Liczba postów: 5,265
Liczba wątków: 93
Reputacja:
4
Cytat:A co oni grają?
Tiki.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Liczba postów: 145
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
The Phillrond napisał(a):Smaczek, dobra książka 
Uświadomienie sobie, jak wielką rolę odgrywa w życiu zasada konsekwencji, obraca świat pod nieco innym kątem, nie sądzisz?  Uświadomienie, że to, co zazwyczaj uważamy za dobrą cechę (nie tylko konsekwencję, ale wszystko to, co wykształciliśmy, aby móc "chodzić na skróty" w świecie z nadmiarem informacji), jest sprytnie wykorzystywane przez naciągaczy. Książka uczy przede wszystkim, jak unikać cwaniaczków, jak rozpoznawać, że ktoś próbuje nas wkręcić itd.
Znałam już wcześniej świat ukazany pod tym kątem, jednak sporo w książce nowości, o których nie miałam pojęcia, np. zasada kontrastu, albo przyczyny, dla których ludzie nie udzielają pomocy jej potrzebującym, nazywane przez nieznających tematu "znieczulicą".
Liczba postów: 1,347
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Kończę Antychrześcijanina, powoli zabieram się za Erystykę.
Liczba postów: 347
Reputacja:
0
Co wy wszyscy z tym Antychrześcijaninem. Przeciez to ma tytuł Antychryst..
nic nie dzieje się w sprzeczności z naturą. jedynie w sprzeczności z tym, co o niej wiemy.
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
0
mhm. jesli ktoś tłumaczy "z polskiego na nasze", to ja bym po taki przekład nie sięgał.
nic nie dzieje się w sprzeczności z naturą. jedynie w sprzeczności z tym, co o niej wiemy.
Liczba postów: 1,213
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
wygrzebalem z szafy zakurzonego malego ksiecia  ostatni raz czytalem... ostatni raz to mi rodzicielka czytala, kiedy jeszcze z pisanym jezykiem nie bylem zanadto zaznajomiony :p
Reputacja:
0
Mi rodziciel czytał Panią Twardowską. Małego księcia o własnych siłach jako lekturę, potem jeszcze ze dwa razy w późniejszych latach  klasyka.
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
120 dni sodomy ,czyli Szkoła Libertynizmu. Teraz już wiem dlaczego nie byc libertynem... Końcówki prawie nie da się czytac.
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
Gratuluję, moje poczucie estetyki nie wytrwało aż do końcówki.
De Sade doprowadził do absolutnej skrajności ideologię istniejącą już wcześniej (stworzoną zdaje się przez jakiś Holenderskich heretyków ponad sto lat wcześniej). Jeśli ktoś nazywa się "libertynem", to w dziewięciu przypadkach na dziesięć ma na myśli bardziej umiarkowaną wersję. To niewątpliwie odrzucenie pewnych elementów powszechnej moralności, ale może zawierać znacznie większe poczucie estetyki od De Sade'a, jak również poszanowanie wolności innych.
Ponadto nazwa np. istniejącej forumowej grupy, jest taka a nie inna też w tym celu, by konserwatystów irytować; według mnie to całkiem zabawne chwilami. Nie traktujmy wszystkiego absolutnie dosłownie.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38
Reputacja:
23
Wyznanie: panteistka
Zbysze.k napisał(a):120 dni sodomy ,czyli Szkoła Libertynizmu. Teraz już wiem dlaczego nie byc libertynem... Końcówki prawie nie da się czytac. Wbrew pozorom nie organizujemy codziennie takich orgii. Ograniczamy się do pierwszych piatków miesiąca.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)
Liczba postów: 3,925
Liczba wątków: 54
Reputacja:
1
Avx napisał(a):To niewątpliwie odrzucenie pewnych elementów powszechnej moralności Co to jest powszechna moralność? oksymoron?
dodane:
A no tak, zapomniałem że przecież jest moralność kalego
[SIZE="1"]. MRU .
............
[/SIZE]
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
Chodzi o to, że moralność z definicji musi być powszechna, by być moralnością ?  Biorąc pod uwagę słownik masz rację, ale nie wszyscy by się z tym zgodzili. Ja, cóż, nie lubię się kłócić o słówka; wolę o stojące za nimi sedno sprawy; więc niech będzie, że się zgadzam.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 3,925
Liczba wątków: 54
Reputacja:
1
a widzisz raczej niedobrze że się zgadzasz,  (choć też się zgodze  ) bardziej mi chodzi o fakt nie znaczeniowy, a o nie do końca bytowaniu tej moralności powszechnie, ze względu na pewną subietkywność
[SIZE="1"]. MRU .
............
[/SIZE]
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
ech, no ja wiem ,że uczeń nie zawsze przerasta mistrza i poziom zepsucia Markiza jest dla większości z was nieosiągalny
Wbrew pozorom nie organizujemy codziennie takich orgii. Ograniczamy się do pierwszych piatków miesiąca.
No wnioskując po lekturze to codzienne byłyby fizycznie niemożliwe, a śmiertelnośc wśród uczestników bardzo wysoka.
Liczba postów: 1,213
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
biore sie za mistrza i malgorzate, juz od dawna chcialem zaczac ale ciagle cos stawalo na przeszkodzie :p
Reputacja:
0
MiM juz dwa razy "zrobiłem", scena u Piłata niszczy :)
a przed chwilą padły ostatnie strony "Tales of Mystery and Terror" Poego.
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
szukajacyadi napisał(a):biore sie za mistrza i malgorzate, juz od dawna chcialem zaczac ale ciagle cos stawalo na przeszkodzie :p
Czytoj czytoj, naprawdę fajne.
Trochę spojler
Najbardziej podobał mi się początek, jak ateista wytłumaczył Szatanowi dlaczego Boga nie ma, dlaczego chrześcijaństwo jest religią fałszywą, a potem... jebut.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38
Reputacja:
23
Wyznanie: panteistka
lumberjack napisał(a):Trochę spojler  Poza tym nie jest to komfortowe uczucie, gdy ktoś przekonuje cię że NIE ISTNIEJESZ :lol2:
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)
Liczba postów: 5,265
Liczba wątków: 93
Reputacja:
4
Znam pewne anime, której całą osią fabuły jest przekonywanie jednej osoby, że druga osoba nie istnieje i istnieć nie może.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
|