To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Manuskrypt Voynicha
Błądząc po Wikipedii często znajduję ciekawe rzeczy. Oto jedna z nich

http://pl.wikipedia.org/wiki/Manuskrypt_Voynicha

Poczytajcie o nim, jego historii i powstaniu. Czym jest ten tajemniczy manuskrypt, który już tyle lat opiera się staraniom wszystkich kryptologów statystyków lingwistów i innych. Wiadomość od Obcych? Oszustwo?

Według mnie jest to żart któregoś z naszych praszczurów.

Czy uda się go rozszyfrować?

Pełny tekst manuskryptu.
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Drugi link daje takie coś
Cytat:Your query encountered the following error: Arguments are of the wrong type, are out of acceptable range, or are in conflict with one another.
Cytat:Manuskrypt zawiera więcej powtórzeń niż typowe języki europejskie. Są przypadki, gdzie to samo słowo pojawia się nawet trzy razy z rzędu. Również wyrazy, które różnią się tylko jedną literą, powtarzają się niezwykle często
.
Połowa wyrazów na stronie wygląda tak samo. qoΠc8g jest chyba najczęstszy Język Zbyt dziwaczne to na prawdziwy język.

Odpowiedz
Moim zdaniem jest to zwykły zielnik...
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
A przejrzyj całość...
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
A przeglądałam...
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
I nadal w tym widzisz jedynie zielnik? Duży uśmiech
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Odpowiedz
A co twoim zdaniem powinnam tam widzieć?
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):Moim zdaniem jest to zwykły zielnik...
No tak... zwykły zielnik, pisany zwykłym językiem o zwykłych roślinach..., przecież wystarczy poczytać.

FlauFly napisał(a):A przejrzyj całość...
ha...! przeżyj...? Rojza przcież wie co czyta Oczko

Noniewiem może totak czasem pisano aleniewiem fajne rysuneczki zaiste prawie zaczouem wyuczac
[SIZE="1"]. MRU .
............
[/SIZE]
Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):A co twoim zdaniem powinnam tam widzieć?
Coś najprawdopodobniej o astrologii + jakieś mity. Takie w każdym razie odnoszę wrażenie po obejrzeniu wszystkich obrazków. Uśmiech
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Cytat:A co twoim zdaniem powinnam tam widzieć?

Dziewczyno, tam oprócz rysunków roślin, których (większość) de facto botanicy nie potrafią zidentyfikować, znajdziemy również tam ideogramy astrologiczne i inne oraz rysunki kobiet w jakichś dziwnych "kąpielach".
I masa tekstu, który nie pasuje do żadnego znanego języka, nawet działalność kryptologów tu nic nie dała.

Zielnik, powiadasz?

Kurt Gödel

Odpowiedz
FlauFly napisał(a):Dziewczyno, tam oprócz rysunków roślin, których (większość) de facto botanicy nie potrafią zidentyfikować, znajdziemy również tam ideogramy astrologiczne i inne oraz rysunki kobiet w jakichś dziwnych "kąpielach".
I masa tekstu, który nie pasuje do żadnego znanego języka, nawet działalność kryptologów tu nic nie dała.

Zielnik, powiadasz?

Wydaje mi się, że tak własnie wygladały średniowieczne zielniki i książki medyczne... widziałam kilka innych. Mówię w tym momencie o odwołaniach astrologicznych. Mogłoby chodzić o medyczne i mistyczne własności roślin, oraz ich magiczne zastosowanie.

Nie wydaje mi się, zeby manuskrypt był grimoirem...
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
[Obrazek: voynich_manuscript.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości