To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
"Trzeci Świat" Macieja Guzka, genialna, GENIALNA fantastyka ;D

Nic tylko biec na południe, by przyłączyć się do Dziwki =P (kto czytał, ten rozumie Oczko ) Aż szkoda, że to tylko fikcja ;D Wspaniały świat, to znaczy, ten z południa =)

http://www.sklep.gildia.pl/literatura/11...zeci-swiat

Czy biały reżim (słudzy namiestników Białej Wieży) i reżimowe kolonialne Wojsko Polskie - karabiny maszynowe, helikoptery, myśliwce, pociski nuklearne; armie białego sztandaru i białe kaptury - mają szansę z pięknym (choć czerwonym, ale ja po lekturze sądzę, że pięknym =P ) płomieniem Dziwki i czarną magią tajemniczego Czarownika ? ;D No cóż, czytając możecie się przekonać.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
http://it.home.pl/nsz/nsz/texts/wpnsz.htm#wstep0
Wspomnienia członka NSZ, Bohdana Szuckiego.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
"Wilk Stepowy" Hermanna Hessego. Znakomita książka. Wcześniej czytałem Hessego "Grę szklanych paciorków" i "Siddharthe". Niedawno zobaczyłem cytat z wilka w podpisie Desislavy i przypomniałem sobie o tej książce.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
"Najwspanialsze widowisko świata" Dawkinsa. Powrót do wielkiej formy, tej z czasów "Ślepego zegarmistrza" po bedącym kompletną pomyłką "Bogu urojonym".

Co ciekawe Dawkins, tak nie wprost, półgębkiem, ale odwołuje częśc tego co wypocił w BU. Najwyraźniej zmiękła mu rura i poszedł po rozum do głowy. :]
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Cytat:Powrót do wielkiej formy, tej z czasów "Ślepego zegarmistrza"
Akurat właśnie czytam Duży uśmiech
[Obrazek: 18071.jpg]
Odpowiedz
pilaster napisał(a):"Najwspanialsze widowisko świata" Dawkinsa. Powrót do wielkiej formy, tej z czasów "Ślepego zegarmistrza" po bedącym kompletną pomyłką "Bogu urojonym".

Co ciekawe Dawkins, tak nie wprost, półgębkiem, ale odwołuje częśc tego co wypocił w BU. Najwyraźniej zmiękła mu rura i poszedł po rozum do głowy. :]

Postaram się sięgnąć po to. (Jak znam Xena to już planuje kupno tej książki, więc będę miał od kogo pożyczyć Uśmiech).
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Ja się przebijam Przez 'Lód' Dukaja.
nil melius est quam cum ratione tacere

nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Odpowiedz
Nie mam dostępu do tej książki więc czy mógłbyś, Pilaster, napisać co takiego Dawkins odwołuje? Oczko

Odpowiedz
Dzieje starożytnego Egiptu - Nicolas Grimal

Świetna książka historyczna, chociaż można w niej znaleźć czasami śmieszne nielogiczne kwiatki typu:
Cytat: [Merensach] niewątpliwie była konkubiną Huniego, ale nic nie pozwala tego stwierdzić z całą pewnością.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Rexerex. napisał(a):Nie mam dostępu do tej książki więc czy mógłbyś, Pilaster, napisać co takiego Dawkins odwołuje? Oczko

Ech, co to czytelnia? Książka jest na tyle dobra, że i tak należy ją przeczytać. 8)

No dobra, chodzi o to, że Dawkins już nie twierdzi, że religia i wiara w Boga jest źródłem wszelkiego zła i zabobonu, co wiecej zaczął odróżniać kreacjonistów od prawowiernych chrześcijan. Uśmiech

Wzywa również Dawkins do przeciwstawienia sie kreacjonizmowi. Wzywa ...kościoły (przynajmniej te poważne, jak anglikański, czy rk).

Z jednej strony uważam, że Dawkins i ktokolwiek inny ma prawo oczekiwać od Kościoła postawienia tamy kłamstwu i opowiedzenia się po stronie Prawdy (i krk to właśnie zrobił), z drugiej jednak strony pozazdrościć tupetu. Smutny

I po co było tego całego "BU" pisać? ktoś taki jak Dawkins nie powinien tracić czasu i energię na pisanie książek, które moglaby napisac dowolna kreatura w rodzaju Hitchensa, czy Koraszewskiego.

A tak BTW na okładce "Najwspanialszego widowiska" Dawkins jest reklamowany jako autor nie "Samolubnego genu", nie "Ślepego zegarmistrza".

Dawkinsa reklamuje się jako autora ..."Boga urojonego" Smutny

No ręce i gacie opadają :wall:

Odpowiedz
pilaster napisał(a):Dawkinsa reklamuje się jako autora ..."Boga urojonego" Smutny

Ah, może przynajmniej dzięki temu więcej tych książek wydrukują, bo więcej się będzie sprzedawać =P
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Ah, może przynajmniej dzięki temu więcej tych książek wydrukują, bo więcej się będzie sprzedawać =P

I taki nabywca, wysupła złocisze w nadziei że znajdzie nową porcję cepów do walenia tych tępych katoli, otworzy ksiażkę i...

I się zniechęci do ewolucji, do nauki w ogóle i do Dawkinsa osobiście. :p

Iście, szatański to plan :!:

Odpowiedz
Mnie właśnie przyszła paczka książek, aż nie wiedziałem od czego zacząć. Więc zacząłem od czegoś lekkiego: "Nauka a kreacjonizm" pod red. Brockmana. Zaraz potem będzie "Ewolucja jest faktem" Coyna a potem "Najwspanialsze widowisko świata" Dawkinsa. Reszta później.

I nie uważam, by Bóg urojony był nieudany, niepotrzebny czy przesadzony :-). Ale rzeczywiście, reklamowanie tej książki przy pomocy BU jest bez sensu.
[SIZE="1"]
Dyskusja z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje.
Dlatego ignoruję: http://www.ateista.pl/member.php?u=410
[/SIZE]
Odpowiedz
Nareszcie się zmobilizowałem i zacząłem lekturę "Nowy Wspaniały Świat" A. Huxleya.
Odpowiedz
pilaster napisał(a):No dobra, chodzi o to, że Dawkins już nie twierdzi, że religia i wiara w Boga jest źródłem wszelkiego zła i zabobonu, co wiecej zaczął odróżniać kreacjonistów od prawowiernych chrześcijan. Uśmiech

Pilaster nie siej fermentu pośród młodzieży, Dawkins i jego antyklerykalizm ma się dobrze, wystarczy przeczytać jego ostre wystąpienie w sprawie pomocy jaką oferował kościół ofiarom na Haiti.
Nie popadajmy w skrajność Uśmiech
Odpowiedz
Faktem jednak jest, ze w porównaniu do "BU", a nawet "ŚZ", Dawkins w najnowszej ksiązce bardzo gwałtownie (jak na niego) zmienia front.

Odpowiedz
pilaster napisał(a):Faktem jednak jest, ze w porównaniu do "BU", a nawet "ŚZ", Dawkins w najnowszej ksiązce bardzo gwałtownie (jak na niego) zmienia front.

Być może doszedł do wniosku, że pomoc w walce z kreacjonistami uzyska pośród ludzi wierzących. Już wcześniej przecież Dawkins wspierał chrześcijańskich ewolucjonistów np. Kennetha Millera, którego zwykł określać ''prawdziwą nemezis kreacjonistów'' Duży uśmiech
Miller solidnie rozprawił się z ruchem ID w USA.
Odpowiedz
Xeno napisał(a):Być może doszedł do wniosku, że pomoc w walce z kreacjonistami uzyska pośród ludzi wierzących.

Wniosek jest jak najabrdziej prawidłowy. Ale cięzko jednak szukać poparcia u ludzi, których nie tak dawno temu publicznie się ogłosiło idiotami i zbrodniarzami Smutny

Odpowiedz
pilaster napisał(a):Wniosek jest jak najabrdziej prawidłowy. Ale cięzko jednak szukać poparcia u ludzi, których nie tak dawno temu publicznie się ogłosiło idiotami i zbrodniarzami Smutny
Oj tam, oj tam :p

Odpowiedz
Luna to surowa pani... Heininlein'a... Jestem w jednej czwartej książki...
Bardzo, bardzo libertariańska fantastyka...

MOżna znaleźć ebook'a w necie, polecam, POLECAM, LEKTURA OBOWIĄZKOWA :>
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości