To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
forge napisał(a):Ja teraz czytam właśnie Orwella, ale Rok 1984. Świetna rzecz.

Straszne badziewie - zupelnie nierealna wizja totalitarnego panstwa. Bardziej realne przedstawienie totalitarzmu, ktory moze nas spotkac mozna znalesc w powiesci Aldous Huxley'a - Brave New World. W przeciwienstwie do Orwella nie jest to zwykla kalka totalitaryzmow z ZSRR, lecz pokazuje to totalitaryzm w ktorym zabija nas to co kochamy. Zagrozeniem dla ludzi staje sie nie znienawidzone panstwo, ale wszech obecna glupota w mediach, kultura masowa itp.
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
Cytat:Szukam jakiejś dobrej książki o marksizmie.
"Główne nurty marksizmu"

Cytat:zupelnie nierealna wizja totalitarnego panstwa.

obywatele takiej Korei Północnej na pewno sie zgodza ze to zupelnie nierealna wizja
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Tgc napisał(a):Straszne badziewie - zupelnie nierealna wizja totalitarnego panstwa.
Miłosz był innego zdania.
nic nie dzieje się w sprzeczności z naturą. jedynie w sprzeczności z tym, co o niej wiemy.
Odpowiedz
Ehh nie o to mi chodzi. Wizja moze i realna - bo wkoncu stwierdzilem ze to kalka z ralnego totalitaryzmu a nie autorska wizja, ale kazdy obecnie jest jej tak bardzo swiadomy, ze juz prawie napewno nigdy nie nastapi. Co zmiejsza nasza czujosc i wyobraznie, ze moga czaic sie na nas takze inne zagrozenia.
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
jesoo napisał(a):osobiscie uwielbiam wątek Trzech Wiedźm -wyciskacz łez. i egzystencjalny wątek Śmierci Oczko

Zgodzę się, że cykl o Czarownicach z Lencre jest genialny i kwikogenny. Najbardziej ubawiłam się czytając "Carpe Jugulum" i "Wyprawę czarownic". A obecnie zabieram się za "Równoumagicznienie".

Zupełnie na marginesie dodam, że malutką, aczkolwiek ciekawą postacią jest Śmierć SzczurówOczko
Odpowiedz
Cytat:ze juz prawie napewno nigdy nie nastapi

oprocz tego ze np. wspolczesna "wojna z terroryzmem" wykazuje ewidentne paralele z permanetna wojna z 1984 a Osama to ksiazkowy Goldstein a kamery sa w Londynie na kazdym rogu itd. Uśmiech

acz zgoda ze "Nowy wspanialy swiat" tez jest bardzo aktualny Smutny
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Tgc napisał(a):ale kazdy obecnie jest jej tak bardzo swiadomy, ze juz prawie napewno nigdy nie nastapi.
napewno czytamy to samo forum? ;]
Ambrozja napisał(a):Najbardziej ubawiłam się czytając "Carpe Jugulum" i "Wyprawę czarownic". A obecnie zabieram się za "Równoumagicznienie".
u mnie: 1.Wyprawa 2. Równoumagicznienie 3. C.J. -najmniej pamiętam ;)
Cytat:aczkolwiek ciekawą postacią jest Śmierć Szczurów
a jaki elokwentny ;))
nic nie dzieje się w sprzeczności z naturą. jedynie w sprzeczności z tym, co o niej wiemy.
Odpowiedz
Cytat:"Główne nurty marksizmu"
Strasznie grube i ciężko dostępne. Poza tym słyszałem, że to hołd dla stalinizmu...

Cytat:kazdy obecnie jest jej tak bardzo swiadomy, ze juz prawie napewno nigdy nie nastapi
A mi coś mówi, że kiedyś nastąpi. Rozwój technologiczny do tego nieuchronnie doprowadzi... Aczkolwiek wizja z BNW jest równie prawdopodobna. Poza tym obie są dość bliskie sobie pod pewnymi względami.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Cytat:Strasznie grube i ciężko dostępne.

to moze artykuł na wikipedii? krótkie i dostepne za jednym kliknieciem Język

Cytat:Poza tym słyszałem, że to hołd dla stalinizmu...

ktos ci bzdur naopowiadał

Odpowiedz
biore sie za nieznosna lekkosc bytu kundery.
a pomniejsze bostwa pratchetta chapnalem szybciutko. rzeczywiscie, pochlebstwa ktore slyszalem na jego temat sa uzasadnione. przyjemnie sie czyta, wyjatkowe poczucie humoru przelewa sie przez cala ksiazke, docenic warto takze ogromna liczbe nawiazan do historycznych postaci, wydarzen etc. jedynie nie spodobaly mi sie zbytnio niektore jego opisy miejsc akcji, byly nie do konca jasne, czasami wydawaly mi sie niespojne... ale ogolnie zdecydowanie na plus. co mogliby mi fani pratchetta polecic na drugi ogien?
jakiś mądry cytat
Odpowiedz
szukajacyadi napisał(a):co mogliby mi fani pratchetta polecic na drugi ogien?
Trzy Wiedźmy i Muzyka Duszy.
pole bitwy wygląda mniej więcej tak: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat_...5.9Amierci
Odpowiedz
"Liczby natury" - Ian Stewart

Jak na razie trochę za bardzo laickie (...i teistyczne) jestem na 1 rozdziale.
Odpowiedz
Skończyłem Folwark Zwierzęcy. Książka godna polecenia.
Odpowiedz
"Podglądanie Wszechświata" (ks.) Michał Heller
Odpowiedz
Archipelag GUŁag Sołżenicynowa. Polecam wszystkim serdecznie, zatrzymałem się na ostatnim tomie.
"Papież, a ile on ma dywizji?"
Historia magistra vitae est. Make love and war!
Odpowiedz
"Moje pierwsze samobójstwo" Jerzy Pilch.
[Obrazek: 18071.jpg]
Odpowiedz
Cytat: "Moje pierwsze samobójstwo" Jerzy Pilch.
Wybitnie słabe Oczko

U mnie zestaw na ferie: Syreny z Marsa Vonneguta, Dzienniki Gwiazdowe Lema, Tango Mrożka i Kartoteka Różewicza. Warto? Myślałem o Czarodziejskiej górze T. Manna, ale nie mam czasu niestety na takie tomisko...
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Cytat:Dzienniki Gwiazdowe Lema, Tango Mrożka
Warto zdecydowanie, "Dzienniki Gwiazdowe" to moje ulubione dzieło Lema, a "Tango" jest świetne. Reszty nie czytałem, choć za Manna i "Syreny z Marsa" miałem się wziąć.
[Obrazek: 18071.jpg]
Odpowiedz
forge napisał(a):Wybitnie słabe Oczko
sam jestes słaby Oczko Pilch ma tylko jedną słabą pozycję -Miasto Utrapienia -nie dałem rady ;P reszta dobra lub bardzo dobra.
Czarodziejska góra mnie zniechęciła za to po trzech stronach, poczekam na bardziej melancholijny nastrój..
Odpowiedz
"Trzeci Świat" Macieja Guzka, genialna, GENIALNA fantastyka ;D

Nic tylko biec na południe, by przyłączyć się do Dziwki =P (kto czytał, ten rozumie Oczko ) Aż szkoda, że to tylko fikcja ;D Wspaniały świat, to znaczy, ten z południa =)
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości