Jakiś czas temu zdiagnozowano u Christophera Hitchensa złośliwego raka przełyku. Biorąc pod uwagę niestabilność i zmienność światopoglądową tego amerykańskiego dziennikarza jestem ciekaw jak przejdzie przez to ważne w swoim życiu wydarzenie. Czy nastąpi u niego diametralna zmiana w kwestiach religijnych ?
Trzymajmy kciuki i bądźmy pełni nadziei, że uda mu się przetrwać te trudne dni.
Poniżej wywiad z chorym Hitchensem
http://www.youtube.com/watch?v=zeiS7hYbb8c
Zapraszam do dyskusji.
Liczba postów: 1,493
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Xeno napisał(a):Trzymajmy kciuki i bądźmy pełni nadziei, że uda mu się przetrwać te trudne dni. Rokowania nie są dobre. To raczej fajki niż wóda. Powstały grupy modlitewne, jedna chce żeby Krzyś został tu a druga, żeby nie zostawał.
tomasz_s napisał(a):Rokowania nie są dobre. To raczej fajki niż wóda. Powstały grupy modlitewne, jedna chce żeby Krzyś został tu a druga, żeby nie zostawał.
W moim odczuciu jest to przykład próby dla ateisty.
Reputacja:
0
Xeno napisał(a):W moim odczuciu jest to przykład próby dla ateisty. Dla wierzących w niewiele mniejszym stopniu albo takim samym. Wiara przestaje wtedy być chodzeniem do kościoła, wieszaniem krzyża, deklaracją. Oszukiwanie innych ma mały sens gdy śmierć patrzy ci prosto oczy. Nikt prawie nie mówi : "niech się dzieje wola boża". Dziękujesz za każdy dzień w którym masz choćby pół godziny bez bólu prosząc o więcej
Liczba postów: 1,319
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
tomasz_s napisał(a):To raczej fajki niż wóda. Alkohol jest kokancerogenem. Sam nie inicjuje transformacji nowotworowej ale zwiększa właściwości rakotwórcze np. dymu tytoniowego.
W chrześcijaństwie najbardziej lubię to, że nie jest islamem - Pat Condell
Wierzący internauci nie mają za złe Hitchensowi książki "Bóg nie jest wielki" ale twierdzą, że spotkała go kara boska za publikację na temat Matki Teresy
Reputacja:
0
Xeno napisał(a):Wierzący internauci nie mają za złe Hitchensowi książki "Bóg nie jest wielki" ale twierdzą, że spotkała go kara boska za publikację na temat Matki Teresy  Hitch napisał(a):Gruesome eldery virgin, what's motherly about her ? Nie wszyscy modlą się za uleczenie Hitcha, pewne grupy modlitewne modlą się za przyśpieszeniem oddania Hitcha pod jurysdykcję sądu ostatecznego czy jak mu tam :lol2:
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
17
Xeno napisał(a):Wierzący internauci nie mają za złe Hitchensowi książki "Bóg nie jest wielki"
To naturalne bo książka ta była gówno warta i szkoda kasy jaką na nią swego czasu wydałem (późniejsza sprzedaż nie zwróciła kosztów).
Natomiast za komunistę kciuków nie zamierzam trzymać i aż mnie dziw bierze ze Ty Xeno takie rzeczy wypisujesz.
" Gdyby ktoś mnie zapytał o moje polityczne afiliacje, to jeszcze w połowie lat dziewięćdziesiątych bym odpowiedział, że jestem socjalistą i marksistą. (… Marksizm przynajmniej ma jakąś teorię rozwoju i modernizacji. Teraz mi się wydaje, że tylko globalny kapitalizm jest rewolucyjny. To jest moje marksistowskie spojrzenie na tę kwestię."
Christopher Hitchens
Hitchens to jeden z tych mądrzejszych lewaków którzy dostrzegają w globalnym kapitale zdolność do zniesienia resztek starego porządku.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Reputacja:
0
Wotanskrieger napisał(a):To naturalne bo książka ta była gówno warta i szkoda kasy jaką na nią swego czasu wydałem (późniejsza sprzedaż nie zwróciła kosztów). A może jednak ? Może utwierdziła Wotanskrieger'a w przekonaniu, że Chrystus jest synem boga i przekonała, że bez tego fantastycznego kultu z pewnością pozabijalibyśmy się nawzajem
Wotanskrieger napisał(a):Natomiast za komunistę kciuków nie zamierzam trzymać Sam już nie wiem czy Wotanskrieger jest chrześcijaninem czy wręcz odwrotnie. Klepnąłby Wotanskrieger choć jeden paciorek, skoro to pomóc może.
Sam cytat z Hitcha mówi, że Krzyś zmienił zdanie, ale to pewnie jest nieprawda
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
17
tomasz_s napisał(a):A może jednak ? Może utwierdziła Wotanskrieger'a w przekonaniu, że Chrystus jest synem boga i przekonała, że bez tego fantastycznego kultu z pewnością pozabijalibyśmy się nawzajem
Nie wiem do czego pijesz.
tomasz_s napisał(a):Sam już nie wiem czy Wotanskrieger jest chrześcijaninem czy wręcz odwrotnie
Nie muszę być Chrześcijaninem aby być antymarksistą.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Reputacja:
0
Wotanskrieger napisał(a):Nie wiem do czego pijesz. Ano skoro chrześcijaństwo jest fajne to powinien Wotanskrieger być chrześcijaninem ale nie wiadomo czy jest bo Wotanskrieger napisał(a):Nie muszę być Chrześcijaninem aby być antymarksistą. Ale wiadomo, że Hitchens jest komuchem, choć pisze, że to przeszłość. Temu że to przeszłość Wotanskrieger wierzy a temu, że teraz Hitch nie jest komuchem już nie, choć to w sumie jedno i to samo zdanie cytowane przez Wotanskrieger'a
Ale w odmianę Pawła z Trasu wierzyć trzeba, choć nie wiadomo, bo Wotanskrieger się nie zdeklaruje jako chrześcijanin, żeby mieć furtkę do powiedzenia czego tylko dusza zapragnie
Wotanskrieger napisał(a):Natomiast za komunistę kciuków nie zamierzam trzymać i aż mnie dziw bierze ze Ty Xeno takie rzeczy wypisujesz.
Po prostu nie życzę nikomu takich losowych, niefortunnych wydarzeń w życiu.
A że, Hitchens jest jak chorągiewka, popularny, cóż...
pzdr
Liczba postów: 454
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Xeno napisał(a):Czy nastąpi u niego diametralna zmiana w kwestiach religijnych? Haha, co za pytanie.
Cytując Sama Harrisa, bycie ateistą, czyli nie wierzącym w Boga, to tak jak bycie nie-astronautą.
Nie sądzę, aby Hitchens na łożu śmierci nagle chciał zostać astronautą.
I do kwestii tej odnosi się właśnie jednoznacznie we wszystkich wywiadach (vide YouTube).
|. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |
|. .. ..|. . .. |... . .|. ... .| .. ...| . .. .|.. . ..| ...
http://radiojazz.fm/
|