Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
Zna ktoś jakieś powieści albo może ciekawe książki historyczne o ligach kupieckich (Wenecka, Hanza itp.)?
Liczba postów: 12,009
Liczba wątków: 156
Reputacja:
101
El Commediante napisał(a):Zna ktoś jakieś powieści albo może ciekawe książki historyczne o ligach kupieckich (Wenecka, Hanza itp.)?
Pilipiuk "Oko jelenia"
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj
Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Liczba postów: 5,461
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Czytam "Syreny z Tytana" Voneggouta, "Historię Filozofii" Tatarkiewicza (cały czas w sumie to czytam  ) i ten artykulik, o nihilizmie wg Nietzschego na... uwaga, opoka.org. Ale dobry jest.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Liczba postów: 1,477
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Z racji matury porzuciłem lekturę dla przyjemności.
I tom Rzeczypospolitej Obojga Narodów Jasienicy
W planach pozostałe tomy, Samsonowicz, a później to już podręczniki opracowania i vademeca. Inne pozycje historyczne może po drodze, jeśli czas pozwoli, ale generalnie opierdalanie się skończyło...
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
pilaster napisał(a):Pilipiuk "Oko jelenia"
Tak, zdecydowanie; zdecydowanie, tylko absolutnie nie zniechęcać się początkiem pierwszego tomu, który niektórym może wydawać się infantylny  Potem jest genialnie.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 7,517
Liczba wątków: 134
Reputacja:
0
Mam wszystkie książki Pilipiuka. Wiem, jestem bossem.
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
Wracając do Oka Jelenia - niedługo ma się ponoć pojawić następony tom; tryumf lisa Reinicke  Czytałem (i to kilka tygodni temu; więc pojawić się może lada dzień - nie wiem, ile to zajmuje), że zostały już tylko ostatnie poprawki redakcyjne, no i oczywiście druk + dystrybucja
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 1,347
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
A ja dalej męczę Nowy Wspaniały Świat, jakoś brakuje czasu i chęci na czytanie. Szczerze to nie wciągnął mnie jeszcze tak jak np. Folwark Zwierzęcy.
Reputacja:
0
Hmmm, mi się chyba od razu spodobał  Zwłaszcza postać Dzikusa, reprezentant wolności i idealizmu. Ale on gdzieś w połowie książki dopiero wchodzi na scenę.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Liczba postów: 1,347
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Ja na razie doszedłem do 4 rozdziału, jakoś powoli mi to idzie, ale coraz bardziej zaczyna mi przypadać do gustu. Zobaczymy co będzie dalej.
Peter Atkins - Palec Galileusza
Konrad Lorenz - Regres człowieczeństwa
Carl Sagan - Cienie zapomnianych przodków
Liczba postów: 53
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Mroczną wieżę Kinga poleconą przez pewnego pana
"Życie nie ustaje w zadziwianiu nas ironią."
under the RedHotMoon
Forgive but do not forget, or you will be hurt again. Forgiving changes the perspectives. Forgetting loses the lesson.
Reputacja:
0
"Dzienniki Gwiazdowe" Lema. Jedna z lepszych rzeczy, jakie widziałem na oczy.
Liczba postów: 953
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Wiadomo  Już pierwszy rozdział zabija :]
A ja przeczytałem Epos o Gilgameszu (opracowanie Stillera), jak na tak wielce starożytną literaturę czyta się całkiem nieźle.
Liczba postów: 7,517
Liczba wątków: 134
Reputacja:
0
A najlepsze jest to, że być może czytasz coś naprawdę autentycznego. To zaprawdę uderzające - ktoś napisał epos. Po raz pierwszy wpadł na pomysł wymyślenia czegoś takiego w ogóle. Zadziwiające.
Ja czytam "Związek żydowskich policjantów".
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
17
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
System inkwizycyjny w średniowiecznej Europie (!!!!!)
Pierwsze pełne opracowanie tematu po polsku. Za mną 100 stron, całość liczy 500.
Kiedy skończę, będę forumowym ekspertem w temacie.
Liczba postów: 3,053
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
System inkwizycyjny??? Prosty byl. Jesli sie baba nie utopi, to winna, bo czarodziejskie moce utrzymuja ja na wodzie. A jesli sie utopi, niewinna! :-)
Na marginesie, sporo z nich sie podobno nie topilo tak od razu, bo kloszowate kiece trzymaly je jakis czas na powierzchni wody. Wiec winne! ;-)
Reputacja:
0
Jajacek, gdzie dorwałeś? Może mnie zainteresować.
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
Szczerze mówiąc to podwędziłem mojemu starszemu bratu.
Cieluch - kompletnie się mylisz. System inkwizycyjny (bo nie było jednej inkwizycji jako takiej) ukrócił stosowanie "sądów Bożych", które były domeną pospólstwa.
Można powiedzieć, że inkwizytorzy ratowali heretyków przed linczem.
|