Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Brian Davies - Wprowadzenie do filozofii religii
Bardzo ciekawa książka pewnego dominikanina. Wiadomo, że subiektywnie "proteistyczna" (haha, brzmi jak nazwa jakiejś odżywki  ), ale i tak warto ją przeczytać, a zwłaszcza rozdział na temat tego, czy religia i moralność wykluczają się wzajemnie.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
agnostos napisał(a):Tsunetomo (Yocho) Yamamoto "HAGAKURE - SEKRETNA KSIĘGA SAMURAJÓW" Zobaczyłem na forum ateista.pl, ściągnąłem e-booka, wydrukowałem i przeczytałem. Dzięki Agnostos.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 18
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Ten... "Przedwiośnie".
zbuduję sobie świat pełen marzeń, kolorowych barw.
chcę ukryć się przed złem, całym światem.
lecz to nieosiągalne jest!
Liczba postów: 1,143
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Leon Degrelle - "Front Wschodni 1942-1945"
zetodwudziestoslaw
"Najpierw jest góra,
Potem nie ma góry,
Potem jest."
"Wszystko, co wiesz, jest nieprawdą"
Liczba postów: 309
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Jak zwykle czytam kilka ksiażek równolegle:
Janusz Zajdel - Limes inferior (rano do kawy)
Marek Kamiński - Moje bieguny (w samochodzie jak mam chwilę wolnego)
Philip Wilson - Tygrys sie budzi (wspólnie z córką; przednia książka)
Dale McGowan - Poza wiarą (w pracy przy kawie)
Seneka - O dobroczynności (wieczorem do snu)
Liczba postów: 5,461
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Narreturm Sapkowskiego. Można się pośmiać
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Liczba postów: 7,517
Liczba wątków: 134
Reputacja:
0
Świetny jest cały cykl.  Właśnie się na mnie patrzy z półki i zastanawiam się nad jego zdjęciem i odkurzeniem pamięci. Doszedłeś już do egzorcyzmów?
Reputacja:
0
Cały cykl już zaliczyłem, teraz tylko przypominam sobie  Egzorcyzmy były ekstra
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Liczba postów: 214
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Arystofanes "ptaki" - można uronić słoną łze śmiechu
Jaki pożytek mają kłamcy z swych kłamstw?
Ten, że gdy mówią prawdę, nikt nie daję im wiary!
tu gdzie jestem cenzor nie śpi, http://yfrog.com/5icenzorj
Liczba postów: 9,700
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
Cytat:Świetny jest cały cykl.
eee nieee wieeeem, niby czytalo sie fajnie ale jak skonczylem ostatni tom to czulem pustke
czytam antologie polskich horrorow "Trupojad", wzialem z biblioteki bo na okladce wielkimi literami "Jarosław Grzędowicz" a w domu patrze "Jarosław Grzędowicz <małymi literami> wstęp" :| Poziom w sumie nierówny ale bardzo mi się podobało opowiadanie "Opowieść oszusta"
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)
Reputacja:
0
Cytat:eee nieee wieeeem, niby czytalo sie fajnie ale jak skonczylem ostatni tom to czulem pustke
Kończy się niefajnie, to prawda, ale to samo życie.
Czytam teraz Świat Zofii.
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Przeczytałem przed dwoma dniami Inny świat G. Herlinga-Grudzińskiego.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Liczba postów: 4,265
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Ja jestem w trakcie czytania Maga Fowlesa. Ciężko się w to wgryźć.
nil melius est quam cum ratione tacere
nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Reputacja:
0
Świat Zofii has absolutely blown my mind.
Po prostu cudo. Powieść szkatułkowa, dziwnie przypominająca mi Gniazdo Światów Hubaratha. Obie sprawiają, że czuję się dziwnie. To pewnie się nazywa lęk egzystencjalny, na szczęście jestem kutym na cztery nogi idiotą i nie poddaję się tego typu wrażeniom.
Liczba postów: 1,030
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
świat zofii imo zajebisty gdzieś tak na podstawówkowe lata, potem to juz jakos tak wyblakle
Reputacja:
0
Zwłaszcze żę im dalej tym gorzej
Reputacja:
0
Gorzej? Dlaczego? Jakoś nie mówię tutaj o przekazywaniu filozofii, bo to co jest w książce już z grubsza wiedziałem. Po prostu lubię nastrój tam wytworzony. Szalony demiurg kontra chcące go przezwyciężyć istoty. No po prostu łał.
Reputacja:
0
Ja o Świecie Zofii mówiłem, nie o tym drugim
Reputacja:
0
No właśnie.  Jo tyż.
Liczba postów: 469
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Allan i Barbara Pease: Mowa ciała
Wszyscy idą w życiu pod prąd... o ironio
Wszelkie moje stare, socjalistyczne, lewicowe wpisy należy uznać za nieważne i ich najlepiej nie czytać.
|