Liczba postów: 17
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
anonim1 napisał(a):Tam jest taki obyczaj ze trumnę ze zwłokami wiezie sie z domu zmarłego do odległego o 4,5 km koscioła, za trumną podąża pieszo kondukt pogrzebowy, po mszy znowu kondukt podąża na odległy od koscioła cmentarz. Cały czas bezbozniku jestes jak na talerzu podany , tylko cię na widły wziać i do piekła...
To moje pytanie jest mądralo (zakladajac na chwile ze jestes owym apostata) co zrobisz i jak sie zachowasz w trakcie całego pogrzebu? Hę?
Cześć,
trochę nie na temat, ale jak się już udzieliło...
Skoro dokonuje apostazji, albo nie prosząc klera o łaskę występuje z kościoła to robię to z pewnego powodu - kościół, jego zwyczaje, imprezy przestają dla mnie istnieć. Jeżeli ktoś z rodzimy mojej (odpukać) będzie musiał być odprowadzony w tę ostatnią drogę - odprowadzam go poza kościołem, bo z kościołem zerwałem. Więc mnie tam nie ma. Ale to są rzeczy z którymi trzeba się wpierw pogodzić. Skoro rodzina ma mnie na talerzu bo jestem niewierzący, to musi wiedzieć również dlaczego mnie w kościele nie ma. No cóż - takie moje zdanie.
Liczba postów: 4,674
Liczba wątków: 429
Reputacja:
21
Ja zaś pragnę zaznaczyć, że Kościół ostatnio mocno uprzywilejował pewną grupę społeczną. Otóż jeśli jest się politykiem, wystarczy popierać in vitro, by bez świadków, dokumentów i jeżdżenia po parafiach stać się apostatą, i to nawet ekskomunikowanym! Ja też tak chcę!
Liczba postów: 1,447
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
pitush napisał(a):Cześć,
trochę nie na temat, ale jak się już udzieliło...
Skoro dokonuje apostazji, albo nie prosząc klera o łaskę występuje z kościoła to robię to z pewnego powodu - kościół, jego zwyczaje, imprezy przestają dla mnie istnieć. Jeżeli ktoś z rodzimy mojej (odpukać) będzie musiał być odprowadzony w tę ostatnią drogę - odprowadzam go poza kościołem, bo z kościołem zerwałem. Więc mnie tam nie ma. Ale to są rzeczy z którymi trzeba się wpierw pogodzić. Skoro rodzina ma mnie na talerzu bo jestem niewierzący, to musi wiedzieć również dlaczego mnie w kościele nie ma. No cóż - takie moje zdanie. Nie przeczę.
Potencjalny kandydat na apostatę pownien te okolicznosci o których bylo wyżej, wziąć pod uwagę.
[SIZE="1"]Człowieku żyj i pozwol żyć bliźniemu swemu.
Czesław Szymoniak[/SIZE]
Liczba postów: 1,347
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Bart napisał(a):Ja zaś pragnę zaznaczyć, że Kościół ostatnio mocno uprzywilejował pewną grupę społeczną. Otóż jeśli jest się politykiem, wystarczy popierać in vitro, by bez świadków, dokumentów i jeżdżenia po parafiach stać się apostatą, i to nawet ekskomunikowanym! Ja też tak chcę!
Skąd takie informacje?
Liczba postów: 191
Reputacja:
0
bo ludzie to by chcieli zjeść ciastko i mieć ciastko
chcą być ateistami, ale chcą, żeby mogli brać ślub w kościele bo uroczyście i rodzina zadowolona i pokazać się można, pogrzeb też uroczysty
to tak jak kiedyś koleżanka skarżyła się, że ksiądz jej nie dał rozgrzeszenia za seks przedmałżeński, bo się nie wystarczająco pokajała... chciała się bzykać, to jej decyzja, ale za swoją decyzję trzeba przyjąć odpowiedzialność, a nie oczekiwać jeszcze pogłaskania po główce i utwierdzania, że jest dobrą katoliczką
"Jeśli posłuchaliście matki, ojca, księdza, faceta z telewizji czy jakichkolwiek innych ludzi, którzy mówili wam, jak postępować i przez to pędzicie teraz nudny, marny żywot, to w pełni na to zasługujecie. Jeśli chcecie być głupimi fiutami, to nimi bądźcie, ale nie oczekujcie wtedy od innych szacunku - głupi fiut to głupi fiut" - Frank Zappa -
z Ulubionych cytatów
"Dziwka - kobieta o moralności mężczyzny"
Liczba postów: 4,630
Liczba wątków: 68
Reputacja:
3
Cytat:Skąd takie informacje?
z tefałenu ;-)
@Nomeolvides - dużo racji masz w tym co piszesz. Jedyne co jest nieprawdą, to fakt coby tylko katolicki pogrzeb był uroczysty. Świecki też może.
Hastur napisał(a):[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza :o Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy :lol2:
Liczba postów: 1,447
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Mojwa napisał(a):@Nomeolvides - dużo racji masz w tym co piszesz. Jedyne co jest nieprawdą, to fakt coby tylko katolicki pogrzeb był uroczysty. Świecki też może. Tak oczywiście tez moze być.
Wiem że większość pań szczegolnie przykłada do tego wagę do tych strojów, kwiatkow, dzindzibołkow uroczystych deklaracji to chyba jest taka bardziej kobieca cecha ta celebracja.
Wcale sie to nie przekłada w sposob pozytywny na statystyki związane z trwałoscią zwiazków.
Ja , przyznam w ogóle nie odczuwam takiej potrzeby.
Bynajmniej nie zalezy mi na wypasionym pomniku-kapliczce nagrobnej upstrzonym górnolotnymi sentensjami, ni na tym by ktoś odprawiał jakies modły, palil ognie czy inne czary.
Niech zutylizują moje zwłoki (moze zadeklaruję się do donacji) i zwrócą je ziemi.
Co do donacji to wydaje mi sie dobre rozwiazanie jeśli nie chce sie miec katolickiego pogrzebu, w umowie donacyjnej mozna zadeklarowac sposob pochówku.
[SIZE="1"]Człowieku żyj i pozwol żyć bliźniemu swemu.
Czesław Szymoniak[/SIZE]
Liczba postów: 7
Reputacja:
0
Witam na forum, jest to mój pierwszy post tutaj.
Mam pytanie dot. apostazji, jak to z nią jest. Od dawna nie interesują mnie nauki KrK a tym bardziej innych wyznań, więc obecnie tylko oficjalnie, na papierze jestem katolikiem a tak naprawdę ateistą. Jedyna sprawa w tym by nie być już katolikiem jest apostazja. Więc muszę mieć akt chrztu, tak? Z tym, że nie wiem gdzie on jest. W ogóle ja miałem każdy sakrament w innej parafii.
Co muszę zrobić z tym aktem chrztu? Wystarczy, że przeniosę go z parafii gdzie byłem chrzczony, do parafii, do której przynależę? Czy muszę koniecznie iść do kurii?
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Plati napisał(a):Co muszę zrobić z tym aktem chrztu? Wystarczy, że przeniosę go z parafii gdzie byłem chrzczony, do parafii, do której przynależę? Czy muszę koniecznie iść do kurii? Do parafii miejsca zamieszkania. Potrzebujesz jeszcze dwóch pełnoletnich świadków.
http://www.apostazja.pl/jak.html
Jezus się cieszy, że ludzie, którzy nie potrafią korzystać z Google od niego odchodzą. I mówi: "tak, tacy ludzie niech odchodzą, po co mnie oni?"
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Liczba postów: 7
Reputacja:
0
Dzięki za uściślenie, bo słyszałem też opinię, że muszę składać wizytę w kurii.
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Plati napisał(a):Dzięki za uściślenie, bo słyszałem też opinię, że muszę składać wizytę w kurii. Wejdź na www.wystap.pl. Dowiesz się sporo o tzw. apostazji i o świeckim sposobie wystąpienia z Kościoła.
Reputacja:
11
Starża napisał(a):Wejdź na www.wystap.pl. Dowiesz się sporo o tzw. apostazji i o świeckim sposobie wystąpienia z Kościoła.
Gwoli ścisłości - apostazja jest regulowana tylko przez kodeks kanoniczny, a nie przez prawo świeckie.
Liczba postów: 14
Reputacja:
0
Możecie mi powiedzieć dlaczego tak ważne dla ateisty jest wystąpienie z kościoła poprzez apostazję?? Czy tacy z was ateiści że musicie swoje przekonanie do braku wiary mieć udokumentowane na piśmie? Ja absolutnie niewierze w religię dla mnie jest to największy stek bzdur wymyślony przez człowieka dla człowieka, ale o apostazji nawet nie myślę dlaczego?? Dla mnie to że przynależenie do KK oznacza tyle co przynależenie do klubu miłośników muffinek.
Sierak1717 napisał(a):Możecie mi powiedzieć dlaczego tak ważne dla ateisty jest wystąpienie z kościoła poprzez apostazję?? Czy tacy z was ateiści że musicie swoje przekonanie do braku wiary mieć udokumentowane na piśmie? Ja absolutnie niewierze w religię dla mnie jest to największy stek bzdur wymyślony przez człowieka dla człowieka, ale o apostazji nawet nie myślę dlaczego?? Dla mnie to że przynależenie do KK oznacza tyle co przynależenie do klubu miłośników muffinek. Jak sobie chcesz ale w papierach wciąż masz, żeś katolik, chociaż...dla mnie to też była kwestia drugorzędna, głównym powodem w moim przypadku było nagabywanie przez familię żebym się nawrócił...więc się "nawróciłem":]
edit. A nie dawno to nawet ponownie zostałem ochrzczony...przez Niagarę
Reputacja:
11
Sierak1717 napisał(a):Możecie mi powiedzieć dlaczego tak ważne dla ateisty jest wystąpienie z kościoła poprzez apostazję?? Czy tacy z was ateiści że musicie swoje przekonanie do braku wiary mieć udokumentowane na piśmie? Ja absolutnie niewierze w religię dla mnie jest to największy stek bzdur wymyślony przez człowieka dla człowieka, ale o apostazji nawet nie myślę dlaczego?? Dla mnie to że przynależenie do KK oznacza tyle co przynależenie do klubu miłośników muffinek.
Oficjalnie każdy apostata powie ci, że "nie chce nabijać statystyk Kościołowi". Ale to tylko mrzonka, bo w narodowym spisie powszechnym nie trzeba było podawać, że przynależy się do Kościoła. A nikt przecież nie traktuje poważnie danych czysto kościelnych gdzie okazuje się, że 98% Polaków to katolicy, a do kościoła chodzi 30-40%.
Apostaci są zazwyczaj tak zaślepieni własnymi "poglądami", że nie dostrzegają bezsensu tego aktu.
Ja tam mam gdzieś statystyki, nawet jak są lewe, nie chce być gdzieś odnotowany że jestem kimś kim nie jestem, kim się nie czuję, wsio.
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Poprzez wypisanie się tracą prawną możliwość przetwarzania Waszych danych osobowych i jak dla mnie to już jest wystarczającym powodem do dokonania apostazji.
Reputacja:
11
dobry_dziekan napisał(a):Poprzez wypisanie się tracą prawną możliwość przetwarzania Waszych danych osobowych i jak dla mnie to już jest wystarczającym powodem do dokonania apostazji.
Nie tracą. http://www.giodo.gov.pl/318/id_art/1734/j/pl/ :]
Liczba postów: 3,196
Liczba wątków: 6
Reputacja:
26
Mnie by bardziej chodziło o to, że zostałem "wciągnięty" do tej sekty bez mojej wiedzy, zgody itd. a to ma wpływ na resztę życia (dla kogoś może większy, dla innego mniejszy, ale ma) i kij że byłem wtedy mały, właśnie zrobienie tego w momencie kiedy człowiek sam o sobie nie może decydować jest niezłą perfidią i brakiem szacunku do własnego dziecka.
@up:
W historii, zanim stworzy się cokolwiek - przyczynek, artykuł, książkę - zadaje się sobie pytanie 'Po co? Co nowego mogę tym wnieść?'.
No właśnie?
|