Liczba postów: 194
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Avx napisał(a):Bzdura, Atlas to najlepsza książka, jaką czytałem w życiu (choć jeszcze naturalnie daleko mi do skończenia)...
Lektura obowiązkowa... Źródło wypożyczyłem "nieideologicznie"  , gdyż poleciła mi je Biblionetka, czytało się to nawet nieźle, ale co do wartości książki to zgodzę się z lumberjackiem. Atlas rzuciłem po jakichś 100 stronach, postacie były tak źle skonstruowane, że dostawałem spazmów podczas czytania  .
edit: a pomyłka chodziło mi o lumberjacka, a nie o forga
Co do tematu to właśnie skończyłem czytać wspomniany parę postów wcześniej "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz", Książka ciekawie przedstawia chińską kulturę, z punktu widzenia żyjącej w XIXw mieszkanki tamtejszej wsi, z czym się wcześniej raczej nie zetknąłem. Czytało się fajnie.
Dziś zacząłem "Dom Augusty" Majgul Axelsson..
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
Widać, żeś skażony przez socjalizm :>
Wg. mnie lepsze było tylko opowiadanie "Hymn" (łatwo można znaleźć w sieci), tej samej autorki.
"Atlas Zbuntowany" zajmuje pierwsze miejsce jeśli chodzi o prawdziwe książki... Z każdą stroną lepiej ukazuje geniusz Ayn Rand... Wielka kobieta.
Toż to prawie jak Biblia dla Chrześcijan... Niektóre dialogi to mógłbym sam wypowiedzieć... Książki wylądują na honorowych miejscach.
----
Oczywiście Ayn nie była ideologicznie aż tak genialna jak ja jestem  Miała kilka poważnych minusów  Chociażby świra na punkcie praw autorskich  Ale i tak jedna z największych pisarek ludzkości, bez wątpienia.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 194
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Avx napisał(a):Widać, żeś skażony przez socjalizm :> gdzie to niby widać?
Reputacja:
20
Ojej, to było żartobliwie powiedziane
Niemniej dziwię się niesamowicie liberałom/libertarianom nie gustującym w dziełkach Rand  Niechęć socjalistów jest dla mnie bardziej zrozumiała
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 5,265
Liczba wątków: 93
Reputacja:
4
Afałka, daj spokój, życie nie sprowadza się do libertarianizmu...
Wartość literacką propagandowych dzieł można odczytywać z tego powodu w różny sposób.
Żeby było w temacie, czytam:
"Przegląd algebry współczesnej" Birkhoffe'a i McLane'a.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Liczba postów: 7,517
Liczba wątków: 134
Reputacja:
0
Forge, czytałem gdzieś, że w Niemczech jest już oficjalny wyrok w tej sprawie.
Czytam Wielki Marsz.
Liczba postów: 469
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Allan i Barbara Pease:
• Dlaczego mężczyźni kłamią a kobiety płaczą
• Dlaczego mężczyźni nie słuchają a kobiety nie umieją czytać mapy
Wszyscy idą w życiu pod prąd... o ironio
Wszelkie moje stare, socjalistyczne, lewicowe wpisy należy uznać za nieważne i ich najlepiej nie czytać.
Liczba postów: 9,700
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
mam nowego ulubionego pisarza. nazywa sie Emil Cioran i jak juz przeczytam wszystko co wyszlo w polsce (a sporo wyszlo na szczescie) to nie bede juz chyba czytal nic w ogole z wlasnej woli.
tak samo chyba obejrze wreszcie wszystko Tarkowskiego i przestane ogladac filmy.
potem jeszcze powinienem posluchac jakiejs muzyki tak by nie musiec juz sluchac nic wiecej...
Cytat:a kobiety nie umieją czytać mapy
ja nie umiem czytac mapy :| znaczy umiem ale tylko takie najprostsze no i jak mi google trase wykresli...
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)
Reputacja:
0
Zaintrygował mnie ten Cioran. Ściągam właśnie jego książkę, "Święci i łzy".
Liczba postów: 918
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Kilgore Trout napisał(a):mam nowego ulubionego pisarza. nazywa sie Emil Cioran i jak juz przeczytam wszystko co wyszlo w polsce (a sporo wyszlo na szczescie) to nie bede juz chyba czytal nic w ogole z wlasnej woli.
Cioran przemistrz.
początek "Na szczytach rozpaczy" to jeden z najmocniejszych fragmentów literatury jaką miałem okazję czytać.
btw czytałeś "Podróż do kresu nocy"?
Pociągają mnie nie te rzeczy, co trzeba: lubię pić, jestem leniwy, nie mam boga, polityki, idei ani zasad. Jestem mocno osadzony w nicości, w swego rodzaju niebycie, i akceptuję to w pełni - Bukowski
- Panie Trout - spytała - czy jeśli wygram, będę mogła zabrać też siostrę?
- Gówno - odpowiedział Kilgore Trout - Myślisz, że pieniądze rosną na drzewach? - Vonnegut
Reputacja:
0
Cytat:Zaintrygował mnie ten Cioran. Ściągam właśnie jego książkę, "Święci i łzy".
Ja na uczelni znalazlem "Cwiartowanie" i "O niedogodności narodzin" przy czym ta druga to w sumie zbior aforyzmow z ktorych polowa balansuje imho na granicy genialnosci i moglbym ja w ulubionych cytatach i myslach przytaczac jak leci.
teraz naprawde nie wiem na co mam czytac wielka ksiazke jak moge przeczytac jedna linijke Ciorana i łoszfak uderza mnie fala zachwytu, przygnebienia i radosci ze ktos pisze cos co do mnie trafia.
I pomyslec ze dzisiaj rano jeszcze nie wiedzialem ze taki ktos istnial i normalnie jeden cytat przewazyl, no kumaj jak to w ogole mozliwe ze sie zatrzymalem nad jakims cytatem czytajac zupelnie inny tekst o zupelnie czym innym i to w pospiechu, ha
Cytat:początek "Na szczytach rozpaczy" to jeden z najmocniejszych fragmentów literatury jaką miałem okazję czytać.
glupie UG ma tylko jeden egzemplarz tego i nie wypozycza. ale i tak sie dochrapie.
Cytat:btw czytałeś "Podróż do kresu nocy"?
nie, w sumie dobrze ze mi przypomniales, przeczytam zanim skoncze Ciorana i zamkne na zawsze ten rozdzial mojego zycia (czytanie ksiazek)
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)
Reputacja:
0
Kilgore Trout napisał(a):glupie UG ma tylko jeden egzemplarz tego i nie wypozycza. ale i tak sie dochrapie.
znam ten ból. od 3 lat czekam na Pieśni Maldorora (niby mam ksero angielskiej edycji, ale za słabo znam englisz by się rozkoszować lekturą)...
Pociągają mnie nie te rzeczy, co trzeba: lubię pić, jestem leniwy, nie mam boga, polityki, idei ani zasad. Jestem mocno osadzony w nicości, w swego rodzaju niebycie, i akceptuję to w pełni - Bukowski
- Gówno - odpowiedział Kilgore Trout - Myślisz, że pieniądze rosną na drzewach? - Vonnegut
Reputacja:
0
Maaaalaaaaroooooor is deeeeaaaaaad
ja prawde mowiac nawet nie wiedzialem ze jest polski przeklad. czeka, sprawdze u nas... <sprawdza> hm mamy dwa egzemplarze w czytelni (nie do wypozyczenia), moglbym ci skserowac jak chcesz :]
Lautréamont, comte de (1846-1870).
Tytuł: Pieśni Maldorora i Poezje / Lautréamont ; przekł., wstęp i przypisy Macieja Żurowskiego.
Reputacja:
0
byłoby super.
w zamian mogę skserować/pożyczyć "Upadek w czas" Ciorana
Reputacja:
20
forge napisał(a):Jak przeczytasz, to powiedz. Bo Źródło ponoć ekstra, ale Atlas przereklamowany.
Dokładnie odwrotne mam spostrzeżenie.
Atlas był genialny, genialny, genialny i powinno się Rand za niego pomniki stawiać.
Źródło mnie nieco nudzi  W dodatku, ekhm, nie lubię modernizmu w architekturze; przekonany jestem, że dyskusję na ten temat z Roakiem (czyli Rand właściwie) bym wygrał
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 5,265
Liczba wątków: 93
Reputacja:
4
Dopadłem popularnonaukową książkę "Kosmologia kwantowa" Michała Hellera.
Dużo słyszałem o Hellerze, jestem ciekaw więc co interesującego ma do przekazania.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Kilgore Trout napisał(a):mam nowego ulubionego pisarza. nazywa sie Emil Cioran i jak juz przeczytam wszystko co wyszlo w polsce (a sporo wyszlo na szczescie) to nie bede juz chyba czytal nic w ogole z wlasnej woli.
http://www.forum.ateista.pl/showpost.php...stcount=68
Tu jest, moim zdaniem, jedna z najciekawszych jego wypowiedzi.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 1,396
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Nie znam człowieka, ale w pełni zgodzę się z cytatem o samobójstwie :]
.
.
.
.
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Łuuuuu... nie znasz Ciorana? Chyba trzeba ci minusa sieknąć.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
0
Skoro mówicie, że Cioran jest tak fajny, to postanowiłem sięgnąć po "Święci i łzy".
Oczywiście, znalazłem jakąś z dupy wziętą wersję w PDFie, przesuniętą o 90 stopni CW, ale mam dobry program do OCRowania, więc na chomika wrzucę już ładnie wyedytowaną wersję w .docx i .pdf.
|