Liczba postów: 36
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Demon napisał(a):Polecam czasowniki: przewertować, przekartkować, przeglądnąć. Polecam łaskawie zwrócić uwagę na cudzysłów, jak wiadomo i on także do czegoś służy. Oczywiście nie było moim zamiarem obrażać kogokolwiek tak wulgarnym i świadczącym o żałośnie małym zasobie słów czasownikiem :]
Liczba postów: 988
Reputacja:
0
Oto okładka książki, do samodzielnego wycinania i sklejania dla miłośników różnych modeli:
http://www.yvaa.net/index.php?page=artis...=2&year=55
Na stronie 19 o Egonie Bondym i nurcie fekalizmu:
"Z delikatną ostrożnością pierdzę,
żebym się nie zesrał "
I piknie, że Szczygieł znów napisał rzecz dla czechofilów !!!
:]
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Liczba postów: 454
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
anima vilis napisał(a):Polecam łaskawie zwrócić uwagę na cudzysłów, jak wiadomo i on także do czegoś służy. Owszem, gdyby nie on, zdanie nie miałoby najmniejszego sensu, gdyż przelecieć to można się samolotem. Zaś z nim znaczyło, że odbyłeś stosunek seksualny z rzeczonym dziełem literackim.
=> Przewertować. Przekartkować. Przeglądnąć.
|. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |
|. .. ..|. . .. |... . .|. ... .| .. ...| . .. .|.. . ..| ...
http://radiojazz.fm/
Liczba postów: 3,053
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Demon napisał(a):Przewertować. Przekartkować. Przeglądnąć.
Czy ostatni czasownik nie powinien brzmieć "przejrzeć"? Moja polonistka zarżnęłaby mnie za "przeglądnąć". Tak samo jak za "otworzone" wrota i wysokość "statuy". :>
Liczba postów: 36
Reputacja:
0
Demon napisał(a):Owszem, gdyby nie on, zdanie nie miałoby najmniejszego sensu, gdyż przelecieć to można się samolotem. Zaś z nim znaczyło, że odbyłeś stosunek seksualny z rzeczonym dziełem literackim.
=> Przewertować. Przekartkować. Przeglądnąć. Bynajmniej:
- przelecieć— przelatywać 1. «przebyć jakąś przestrzeń drogą powietrzną, unosząc się za pomocą skrzydeł lub specjalnego mechanizmu, albo kierując lub podróżując statkiem powietrznym»
2. «zostać przeniesionym w powietrzu z jednego miejsca w drugie, będąc popychanym przez wiatr, wyrzuconym w powietrze, wystrzelonym itp.»
3. «szybko przebiec, przejechać przez coś, szybko minąć kogoś lub coś»
4. «o czasie i zjawiskach zachodzących w czasie: szybko minąć»
5. «o deszczu: krótko popadać»
6. «o płynnej lub sypkiej substancji: przedostać się przez coś»
7. «szybko, pobieżnie zapoznać się z czymś»
8. «o dźwiękach: pojawić się na chwilę i zniknąć»
9. posp. «o mężczyźnie: odbyć stosunek seksualny»
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Kaziola88 napisał(a):"Łagodna" i "Biesy" Dostojewskiego... Czytam "Boże igrzysko" Normana Daviesa
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Reputacja:
0
Skończyłem wczorajszą nocą Mariuszka ze Szczygłów złotoryjskich ... i q.śwa marzy mi się tropiciel czechów a`la Mariusz, aleć Wilk - tropy poszukiciel !!!
Mała to rzecz i czytadllo mille, miłe przypadkowością wybrańców Mariuszka, tych z pielgrzymek i antykatolicyzmu czeskiego ...
Dobrze, że sam nie kupiłem , boć miałbym kaca ze źle wydanej ( też książki ) !
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Liczba postów: 831
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
anima vilis napisał(a):A można wiedzieć "Biesy" w jakim tłumaczeniu? Ostatnio nabyłem te wydane na 50-lecie Znaku w tłumaczeniu Pomorskiego, z pobieżnego "przelecenia" dzieła wnioskuję, że Pan Pomorski "odświeżył" i uatrakcyjnił powieść. Tadeusz Zagórski oraz Zbigniew Podgórzec...
nr GG: 960611 - napisałbym, że "dla spragnionych kazika", ale nie chciałem być tak prostolinijny:]
Liczba postów: 272
Reputacja:
0
Przechodzę do kolejnego tomu - Wiedźmina
Szkoda czasu na wiarę,jest tyle rzeczy do poznania...
Liczba postów: 18
Reputacja:
0
Czytam " W wirze stulecia " prezydenta Kim Ir Sena i "KRLD-państwo socjalistyczne Juche o niezniszczalnej sile" Kim Dzong Ila
Wszyscy bogowie są diabła warci!
ey! a czytał kto może 'braci Karamozowów' Dostojewskiego ??
Liczba postów: 194
Reputacja:
0
i jakie wrażenia marcinpie  ?
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Obecnie kończę czytać ,,Boga Urojonego" Dawkinsa.
Liczba postów: 8
Reputacja:
0
Ja aktualnie zabieram się za "Najwspanialsze widowisko świata" Dawkinsa i mam nadzieję ze będzie co najmniej tak dobre jak "Bóg Urojony"
Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38
Reputacja:
23
Wyznanie: panteistka
kretyn napisał(a):ey! a czytał kto może 'braci Karamozowów' Dostojewskiego ?? "Braci Karamazow" :-)
Ja czytałam, z tym że kilkanaście lat temu... bardzo mi się podobało, podobnie jak pozostałe książki Dostojewskiego.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
kretyn napisał(a):ey! a czytał kto może 'braci Karamozowów' Dostojewskiego ??
Bracia Karamazow są jak Biblia, tyle że lepsi pod każdym możliwym względem8)
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 1
Reputacja:
0
"Zwierzęta czynią nas ludźmi" Temple Grandin. Książka ma dość specyficzny język, pewnie przez to, że autorka ma autyzm. Ciekawie opisała, jak nauczyć pracowników rzeźni dobrego traktowania zwierząt. Dobrze w tym było widać, że na ludzi działają te same metody co na zwierzęta (w końcu jesteśmy zwierzętami)
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Śmierć Szczurów napisał(a):Bracia Karamazow są jak Biblia, tyle że lepsi pod każdym możliwym względem8)
Na pewno mniej brutalni, okrutni i złowieszczy, o ironio :lol2:
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Reputacja:
0
... w między czasie sporo powtórek ( " Historia USA " M.A.Jones, trzeci raz P.Esterhazego i od września powtórka nie wiedzieć która dzieł emigracyjnych Wańkowicza - aktualnie w aucie końcówka " Drogi do Urzędowa ), z nowości - " Wojna nie ma w sobie nic z kobiety " Swietłany Aleksijewy.
Rzecz lekko przereklamowana ( w szczególności jeśli chodzi o " drastyczność " opisów ) o udziale kobiet radzieckich w Wielkiej Ojczyźnianej.
Może za dużo podobnych , reportażowo-wspominkowych czytałem i dlatego efektu " przygniecenia " faktami i brudem wojny" nie było.
Czuć, że rdzeń książki powstał w latach `80, czyli lekko typowa narracja made in CCCP.
Mimo wszystko warta jednak zerknięcia, a i tej samej autorki rzecz o Afganistanie na pewno przeczytam !
|