To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Czy jako niewierzący/a dokonałeś/aś aktu apostazji?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak
28.46%
35 28.46%
Nie
71.54%
88 71.54%
Razem 123 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apostazja
Athei Overlord napisał(a):Nie miałbyś podstawy prawnej Uśmiech
Żeby się procesować - nie, ale żeby zrobić raban - tak. :twisted:
|. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |
|. .. ..|. . .. |... . .|. ... .| .. ...| . .. .|.. . ..| ...
http://radiojazz.fm/
Odpowiedz
Aaa, to jak najbardziej Uśmiech

Jednemu się już udało, temu taksówkarzowi z Olecka Uśmiech
Null pointer exception
Odpowiedz
oksi89 napisał(a):Jak już mnie ktoś na przekór zakopie, to chcę mieć na grobie wyryte: "tu leży realista; w życiu dążył do prawdy i nauki"

"I poniósł porażkę w tym dążeniu co widać na załączonym"
Oczko
Cytat:A moją wolą jest, żeby mnie rozkroili i wyciągnęli ze mnie co się innym przyda Oczko

Nie deklaruj się tak chętnie, bo cię rozkroją szybciej niż byś chciałOczko
Odpowiedz
Athei Overlord napisał(a):Nie miałbyś podstawy prawnej Uśmiech
Akt chrztu, świadkowie. Pogwałcenie Praw Człowieka.
Odpowiedz
Tunga napisał(a):
"I poniósł porażkę w tym dążeniu co widać na załączonym"
Oczko

Nie deklaruj się tak chętnie, bo cię rozkroją szybciej niż byś chciałOczko

Tunga, jesteś wierzący?

Jaka porażka...? Dla tego, ze by mnie na komunalnym pochowali, bez krzyża? Z dopiskiem, ze byłem realistą? To w zasadzie już byłby sukces.

Co do prochów w górach; mam przyjaciół. Rozsypią mnie Oczko
Odpowiedz
oksi89 napisał(a):Akt chrztu, świadkowie. Pogwałcenie Praw Człowieka.

Zamieszczałem tutaj niejednokrotnie odpowiednie przepisy, raczej nic by z tego nie wyszło Uśmiech
( Art. 7. 1. Prawa o stowarzyszeniach. )

Aczkolwiek można by powalczyć, mając odpowiednie zasoby finansowe i czas...
Null pointer exception
Odpowiedz
Wiem, wiem, czytałem to.
A prawo Europejskie? Oczko
Jesteśmy obywatelami UE. Prawo UE nie uwzględnia takowego prawa, ani nie ma żadnego odpowiednika Art. 7. 1.
Zawsze do diecezji mogę napisać nie jako Obywatel Polski, ale Obywatel Unii Europejskiej. Powołując się na Trybunał Praw Człowieka.

Kiedyś, jak będę miał siłę i czas, to się tym zajmę. I tak, jestem wredny, chcę kościołowi katolickiemu utrzeć nosa. Nie pójdę do diecezji i się nie będę poniżał, żeby zostać "apostatą". Bo tak, złożenie tego wniosku uważam za poniżające. Jego układ, jego treść. Fakt konieczności świadków.
Jak się wypisywałem z klubu karate to takich jaj nie musiałem robić. Na dodatek wstępowałem do niego dobrowolnie.
Odpowiedz
Aaa.. jak z prawem europejskim to nie mam pojęcia... Próbuj, jeśli Ci się uda, przetrzesz szlaki Uśmiech
Null pointer exception
Odpowiedz
Pytanie co jest Twoim celem: prawda, czy dążenie do prawdy.

Jak mnie pytasz czy jestem wierzący - odpowiadam - jestem wątpiący we wszystko. Nie uznaję żadnej prawdy.
Odpowiedz
oksi89 napisał(a):A moją wolą jest, żeby mnie rozkroili i wyciągnęli ze mnie co się innym przyda. Resztę mogą spalić i rozrzucić po górach.
O, ja podobnie chcę. Uśmiech
Demon napisał(a):Zatem nie lękajcie się! Czekają nas piękne pogrzeby - po naszemu Zdezorientowanymile:
No to gites, ale chyba niedługo napisze sobie testament, tak na wszelki wypadek gdybym zginął w jakimś wypadku. Niedawno samochód by mnie rozjechał kiedy przechodziłem (zgodnie z przepisami) przez jezdnie, także wolę mieć uregulowaną kwestię tego co zrobią z moim ciałem po śmierci.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
A jak Ci każą mieć 2 świadków w trakcie pogrzebu? Chodźcie trójkami :lol2: Język
Null pointer exception
Odpowiedz
Cytat: Nie będę odchodził od wiary, do której przynależności nigdy nie czułem.
"co z tego że po urodzeniu zapisano mnie do NOPu, nie będe odchodził z partii do której przynależności nigdy nie czułem." :/
Cytat:Widzieliście pewnie kiedyś wniosek o apostazję?
Prośba o nałożenie na siebie ekskomuniki...
Widziałem. Swój. Słowa o ekskomunice nie było.

Cytat:napisał list, w którym:
-stwierdziłbym, że mój chrzest jest nieważny, bo nie byłem świadomy tego, co mi robią. Tym samym łamali moje prawa człowieka, ponieważ nie było to mi potrzebne do funkcjonowania w społeczeństwie i nie miało wglądu na moje dobro.
-natychmiastowe wykreślenie mnie z tych metryk.
-poprosiłbym o potwierdzenie listowne wykreślenia mnie z tych metryk.
-w razie jakichkolwiek problemów sprawę skieruję natychmiast do prokuratury.
Tak właśnie wyglądać powinien wzorowy wniosek o wypisanie z organizacji religijnej. Brawo. Nikt się bawić w tytułowanie purpuratów nie bawi.
Cytat:Określenie ateistów na ludzi odchodzących od wiary to:
...niewierzący. A my mówimy o odejściu z organizacji religijnej, nie od wiary.
Odpowiedz
Al-Rahimie, hm... w takim razie może są różne wersje?
Jak dotąd sądziłem, że jest tylko jeden, formalny, jakoś odgórnie ustalony. Ale powiedz mi- Ty swój wniosek pisałeś od początku do końca osobiście, czy skorzystałeś z kościelnego formularza?

EDIT:
W Twoim przypadku było to odejście od organizacji religijnej, ale jesteś wierzący? Tak mam to rozumieć?
W moim przypadku; byłem niewierzący, jestem niewierzący.
Jeżeli człowiek odchodzi od organizacji religijnej, to chyba w większej części przypadków przestaje wierzyć. Ale faktycznie, nie można tego tak uogólniać.
Odpowiedz
Cytat:...niewierzący. A my mówimy o odejściu z organizacji religijnej, nie od wiary.

Na warunkach tejże organizacji, która nie ma prawa narzucać czegokolwiek przy "wypisywaniu się", bo członkowie rzadko wstępowali do niej z własnej woli.
Problemem jest właśnie owo wcielanie do organizacji nieświadomych niczego nowych członków. Tym się trzeba zająć.
I choose not to choose life. I choose something else - Ewan McGregor

Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL
Odpowiedz
Cytat:Ty swój wniosek pisałeś od początku do końca osobiście, czy skorzystałeś z kościelnego formularza?
Pisałem swoimi słowami, na podstawie nie-koscielnego formularza.

apostazja.pl
apostazja.info
apostazja.kuźwa.zacznij.używać.google.jp2
Cytat:W Twoim przypadku było to odejście od organizacji religijnej, ale jesteś wierzący? Tak mam to rozumieć?

Możesz, choć to nieprawda.
Odpowiedz
Al-Rahim napisał(a):apostazja.kuźwa.zacznij.używać.google.jp2

Nie ładuje mi się ta strona Smutny
Odpowiedz
Bloo napisał(a):Nie ładuje mi się ta strona Smutny

Nie masz odpowiedniej przeglądarki - Mozilla Atheifox.
I choose not to choose life. I choose something else - Ewan McGregor

Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL
Odpowiedz
Parafia na której obszarze znajduje się mój dom stawia taki warunek Al-Rahimie: należy wypełnić stosowny formularz. Inne nie będą brane pod uwagę.

Wzór pisma:

Cytat:(Miejscowość, gmina, data.)

(Nazwisko i imię)
Zamieszkały w: (ulica, kod pocztowy, miejscowość)

Data urodzenia: _____________
Data chrztu:_____________
Imię i nazwisko ojca: _______________
Imię i nazwisko matki: _________________
Nazwisko panieńskie matki: _______________
Parafia chrztu: (Nazwa parafii,
adres, powiat)

J.E. (Funkcja, np. ARCYBISKUP, Imię i Nazwisko)
Ordynariusz Diecezji (Nazwa Diecezji)
Kuria (Nazwa Kurii i jej adres:
Kod, Miejscowość, Ulica)

ZAWIADOMIENIE

Zawiadamiam tutejszego Ordynariusza oraz Władze Kościoła Rzymskokatolickiego, iż niniejszym porzucam wiarę katolicką, co wyczerpuje znamiona czynu opisanego w Kanonie 1364 Kodeksu Prawa Kanonicznego. Tym samym zaciągam na siebie ekskomunikę mocą samego prawa i nie pozostaję w związku z tym dalej we wspólnocie wiernych Waszego Kościoła.

Oprócz przestępstwa apostazji popełniłem inne czyny pociągające za sobą kary kościelne,
a w szczególności (wybrać które, mogą być wszystkie):

*

Przestępstwo z Kan. 1369 KPKan - Rozpowszechnianie treści i publikacji o treściach antykościelnych i antykatolickich.
*

Przestępstwo z Kan. 1373 KPKan - Doktrynalne podżeganie innych przeciwko naukom i władzy organów Kościoła Rzymskokatolickiego.
*

Przestępstwo z Kan. 1374 KPKan - Członkostwo w stowarzyszeniach głoszących nauki sprzeczne z doktryną Kościoła Rzymskokatolickiego.

Jednocześnie zaznaczam, iż zamierzam świadomie i dobrowolnie trwać w swych postawach oraz nie uwzględniam możliwości powrotu do Waszej organizacji wyznaniowej.

Proszę także o poinformowanie parafii, gdzie zostałem poddany sakramentowi chrztu o mej rezygnacji z wiary katolickiej, celem stosownego uregulowania tej kwestii.
jak dotąd byłem pewien, że to jest jakiś ogólny formularz. Widziałem z resztą kiedyś podobny w internecie.
Odpowiedz
Atheifox wskazuje na chociażby 23 stronę tego tematu Język

Łącznie z odwołaniami do odpowiednich dokumentów, aby sobie w razie czego poszukać i mieć odpowiedź na dręczące pytania...
Null pointer exception
Odpowiedz
Ja takiego formularza nie wypełnię. Nie czuję się przestępcą. To oni narzucili na mnie swoją wolę.

Nie życzę sobie dodawania w księgach parafialnych, czy chrztu "stosownej adnotacji" w mojej rubryczce. Żądam całkowitego wykreślenia mnie z jakichkolwiek kościelnych, katolickich dokumentów.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości