To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Zjadłbyś/zjadłabyś smalec lub jakąś inną potrawę z psa?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak
37.72%
43 37.72%
Nie wiem
7.89%
9 7.89%
Nie
54.39%
62 54.39%
Razem 114 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Smalec z psa
Czy ktoś z forum rozmawiał ze swoimi znajomymi na temat szamania psininy? Kiedyś myślałem, że będę odosobniony w swoim "antymoralnym" Oczko poglądzie, a wyszło na to, że ludzie raczej myślą logicznie. Chyba, że po prostu zadaję się z jakąś patologią społeczną. Język
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Nie zjadłabym nic co zrobione byłoby z psa albo konia. Ot tak. Po prostu. Język
"Życie nie ustaje w zadziwianiu nas ironią."
under the RedHotMoon
Forgive but do not forget, or you will be hurt again. Forgiving changes the perspectives. Forgetting loses the lesson.
[Obrazek: 1972np0.gif]
Odpowiedz
http://wiadomosci.onet.pl/2129808,12,zac...,item.html
Zastanawia mnie dlaczego w nagłówku słowo mięso ktoś umieścił w cudzysłowiu.
Odpowiedz
Bo nagłówek stworzył dziennikarz onetu. Oni tak mają.

Cytat:Bigazzi tłumaczył w programie, że jedzenie kotów było długo podtrzymywaną tradycją w Valdarno, miejscowości w pobliżu Florencji. - Zostaw je na trzy dni pod strumieniem bieżącej wody (...), jadłem to smaczne, białe mięso - powiedział.
Kto jest w tym przypadku konserwatystą, a kto postempowcem? Moim zdaniem Bigazzi to konserwa.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Ja mam takie 4 pytanka do wegetarian:
- Jakie jest kryterium wyboru istot do zjedzenia - budowa świany komórkowej, chlorofil, układ nerwowy na odpowiednim stopniu zaawansowania (jakim?)?
- Czy macie pretensję do zwierząt wszystkożernych (np. niedźwiedzi, os), że zżerają inne zwierzęta?
- Czy zdarza się wam zabijać owady i inne małe stworzenia?
- (to pytanie jest również do mięsożerców) Czy mięso można uznać za uzależniającą używkę/narkotyk/whatever, a wegetarianie to tacy Anonimowi Mięsożercy?
Odpowiedz
Ja wegetarianką z pewnością nie jestem, jednak znam kilku i z tego, co mówią nie chodzi o rodzaj zwierzęcia tylko fakt, że jest to istota żywa, która czuje. Są po prostu bardzo... empatyczni. Tak przynajmniej uważam. :] Jak poście wyżej napisałam - niczego z psa i konia bym nie zjadła, bo po prostu są to zwierzęta z którymi bywam na co dzień i czułabym, że w jakiś sposób je zdradzam. Może brzmi to śmiesznie ale taka jest prawda.
"Życie nie ustaje w zadziwianiu nas ironią."
under the RedHotMoon
Forgive but do not forget, or you will be hurt again. Forgiving changes the perspectives. Forgetting loses the lesson.
[Obrazek: 1972np0.gif]
Odpowiedz
Nymphetamine napisał(a):Może brzmi to śmiesznie ale taka jest prawda.

To brzmi śmiesznie ale tylko dla grupki nihilistów na tym forum.

Cytat:z tego, co mówią nie chodzi o rodzaj zwierzęcia tylko fakt, że jest to istota żywa, która czuje.

I tu też się mylą. Gdzieś już kiedyś czytałem o potencjalnym odczuwaniu "bólu" przez rośliny. Jakby ktoś coś o tym więcej wiedział to będe wdzięczny.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Lumberjack jest nihilistą? 8O
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Windziarz napisał(a):- Czy zdarza się wam zabijać owady i inne małe stworzenia?

Komary i muchy wiedzą na jakie ryzyko się decydują. Można powiedzieć: życzenie śmierci.:lol2:

Jeżeli chodzi o zwierzęta hodowlane to chyba nikt tu jeszcze nie wspominał o fakcie "powołania ich do życia". Gdyby nie człowiek te istoty nigdy by się nie urodziły i nie zaznały żadnego życia. Ale to też można interpretować jako naganne. Cały ten temat to jeden wielki rozpiardol etyczny.:???:
"Przypadkowa przechadzka po szpitalu wariatów pokazuje, że wiara nie dowodzi niczego" - Heinrich Heine
Odpowiedz
A skąd wiesz, że nie narodziłyby się?

Poza tym nie jest wcale jasne, że życie jest coś za co należy się wdzięczność (o ile wdzięczność w ogóle może się należeć), szczególnie gdy życie jest Ci "dawane" wyłącznie w celach utylitarnych.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości