To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
richard dawkins - god delusion. Oczko
Odpowiedz
von.grzanka napisał(a):Książka oparta na jego blogu?

Nie. ;P

Marcinlet napisał(a):Robert Harris "Vaterland". O alternatywnej historii.

Interesujące... dobra jest? Czy takie typowe pieprzenie o złych Niemcach i dobrych Jankesach?
Skoro na kobietę można mówić "puszczalska", to na faceta tym bardziej powinno się mówić "puszczalski".
:wall:
はや かろ わる かろ
Eile mit Weile
Odpowiedz
"Trzynastka", Richard Morgan.

Opowieść o genetycznie zmodyfikowanym człowieku, relikcie epoki gospodarki zbieracko-łowieckiej w przyszłym świecie bezwzględnych korporacji. Plus psychopatyczny morderca. Zaiste chędogie!
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
,,Miasto permutacji'' Greg Egan

Kooozak.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Cytat:,,Miasto permutacji'' Greg Egan

Hardcore science fiction - już mi się podoba.

Dobre?
Odpowiedz
"Breaking Dawn" Stephenie Meyer Duży uśmiech
czyli brokatowe wampiry, ludzie wilki i deszcz Duży uśmiech
"Guy gets on the subway and dies. Think anybody'll notice?"
Odpowiedz
warbarbye napisał(a):Hardcore science fiction - już mi się podoba.

Dobre?

Sama książka genialna, polskie tłumaczenie niejakiego wydawnictwa Solaris to dno- nie polecam tej wersji. Jak ktoś lubi czytać w obcym języku (ang. ofc) to zalecam raczej zdobycie oryginału.

aha, na marginesie: nie hardcore tylko po prostu hard sf.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
"Gułag" Anne Applebaum
Odpowiedz
"Perła" Johna Steinbecka.
„Są ludzie, którzy kłamią dla zysku, i są ludzie, którzy kłamią z ucisku, ludzie, którzy kłamią tylko dlatego, że powiedzenie prawdy jest dla nich aktem całkowicie niepojętym... i ludzie, którzy kłamią, czekając, aż nadejdzie czas na prawdę.”<o></o>
Stephen King<o></o>
Odpowiedz
"Łaskawe" Littella. Nie miałem pojecia że to diabelstwo ma ponad tysiac stron... zyczcie mi powiedzenia... Język
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Świat według Dziada - Henryk Niewiadomski

Polecam, szkoda ze nie zdążył napisać swojej drugiej książki...
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
CreatedMind napisał(a):Świat według Dziada - Henryk Niewiadomski

Polecam, szkoda ze nie zdążył napisać swojej drugiej książki...
Namówiłeś mnie.
W chrześcijaństwie najbardziej lubię to, że nie jest islamem - Pat Condell
Odpowiedz
sychu napisał(a):Namówiłeś mnie.

mmmNiezdecydowany
Dwie możliwości widzę,
1)Albo wpisałeś tytuł książki w google i postanowiłeś przeczytać, ale raczej byś wtedy inaczej sformułował swoją wypowiedz.
2)Po prostu ironia...
Jak tak to sorki, faktycznie mogłem chociaż trochę streścić.

Jak ktoś nie wie to autorem książki jest wykreowany przez media szef ''mafii'' wołomińskiej.
I nie twierdze ze jest aniołkiem ale między innymi jego książka potwierdza moje zdanie które mam na ten temat już od dawna.
Czyli branie grupy ludzi którzy działają i zarabiają ''nielegalnie'' i przypisywanie im tego ze są maf ią.
Tak samo często jak np. jakaś grupka Ruskich ''bandytów'' coś zrobi to od razu padają terminy w stylu ''Ruska mafia''...
Na prawdę warto się zapoznać z tą książką przedstawiająca mniej media-tyczny punkt widzenia.
Ciekawe jest tez w jaki sposób ''demaskuje''(:p nie, po prostu opisuje) jak on to nazywa prawdziwą nietykalną mafie w ''białych kołnierzykach''.
Czyli tych którzy np. jako pierwsi zarabiali na sprowadzanym spirytusie a kiedy ten biznes stał się dla nich za bardzo ryzykowny wycofali się i ... hokus pokus weszła ustawa zabraniająca sprowadzania spirytusu bo jest to trucizna (oczywiście wtedy mieli już pełne kieszenie...)
Inną ciekawostką jest opisanie swojego własnego procesu przez autora który jest istną parodią... (wpadki świadka koronnego które pokazują dokładnie ze pierdoli głupoty i się gubi w swoich kłamstwach i sąd oczywiście jest ślepy na te kłamstwa...:p)
Po prostu moje słowa tego wam nie pokażą dla tego warto się zapoznać się z tą książką i potem dopiero możemy o niej podyskutować.
I fajną ciekawostką są też dwie kserokopie oryginalnych doniesień policjantów na swoich skorumpowanych kolegów z pracy którzy oskarżają ich np. o to ze przechwycone bronie czy narkotyki z Wołomina dostarczali do chłopaków z Pruszkowa.
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
ja w tej chwili czytam książkę ''1984''Orwell-a ale już mam w zanadrzu kolejną.''Przenajświętsza Rzeczpospolita'' J.Piekara

''Gdy umiera wola, umiera i ambicja. "
                    Stefan Pacek.
Odpowiedz
Strugaccy - trudno być bogiem.

Odpowiedz
Cytat:Strugaccy - trudno być bogiem

ha, czytalem jakos 4 dni temu Uśmiech swietna rzecz... jesli masz to samo wydanie co ja to "Drugi najazd marsjan" tez sobie zapodaj.

"Łaskawe" idą doskonale. Jeszcze tylko 700 stron...
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
"Wyznania" św. Augustyna. Przyjemne, zarówno język, jak i sporo z treści.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Cytat:"Wyznania" św. Augustyna.

Czy to ten sam od którego pochodzi cytat ze ''prawda mieszka we wnętrzu człowieka'' ???
-Konfucjusz
Odpowiedz
Tak. Ale zamiast aforyzmów polecam zapoznać się z całością książki.

Przeczytałem na razie 3 pierwsze księgi (rozdziały). Autor zajmuje się głównie opisem dzieciństwa i młodości. Doszedłem do chwili, gdy miał 19 lat, studiuje w Kartaginie i zaczyna interesować się chrześcijaństwem. A wcześniej? Nienawiść do szkoły, zwłaszcza greckiego, zainteresowanie mitami, nieco później szlajanie się i mniejsze przestępstwa czy wykroczenia, jak np. kradzież gruszek z kumplami; potem interesowanie się dziewczynami, wreszcie szukanie idei i swojego miejsca w świecie... Jakieś 1600 lat temu, a jakie współczesne Uśmiech
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
mmm, spróbuje ją sobie dorwać.
Faktycznie może być interesująca.
-Konfucjusz
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości