Liczba postów: 7,522
Liczba wątków: 305
Reputacja:
1
A nieprawda, udostępnione za free na jakiejś katolickiej stronie. Jak mogłeś... fi donc.
Null pointer exception
Liczba postów: 1,143
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Strony warezowe też udostępniają za free...
zetodwudziestoslaw
"Najpierw jest góra,
Potem nie ma góry,
Potem jest."
"Wszystko, co wiesz, jest nieprawdą"
Reputacja:
1
Jeśli Wydział Teologiczny UKSW nazywasz waćpan "warezowym", to mnie westchnąć jedynie boleśnie nad niesprawiedliwością okrutną świata i pogrążyć w lekturze w ciszy a skupieniu należnem.
Null pointer exception
Liczba postów: 1,143
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
już biją od razu ech..
idę się zadumać
zetodwudziestoslaw
"Najpierw jest góra,
Potem nie ma góry,
Potem jest."
"Wszystko, co wiesz, jest nieprawdą"
Reputacja:
1
Tutaj idzie się na udry, tu się szablą kąsa pludry!
Tutaj słowo niczem ołów, tuż sielanka dla warchołów!
Null pointer exception
Liczba postów: 5,265
Liczba wątków: 93
Reputacja:
4
Cytat:Suma Teologiczna św. Tomasza z Akwinu.
Tom 1 na razie. Pozostałe się ściągają.
Ja pier... Dotrwałem do tomu z aniołami  .
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Liczba postów: 7,517
Liczba wątków: 134
Reputacja:
0
FlauFly napisał(a):Ja pier... Dotrwałem do tomu z aniołami . Ja do okładki :lol2: .
No cóż, zamierzam jeszcze raz się za to zabrać, tym razem spróbuje przeczytać a nie tylko się na to gapić.
Athei, czy mógłbyś podać link?
Reputacja:
4
http://www.katedra.uksw.edu.pl/suma/suma_indeks.htm <- tu masz  .
Teraz czytam Accelerando Charlesa Strossa - świetna książka, "przegląd" współczesnej fantastyki naukowej związanej z transhumanizmem. Przyda się do matury  .
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Reputacja:
1
O to to.
Ale polecam wygodnie sobie usiąść i skupić się, możliwie najbardziej nad tym, co się czyta, bo inaczej czyta się ciężko. On w "trudny sposób" używa różnych pojęć.
Nie wiem, na ile starczy mi sił, ale traktat o Bogu mi się podobał.
I... czy tylko mnie się wydaje, że on pisze o Bogu w sposób... niematerialny? "Dobroć, siła sprawcza", "coś" posiadającego określone przymioty, ale nie "istota" (a przecie "siedzi po prawicy ojca"). Aaaaa, jak w całej religii, metafora na metaforze, wszystko rozumiane nie dosłownie.
Zresztą i tak jest to dalekie od panteizmu o inteligencję i celowe działanie.
Ciekawe tylko, czy znajdę tam wyjaśnienie trudnego pytania o istotę, która aby zbawić człowieka (którą nie wiadomo po co stworzyła), chociaż wcześniej go wypędziła, zesłała na Ziemię część siebie jako osobny byt, który następnie został zabity przez ludzi (i byt ten, czy też jego nadrzędno-równorzędny składnik, czyli Bóg ojciec, wiedział, że tak się stanie, zatem gdzie wolna wola człowieka? Gdzie w ogóle wolna wola, skoro Bóg i tak ma moc, by go jej pozbawić? A może nie ma takiej mocy?), a następnie połączył się sam ze sobą, co i tak nie miało sensu, bo grzech pierworodny nadal obowiązuje (bo nie mozna przecież było zdjąć z człowieka tego grzechu, bo po co?) i siedzi po swojej własnej prawicy, po czym zejdzie na ziemię, a królestwu jego nie będzie końca (jakiego końca, skoro on jest początkiem i końcem?)... o ja pierniczę
Null pointer exception
Reputacja:
0
Im bardziej niezrozumiały i metaforyczny tekst, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie dłużej wykorzystywany przez innych, i ze będzie można "wytłumaczyć" odpowiednio tekst. I te zdania...
Reputacja:
1
O, nasz textblockwriter (ten od długiego nicka) podał jako przykład opis piekła w Sumie Teologicznej. Nie czytam tego dalej. Zacznę sikać do łóżka......
Null pointer exception
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
biografie swojego idola z dziecinstwa Davida Beckhama(polecam), ale mam zamiar zacząc "Bóg urojony" Dawkinsa;p
Liczba postów: 988
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
... otworzyłem o 5 rano " Bzik prezydencki " Redlińskiego - ale 10 minut później musiałem założyć mundurek / tym razem bez muszki i gumofilców / !
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Reputacja:
0
Przeczytałem właśnie Xawrasa Wyżryna, teraz idę dokończyć Czarne Oceany  .
Reputacja:
4
Xawrasa Wyżryna jako tą powieść czy ogólnie zbiór opowiadań? Podobała mi się "Sprawa Rudryka Z."
Kurt Gödel
Reputacja:
0
Jako zbiór opowiadań  . Sprawa Rudryka Z jest spoko, ciekawy jestem tylko jaki wyrok w końcu zapadł. Ja byłbym za wyrokiem dla całej dwunastki.
Reputacja:
4
Ale mieli chyba znalezionego jednego tylko - chociaż znanego dyktatora(ów) łatwo byłoby znaleźć chyba.
Kurt Gödel
Reputacja:
0
No tak, ale chodzi o sam akt prawny, o zadecydowanie, czy jest to personifikacja jednego człowieka w dwunastu osobach czy też dwanaście odrębnych osób, zadecydowanie czy można te osoby ukarać i co się stało z "tamtymi".
Reputacja:
4
Tak adVice, ja jestem ciekaw jakie zaczną być w przyszłości problemy prawne, kiedy będziemy (być może), oprócz tego, mieli do czynienia z osobowościami wielorakimi, zjednoczonymi osobowościami bądź jeszcze innymi dziwami.
Kurt Gödel
Liczba postów: 5,461
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
"Moje pierwsze samobójstwo" Pilcha. Fajny styl, ale grafomania
|