To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
forge napisał(a):Warto?

to zależy na ile masz otwarty umysł.. ^^
zetodwudziestoslaw

"Najpierw jest góra,
Potem nie ma góry,
Potem jest."

"Wszystko, co wiesz, jest nieprawdą"
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Powiedziałbym trochę inaczej - Dawkins często polemizuje z tymi argumentami, które obalili już wcześniej inni filozofowie. To co znalazłem u Dawkinsa, a nie znalazłem u innych, to właśnie opis genezy moralności.
Trudno się spodziewać, aby Dawkins jako pierwszy podjął się zadania, które stało przed filozofią od setek lat, co najmniej. Tym bardziej godne podziwu, że udało mu pozyskać więcej odbiorców, niż większości filozofów przed nim.
Cytat:Zaś z książek, w których fachowo opisano i podważono najważniejsze dowody na istnienie Boga, polecam Cud teizmu Johna L. Mackiego. Znajdziesz tam nawet analizę dowodów opartych na logice modalnej.
To znaczy, że Dawkins odwalił fuszerkę? Według jakich kryteriów oceniasz fachowość w obalaniu bogów?
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
Odpowiedz
Cytat:Tym bardziej godne podziwu, że udało mu pozyskać więcej odbiorców, niż większości filozofów przed nim.
W czasach filozofów nie było środków masowego przekazu, internetu i TV. A oprócz tego istniały rzesze niepiśmiennych ludzi.Oczko Gdyby ci filozofowie żyli w naszych czasach, to niejeden z nich mógłby zdobyć popularność nie mniejszą niż Dawkins.

Cytat:To znaczy, że Dawkins odwalił fuszerkę?
Nie to znaczy, że te dowody które obalił były proste, prościutkie - przewałkowane i przmielone na kilkadziesiąt sposobów. Teraz masz logikę modalną, argumenty Plantingi, Malcolma czy modyfikację argumentu Anzelma dokonaną przez Hartshornea.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
No i dodajmy jeszcze fakt, że Dawkins dzisiaj może być kontrowersyjny i rozsiewać swe działania w sposób daleko bardziej skuteczny aniżeli dzięki samej swej filozofii.

Kiedyś po prostu by go spalono.
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Czytam se "Trzecią falę" Tofflera.
Odpowiedz
adVice napisał(a):Czytam se "Trzecią falę" Tofflera.

Dobra kniga!
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Nareszcie zabieram się do "Psychologii kwantowej" Wilsona.
Dzięki agnostos Duży uśmiech
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
"Prawo karne islamu" będę czytał...
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
R.A.Salvatore "The Orc King"
[Obrazek: rimmornseyes.jpg]

I'd give my life for my beliefs
I will stay strong against the wind
Odpowiedz
adVice napisał(a):Czytam se "Trzecią falę" Tofflera.

Gocek napisał(a):Dobra kniga!

Mówisz? Z opisu i informacji Polityki ( http://www.polityka.pl/trzecia-fala-czyl...216104,16/ ) brzmi ciekawie.

Aktualnie siedzę przy Pilipiuku i "Rzeźniku Drzew"
GG 763835 - jak ktoś chce zagadnąć

Byłby to najwspanialszy ze wszystkich możliwych światów, gdyby nie było na nim religii. John Adams (1735-1826)
Odpowiedz
Cytat:Aktualnie siedzę przy Pilipiuku i "Rzeźniku Drzew"
Leży na moim biurku Duży uśmiech Warto otwierać? Z dzieł Pilipiuka jak dotąd podobał mi się (i to bardzo) tylko cykl o Wędrowyczu, pozostałe jego ksiązki znajdowałem jako przeciętne, no, w porywach niezłe.
Odpowiedz
Na razie zacząłem i jestem w trakcie 2go opowiadania. Jest OK, póki co.
GG 763835 - jak ktoś chce zagadnąć

Byłby to najwspanialszy ze wszystkich możliwych światów, gdyby nie było na nim religii. John Adams (1735-1826)
Odpowiedz
Co do opowiadań, polecam zbiór "Po zachodzie Słońca" Kinga, a szczególnie opowiadanie "N.", zainspirowane twórczością Lovecraft'a. Mistrzostwo.
Odpowiedz
Rzeźnik drzew jest OK, tyle że ten sadysta Grafoman postanawia uśmiercić doktora Skórzewskiego. Smutny

Swoją drogą rzuciło mi się w oczy, ze Pilipiuk nadaje swym postaciom wyłącznie rdzennie polskie imiona. Patriota.

FlauFly napisał(a):Nareszcie zabieram się do "Psychologii kwantowej" Wilsona.
Hmm, brzmi intrygująco. O czym?
Odpowiedz
Wilsona po prostu trzeba przeczytać, nie jestem w stanie Ci tego prosto zreferować.
Większość jego książek jest o tunelach rzeczywistości (vide modelach bądź "mapach").
Naprawdę polecam zarówno tę książkę jak i wcześniej wzmiankowaną "Powstający Prometeusz".
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Odpowiedz
Kurcze, nie wiem czy przypadkiem Dan Simmons nie inspirował się jego książkami przy tworzeniu swojego "Olimpu". Umysł jako fala kwantowa (?), która ma możliwość tworzenia odgałęzień naszej rzeczywistości.

Cuś w ten deseń?
Odpowiedz
Nie, niech Cię nie zmyli tytuł. To nic co by przypominało newage'owe pozycje szafujące naukową terminologią w całkowicie absurdalny sposób (nie znam wzmiankowanego Simmonsa, nie odbierz to więc jako jego krytykę).

Kurt Gödel

Odpowiedz
Ja jadę równolegle:

Paweł Jasienica, RP Obojga Narodów, Calamitatis Regnum
Jacek Dukaj, Lód
Daniel Dennett, Odczarowanie - religia jako zjawisko naturalne

Różnią się od siebie na tyle, że mogę nimi żonglować dowolnie Oczko A wszystkie trzy zacząłem i nie chcę się rozstawać na dłużej.

Do Dennetta zachęciła mnie recenzja w Świecie Nauki: http://www.swiatnauki.pl/pdf/recenzje/2009/religie.pdf . Faktycznie zaczyna sie obiecująco Uśmiech Jak skończę, może się szerzej rozwinę na ten temat.
Odpowiedz
`Sąd wojenny` Svena Hassela

Po przeczytaniu `Gestapo` sięgam po kolejną książkę tego autora ... a napisał ich troszku Oczko
Bardzo wciągająca lektura - pod warunkiem, że kogoś poruszane tematy interesują Uśmiech

`Jakże nie mam być wilkiem stepowym i nędznym pustelnikiem pośrodku  świata, którego celów nie podzielam, którego radości są mi obce...`
H. Hesse ( `Wilk stepowy` )

Odpowiedz
E tam, NVIDIA_CUDA_Programming_Guide_2.1.pdf to jest dopiero fascynujaca lektura gdy termin oddawania projektu mija jutro ;p. Polecam wszystkim, sa obrazki i trzyma w napieciu do konca!
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości