To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
Zna ktoś jakieś powieści albo może ciekawe książki historyczne o ligach kupieckich (Wenecka, Hanza itp.)?
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):Zna ktoś jakieś powieści albo może ciekawe książki historyczne o ligach kupieckich (Wenecka, Hanza itp.)?

Pilipiuk "Oko jelenia"
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Czytam "Syreny z Tytana" Voneggouta, "Historię Filozofii" Tatarkiewicza (cały czas w sumie to czytam Język) i ten artykulik, o nihilizmie wg Nietzschego na... uwaga, opoka.org. Ale dobry jest.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Z racji matury porzuciłem lekturę dla przyjemności.

I tom Rzeczypospolitej Obojga Narodów Jasienicy

W planach pozostałe tomy, Samsonowicz, a później to już podręczniki opracowania i vademeca. Inne pozycje historyczne może po drodze, jeśli czas pozwoli, ale generalnie opierdalanie się skończyło...
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
Odpowiedz
pilaster napisał(a):Pilipiuk "Oko jelenia"

Tak, zdecydowanie; zdecydowanie, tylko absolutnie nie zniechęcać się początkiem pierwszego tomu, który niektórym może wydawać się infantylny Uśmiech Potem jest genialnie.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Mam wszystkie książki Pilipiuka. Wiem, jestem bossem. Język
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Wracając do Oka Jelenia - niedługo ma się ponoć pojawić następony tom; tryumf lisa Reinicke Uśmiech Czytałem (i to kilka tygodni temu; więc pojawić się może lada dzień - nie wiem, ile to zajmuje), że zostały już tylko ostatnie poprawki redakcyjne, no i oczywiście druk + dystrybucja Uśmiech
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
A ja dalej męczę Nowy Wspaniały Świat, jakoś brakuje czasu i chęci na czytanie. Szczerze to nie wciągnął mnie jeszcze tak jak np. Folwark Zwierzęcy.
Odpowiedz
Hmmm, mi się chyba od razu spodobał Oczko Zwłaszcza postać Dzikusa, reprezentant wolności i idealizmu. Ale on gdzieś w połowie książki dopiero wchodzi na scenę.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Ja na razie doszedłem do 4 rozdziału, jakoś powoli mi to idzie, ale coraz bardziej zaczyna mi przypadać do gustu. Zobaczymy co będzie dalej.
Odpowiedz
Peter Atkins - Palec Galileusza

Konrad Lorenz - Regres człowieczeństwa

Carl Sagan - Cienie zapomnianych przodków
Odpowiedz
Mroczną wieżę Kinga poleconą przez pewnego pana Uśmiech
"Życie nie ustaje w zadziwianiu nas ironią."
under the RedHotMoon
Forgive but do not forget, or you will be hurt again. Forgiving changes the perspectives. Forgetting loses the lesson.
[Obrazek: 1972np0.gif]
Odpowiedz
"Dzienniki Gwiazdowe" Lema. Jedna z lepszych rzeczy, jakie widziałem na oczy.

Odpowiedz
Wiadomo Duży uśmiech Już pierwszy rozdział zabija :]
A ja przeczytałem Epos o Gilgameszu (opracowanie Stillera), jak na tak wielce starożytną literaturę czyta się całkiem nieźle.
[Obrazek: 18071.jpg]
Odpowiedz
A najlepsze jest to, że być może czytasz coś naprawdę autentycznego. To zaprawdę uderzające - ktoś napisał epos. Po raz pierwszy wpadł na pomysł wymyślenia czegoś takiego w ogóle. Zadziwiające.

Ja czytam "Związek żydowskich policjantów".
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
teraz czytam to
http://www.amazon.com/SS-Werwolf-Combat-...0873642481
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
System inkwizycyjny w średniowiecznej Europie (!!!!!)

Pierwsze pełne opracowanie tematu po polsku. Za mną 100 stron, całość liczy 500.
Kiedy skończę, będę forumowym ekspertem w temacie. Oczko
Odpowiedz
System inkwizycyjny??? Prosty byl. Jesli sie baba nie utopi, to winna, bo czarodziejskie moce utrzymuja ja na wodzie. A jesli sie utopi, niewinna! :-)

Na marginesie, sporo z nich sie podobno nie topilo tak od razu, bo kloszowate kiece trzymaly je jakis czas na powierzchni wody. Wiec winne! ;-)
Odpowiedz
Jajacek, gdzie dorwałeś? Może mnie zainteresować.

Odpowiedz
Szczerze mówiąc to podwędziłem mojemu starszemu bratu. Oczko

Cieluch - kompletnie się mylisz. System inkwizycyjny (bo nie było jednej inkwizycji jako takiej) ukrócił stosowanie "sądów Bożych", które były domeną pospólstwa.
Można powiedzieć, że inkwizytorzy ratowali heretyków przed linczem.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości