To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
Josif Ławriecki Ernesto Che Guevara
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Josif Ławriecki Ernesto Che Guevara

Mao Tse Tung - czerwona książeczka :wall:
Odpowiedz
Andrzej Sapkowski - Wieża jaskółki
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Wypożyczyłem "Jeszcze krótszą historię czasu" S. Hawkinga. Problem jest tylko taki, że nie mam światła w pokoju, bo izolacja się skruszyła Język

Odpowiedz
"Stąd do wieczności" Jamesa Jonesa.
Chyba po raz dziesiąty
Jedynym szczytem, który możemy osiągnąć bez wysiłku - jest szczyt głupoty.... Niezdecydowany

Wszystko co lubię, jest albo nielegalne, albo niemoralne, albo się z tego tyje......Duży uśmiech
Odpowiedz
Forum, forum, forum! A cala reszta odlogiem lezy! :twisted:
Odpowiedz
U mnie podobnie. :]
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Czytam mój urodzinowy prezent :-)
Bo ja zawsze na urodziny, od kiedy pamiętam, dostaję książki. I na imieniny. I na wszelkie inne okazje i bez okazji zresztą też.
Dostałam od mamy "Sumę naszych dni" Isabel Allende. To jej najnowsza książka. Jedna z moich ulubionych pisarek, wszystkie wcześniejsze książki zaczytane na śmierć.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Też tak chcę... żeby jeszcze tylko mądre byłyDuży uśmiech
A kasę z takich okazji i tak z reguły ładuję w książki albo gry:]

Co do tematu:

"Dopóki mamy twarze" Lewis'a zacząłem
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
Odpowiedz
Ja nie lubię dostawać nieoczekiwanych książek od rodziny. Matka podpatrzy, że czytam jakieś mądre książki o mózgu, psychologii i kognitywistyce, a potem dostaję jakieś badziewie dla młodzieży "Psychologia dla bystrzaków" :|

Odpowiedz
Ja nie dostaję nieoczekiwanych książek, tylko książki ze sporządzonej przeze mnie listy.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Cytat:"Nie trzeba głośno mówić" Józefa Mackiewicza.
Rzecz o Kresach w czasie wojny niemiecko-radzieckiej. Tak wspaniała, że można oszaleć. Bez żadnej przesady - najlepsza polska powieść.
Czytam drugi raz (pierwszy z 8 lat temu), więc nie piszę tego pod wpływem chwilowej emocji. Uśmiech
Ehh, ale jak ktoś nie jest historio-maniakiem, to niech po nią raczej nie sięga. Duży uśmiech

Chyba, że chce takowym zostać, bo Mackiewicz pisze trochę powieść obyczajową lat wojny, trochę reportaż społeczny i polityczny.
Akcja zasadniczo dzieje się na Wileńszczyźnie, ale czasem trafia do Moskwy, Berlina, Warszawy, czy Londynu. Przy takich okazjach Mackiewicz często gubi bohaterów i zarysowuje np. stosunki międzynazistowskie (ach, te walki frakcyjne), albo nastroje ludności na różnych ziemiach.
Kresy II RP (i lat podwójnej okupacji) stanowiły popierdoloną mozaikę narodowości, wyznań i politycznych programów.
Jutro, jak się przymuszę nieco, to przepisze tu dialog między Polakiem z Podziemia a popem prawosławnym. Jest cudny. Uśmiech
Odpowiedz
Teraz czytam.....mmmm?? nie mogę w Google znaleźć polskiej nazwy tej książki to napisze po francusku: "Anthologie mondiale de la stratégie" -Gérard Chaliand
Na polski to coś w stylu: "Antologia światowej strategi"
Jest to zbiór (1498 stron) wielu różnych dzieł literackich o strategii.
Wypożyczyłem go głównie dla "sztuki wojny" Sun Tzu która jest w niej w całości ale jest i wiele innych ciekawych "dzieł" z całego świata.

A niedawno skończyłem "Running Man" -Richard Bachman(Steven KingOczko) którą polecam, jest o niedalekiej przyszłości i człowieku który nie mając nic do stracenia zapisuje się do jedynej "telewizji" (tam jest to rozrywka dla oglądających ale kosztem zdrowia zawodników) i trafia do głównego programu czyli polowanie na człowieka, i to on jest tą zwierzyną...
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
Created, skoro interesujesz się strategią, polecam Tobie:
Carl von Clausewitz O wojnie

Pamiętaj Zwyciężaj strategię strategią Sun Tzu Uśmiech
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Created, skoro interesujesz się strategią, polecam Tobie:
Carl von Clausewitz O wojnie

Pamiętaj Zwyciężaj strategię strategią Sun Tzu Uśmiech

Dzięki zobaczę czy mają w bibliotece a jak nie to wynajdę w sieci Oczko
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
"FOREX w praktyce. Vademecum inwestora walutowego" Krzysztofa Kochana.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
Jeanne Du Prau - The People of the Sparks
Naomi Novik - Smok Jego Wysokości
Eduardo Mendoza - Niezwykła podróż Pomponiusza Flatusa
Charles Bukowski - Najpiękniejsza dziewczyna w mieście
Julian Rebes - Potwór i panna
Robert Harris - Ghostwriter
R.D.Wingfield - Frost i Boże Narodzenie
Peter Lovesey - Samotność detektywa Diamonda
Ian Whates - City of Dreams & Nightmare
John Crowley - Samotnie
Richard Dawkins - The Ancestor's Tale
Peter Ward, Donald Brownlee - Rare Earth
Wiele lektur na raz osłabia siłę ich oddziaływania, ale z wiekiem coraz mniej się ma czasu przed sobą i coraz więcej rzeczy nudzi. Część z nich po kilka kartek co czas jakiś. Parę na pewno przeoczyłem.
I witam się ze wszystkimi, bo to mój pierwszy wpis na tym forum.
Odpowiedz
Korczak - "Jak kochać dziecko"
Po prostu piękne.
.
.
.
.

Odpowiedz
bio napisał(a):Jeanne Du Prau - The People of the Sparks
Naomi Novik - Smok Jego Wysokości
Eduardo Mendoza - Niezwykła podróż Pmponiusza Flatusa
Charles Bukowski - Najpiękniejsza dziewczyna w mieście
Julian Rebes - Potwór i panna
Robert Harris - Ghostwriter
R.D.Wingfield - Frost i Boże Narodzenie
Peter Lovesey - Samotność detektywa Diamonda
Ian Whates - City of Dreams & Nightmare
John Crowley - Samotnie
Richard Dawkins - The Ancestor's Tale
Peter Ward, Donald Brownlee - Rare Earth
Wiele lektur na raz osłabia siłę ich oddziaływania, ale z wiekiem coraz mniej się ma czasu przed sobą i coraz więcej rzeczy nudzi. Część z nich po kilka kartek co czas jakiś. Parę na pewno przeoczyłem.
I witam się ze wszystkimi, bo to mój pierwszy wpis na tym forum.

I czytasz normalnie po angielskiemu? Szacun :p

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Krucjaty: Historia - Jonathan Riley Smith
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości