To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
Polecam ze swojej strony zbior opowiadan SF Stefana Weinfelda - "Wladcy czasu". Do przeczytania tego starocia z 79' sklonila mnie nazwa jednego opowiadania: "Kaczkonauci". No i prawde mowiac bylo warto Język W skrocie opowiadanie jest o 2 pilotach ktorzy rozbili sie na rajskiej wyspie, lecz miejscowi tubylcy pomimo, ze traktowali ich jak bogow nie znali zupelnie technik wytwarzania alkoholu. Rozbitkowie po nieudanych probach pedzenia bimbru z kokosow postanowili zbudowac tratwe z kaczek i doplynac do Ameryki.
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
Zabrałem się ostatnio za:
Porozumienie bez przemocy Marshalla Rosenberga
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Carlos Ruiz Zafón - "Gra anioła"

Znowu Barcelona i Cmentarz Zapomnianych Książek. Zabieram się za wbijanie zębów w nią. "Cień wiatru" był bardzo przyjemny i wciągający.
GG 763835 - jak ktoś chce zagadnąć

Byłby to najwspanialszy ze wszystkich możliwych światów, gdyby nie było na nim religii. John Adams (1735-1826)
Odpowiedz
Absolutnie wg. mnie godną polecenia / pisałem o niej wcześniej / !
W tz. międzyczasie przypomniałem sobie po raz 3 " Miłość i wygnanie " I.B. Singera, a co by nie wychodzić z klimatu takoż po raz 2-3 " Kasrylewkę " i " Z jarmarku " Szołema Alejchem !

Jeno w Petera Esterhazy`ego nie udaje mi się wgryźć ! Oczko
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Odpowiedz
Właśnie zacząłem "Ślepowidzenie" Petera Wattsa i muszę przyznać, że jest to mocarne "twarde" science fiction - widać, że gatunek odżywa.
Zauważyłem motyw "ukradziony" Dukajowi z IACTE, po tych 50 stronach tyle widać Uśmiech - cóż, takie skrzywienie dukajowego fana Uśmiech.
Jest to od samego początku jednak wyjątkowo oryginalne, a zapowiedzi mówią, że słynny motyw sf jest potraktowany "od nowa", z całkowicie odmiennej jak dotąd perspektywy.
No cóż, jeszcze chyba muszę wspomnieć o ostatnim dziale "Przypisy i źródła", którego pierwszy akapit brzmi tak:
"Źródła i uwagi mające przekonać Was, że nie jestem całkiem stuknięty (albo przynajmniej onieśmielić na tyle, żebyście się zamknęli)."
Szczerze polecam, już po przeczytaniu zaledwie 50 stron Uśmiech.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
Przez dwie noce " Największą bitwę " A.Nagorski`ego - w sumie zbyt reportażowa, czasem powierzchowna, acz warta lektury ! Oczko

Takoż szybko przebiegłem " Homobiografie " Krzysztofa Tomasika , z zaskoczeń to tylko Maria Rodziewiczówna / aż moja rodzicielka 2 razy przeczytać musiała Uśmiech / i Maria Dąbrowska !

Teraz czekam na ostatnie dwie rzeczy postsekularne Pankowskiego ...
http://sklep.krytykapolityczna.pl/sklep/...fde00ace1c
... i " Naszych okupantów " Boy`a ! Oczko
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Odpowiedz
John D. Barrow
Księga nieskończoności. Krótki przewodnik po tym, co nieograniczone, ponadczasowe i bez końca

http://czytelnia.onet.pl/0,30486,0,1,nowosci.html
[SIZE="1"]There's a feeling I get when I look to the west
And my spirit is crying for leaving
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees
And the voices of those who stand looking
and it makes me wonder
really makes me wonder[/SIZE]
Odpowiedz
traktat o zasadach poznania ludzkiego" george berkeley
Odpowiedz
Jestem świeżo po lekturze "Wybrzeża szkieletów" Clive Cusslera, teraz zabieram się za "Boga urojonego" Dawkinsa i "Traktat ateologiczny" Onfray'a. W końcu Uśmiech
I choose not to choose life. I choose something else - Ewan McGregor

Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL
Odpowiedz
Przeczytałem:

"Dziady cz.III" A. Mickiewicza,
"Schyłek Rosji" T. Kisielewskiego.

Zacząłem:
"Europa Walczy" N. Daviesa.
Odpowiedz
Obecnie czytam książkę Daniela C. Dennetta "Odczarowanie. Religia jako zjawisko naturalne". Wcześniej czytałem książkę Heleny Eilstein "Biblia w ręku ateisty". Uśmiech
Odpowiedz
"Bóg urojony" Dawkinsa

jakie jeszcze książki tego typu o religiach polecacie?
Odpowiedz
Lukasz_Krk napisał(a):"Bóg urojony" Dawkinsa

jakie jeszcze książki tego typu o religiach polecacie?

Polecam wymienione prze zemnie powyżej dwie pozycje książkowe i dodam jeszcze kilka tytułów:
- "Traktat ateologiczny" Michel Onfray; Wydawnictwo PIW
- "Bóg nie jest wielki. Jak religia wszystko zatruwa"; Wydawnictwo Sonia Draga

Oczko
Odpowiedz
ok dzieki, skorzystam. Jak na razie nie mogę, muszę w szkole lekturę czytac :?
Odpowiedz
SoulAssassin napisał(a):- "Bóg nie jest wielki. Jak religia wszystko zatruwa"; Wydawnictwo Sonia Draga

Jeszcze lepsze byłoby proroctwo oriona na rok 2012. :mrgreen:
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Tożsamość Bourne'a Ludluma
Wciągnęło mnie, muszę sobie kiedyś film obejrzeć.

Odpowiedz
Thor napisał(a):Tożsamość Bourne'a Ludluma

Świetne są wszystkie 3 części.
I choose not to choose life. I choose something else - Ewan McGregor

Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL
Odpowiedz
SoulAssassin napisał(a):Wcześniej czytałem książkę Heleny Eilstein "Biblia w ręku ateisty".

Jak się czytało książkę Eilstein? Zastanawiam się nad nią.

Thor napisał(a):Tożsamość Bourne'a Ludluma

Filmy są oparte na motywach powieści Ludluma, co nie odbiera im przyjemności w odbiorze. Bardzo dobre kino sensacyjne.
GG 763835 - jak ktoś chce zagadnąć

Byłby to najwspanialszy ze wszystkich możliwych światów, gdyby nie było na nim religii. John Adams (1735-1826)
Odpowiedz
pawel.wlodek napisał(a):Jak się czytało książkę Eilstein? Zastanawiam się nad nią.

Hmmmm, jak dla mnie książka Eilstein jest napisana troszku trudnym językiem, ale im więcej się z nią obcuje tym bardziej się oswaja Oczko hehe. Polecam. Co prawda ta książka ma około 700 stron Oczko ale co tam Uśmiech hehe
Odpowiedz
Zamierzam przeczytać "New Kind of Science" Stephena Wolframa.
Czytał ktoś może?
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości