Dennetta "Odczarowanie. Religia jako zjawisko naturalne". Wcześniej czytałem książkę Heleny Eilstein "Biblia w ręku ateisty".
"Bóg urojony" Dawkinsa
jakie jeszcze książki tego typu o religiach polecacie?
Reputacja:
0
Lukasz_Krk napisał(a):"Bóg urojony" Dawkinsa
jakie jeszcze książki tego typu o religiach polecacie?
Polecam wymienione prze zemnie powyżej dwie pozycje książkowe i dodam jeszcze kilka tytułów:
- "Traktat ateologiczny" Michel Onfray; Wydawnictwo PIW
- "Bóg nie jest wielki. Jak religia wszystko zatruwa"; Wydawnictwo Sonia Draga
ok dzieki, skorzystam. Jak na razie nie mogę, muszę w szkole lekturę czytac :?
Liczba postów: 12,009
Liczba wątków: 156
Reputacja:
101
SoulAssassin napisał(a):- "Bóg nie jest wielki. Jak religia wszystko zatruwa"; Wydawnictwo Sonia Draga
Jeszcze lepsze byłoby proroctwo oriona na rok 2012. :mrgreen:
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj
Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Liczba postów: 1,479
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Tożsamość Bourne'a Ludluma
Wciągnęło mnie, muszę sobie kiedyś film obejrzeć.
Liczba postów: 2,483
Reputacja:
77
Thor napisał(a):Tożsamość Bourne'a Ludluma
Świetne są wszystkie 3 części.
I choose not to choose life. I choose something else - Ewan McGregor
Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL
Liczba postów: 698
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
SoulAssassin napisał(a):Wcześniej czytałem książkę Heleny Eilstein "Biblia w ręku ateisty".
Jak się czytało książkę Eilstein? Zastanawiam się nad nią.
Thor napisał(a):Tożsamość Bourne'a Ludluma
Filmy są oparte na motywach powieści Ludluma, co nie odbiera im przyjemności w odbiorze. Bardzo dobre kino sensacyjne.
GG 763835 - jak ktoś chce zagadnąć
Byłby to najwspanialszy ze wszystkich możliwych światów, gdyby nie było na nim religii. John Adams (1735-1826)
Reputacja:
0
pawel.wlodek napisał(a):Jak się czytało książkę Eilstein? Zastanawiam się nad nią.
Hmmmm, jak dla mnie książka Eilstein jest napisana troszku trudnym językiem, ale im więcej się z nią obcuje tym bardziej się oswaja  hehe. Polecam. Co prawda ta książka ma około 700 stron  ale co tam  hehe
Liczba postów: 5,265
Liczba wątków: 93
Reputacja:
4
Zamierzam przeczytać "New Kind of Science" Stephena Wolframa.
Czytał ktoś może?
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
|