Na moje uszy te homofony to nie.mają.takiego samego brzmienia
ale.ze.mnie.homofob.
ale.ze.mnie.homofob.
wolny rynek kuwa!!!
|
Co obecnie czytacie?
|
|
18.06.2012, 00:30
Na moje uszy te homofony to nie.mają.takiego samego brzmienia
ale.ze.mnie.homofob.
wolny rynek kuwa!!!
18.06.2012, 19:58
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64 Dołączył: 01.2009 Reputacja: 60 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany sirflinket napisał(a):Na moje uszy te homofony to nie.mają.takiego samego brzmieniaNo jak nie mają Mówisz [w] w słowie 'kawka' przed k, które jest bezdźwięczne? Naprawdę?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
18.06.2012, 23:39
Może wymawia. Da się, chociaż to niepoprawne.
Co ciekawe, w rosyjskim /v/ po /t/, /ts/, /s/ czy /k/ nie traci dźwięczności.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman 學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子 Science will win because it works. — Stephen Hawking Science. It works, bitches. — Randall Munroe
19.06.2012, 02:20
"Poznam sympatycznego Boga" Eric Weiner. Autor chce doświadczyć Boga. W tym celu zgłębia od podstaw 8 różnych religii. Czy odnajdzie w nich Boga? Polecam, cudna książka.
19.06.2012, 10:28
Cytat:chodzi ci zapewne o różnicę w pisowni, ale nie w wymowie.Co do kawki to racja, ale mieć i miedź faktycznie mają taką samą transkrypcję? Wydaje mi się, że jednak "miedź" wymawiam z ʥ̑. Sprawdziłam, jest ʨ̑, chociaż na logikę trudno mi w to uwierzyć
"- Chciałem powiedzieć - wyjaśnił z goryczą Ipslore - że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć.
Śmierć zastanowił się przez chwilę. KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE."
19.06.2012, 11:31
"The World at the End of Time" Frederika Pohla. Krótkie, treściwe, odmóżdżające hard sf.
So many Christians, so few lions...
http://makingthematrix.wordpress.com/mkbc
19.06.2012, 15:42
Ann napisał(a):Wydaje mi się, że jednak "miedź" wymawiam z ʥ̑.Dialekt wielkopolski? Ja zaczynam Grę o tron G.R.R. Martina. Serialu widziałem dosłownie parę odcinków, ale wolę sobie całe te intrygi poukładać w głowie na spokojnie.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman 學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子 Science will win because it works. — Stephen Hawking Science. It works, bitches. — Randall Munroe
19.06.2012, 15:53
Terytorialnie mi bliżej do śląskiego.
Zapewne to tylko iluzja fonetyczna, jednak wydaje mi się, że w przypadku ostatniego segmentu w "miedź" nie jest on u mnie tak "miękki" jak w ć. Też myślałam, czy nie wziąć się na wakacjach za Grę o Tron, serialu widziałam na razie właściwie jeden sezon. Tymczasem jestem zmuszona męczyć Literary Theory Today :roll:
"- Chciałem powiedzieć - wyjaśnił z goryczą Ipslore - że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć.
Śmierć zastanowił się przez chwilę. KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE."
20.06.2012, 21:53
'Religia i laicyzacja' różnych autorów.Czytam książke jeszcze raz.
23.06.2012, 00:04
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Przypominam sobie właśnie "Matkę Courage i jej dzieci".
Stary komuch Brecht miał genialne pióro. Zero sentymentalizmu - tak jak lubię.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
23.06.2012, 11:23
"Drogę" McCarthy'ego. Dużo jeszcze nie przeczytałem i ciężko mi na razie powiedzieć, czy mi się podoba, bo odczucia mam jak na razie pół na pół. Później napiszę więcej.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
23.06.2012, 13:38
Heroes: Graphic Novel: It takes a village
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
23.06.2012, 16:52
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Focus Historia ekstra - prawie cały numer poświęcony nazizmowi i Hitlerowi. Dużo ciekawych artykulików (o ezoteryce III Rzeszy, esesmankach, teoriach na temat seksualnych odchyłów Hitlera, o rasie i rasizmie, o gospodarce III Rzeszy, programie Lebensraum, o modzie w III Rzeszy, filmach w III Rzeszy itd.). Następny numer ekstra Focusa też zapowiada się obiecująco - główny temat - Stalin i jego państwo.
24.06.2012, 16:34
"O zabijaniu" - Dave Grossman
"Albo odnajdziemy drogę, albo ją zbudujemy."
Hannibal
25.06.2012, 14:23
Przeczytałem "Drogę" McCarthy'ego do końca. I polecam. Choć specyficzny język, depresyjność i monotonia opowieści może przeszkadzać, to ja ją bardzo doceniam. Opowieść o heroizmie dokonanym zwykłych czynach - ochronie i dbaniu o przeżycie własnego dziecka. W dodatku pokazuje jak iluzoryczne są problemy ludzi dzisiejszego świata, jak cała ta kultura, normy, a nawet język mogą łatwo obrócić się w popiół, kiedy zabraknie powszechnych poczucia bezpieczeństwa i pewności przeżycia. Z drugiej strony nawet wtedy może nas być stać na pewną godność i honorowość.
Z drugiej strony warto mieć na uwadze, że nasza historia widziała coś podobnego. Byli ludzie mający podobne dylematy, żyjący w równie nieludzkim środowisku (bez jedzenia, w świecie zdezintegrowanych wartości). Żeby powiedzieć konkretniej, to przy czytaniu cały czas przypominały mi się "Zdążyć przed Panem Bogiem" i "Archipelag GUŁag". Podsumowując, polecam.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
25.06.2012, 14:43
Forge - porównanie literatury obozowej do porządnego postapo jest trochę nie na miejscu.
Psujesz dobre imię McCarthego...
"Chociażbym chodził ciemną doliną zła się nie ulęknę, bo będę w niej największym skurwysynem" (Ps23,4 vs forum postapo)[url=http://blog.wiara.pl/alla86/2007/04/27/chociazbym-chodzil-ciemna-dolina-zla-sie-nie-ulekne-bo-ty-jestes-ze-mna-ps234/][/url]
25.06.2012, 15:02
W poście wyjaśniłem, czemu uważam, że na miejscu. W dodatku cenię sobie literaturę obozową, nie rozumiem Twojej postawy
28.06.2012, 14:04
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295 Dołączył: 05.2006 Reputacja: 20 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Ateista
Fanfic Harry'ego Pottera zdecydowanie lepszy od oryginału, czyli Harry Potter and the Methods of Rationality. Wreszcie ktoś zaczął się zastanawiać, jakim cudem ta magia może działać. Czy to świat symulowany, wirtualna rzeczywistość ? - to tylko jedno z pytań, jakie zada sobie główny bohater.
http://www.fanfiction.net/s/5782108/1/Ha...ationality Petunia married a biochemist, and Harry grew up reading science and science fiction. Then came the Hogwarts letter, and a whole new world that had never heard of Science. PS. Pomysł zakupienia tony srebra na normalnym rynku i wpompowania tejże tony w gospodarkę magicznej UK (stosującej sztywny kurs złoto-srebro, na poziomie zupełnie innym od rynkowego u mugoli !) to po prostu... ![]() I cała reszta ciekawych idei, jakie główny bohater ma w tymże fanficu
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
----------------------------------- 2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam. DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90 Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne. BARDZO NIEAKTUALNE.
28.06.2012, 18:01
Czytałem, momentami zabawne, momentami inteligentne, momentami nudnawe, a momentami „ale durni ci czarodzieje!”. Dłuższe nawet od 5. tomu oryginału, więc jest co czytać.
Voldemort jest sprytniejszy niż w oryginale, a rudzielców praktycznie nie ma. No i do tej pory nie jestem pewien, czy w tej wersji Dumbledore też ma feniksa, czy po prostu lubi podpalać kurczaki.
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman 學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子 Science will win because it works. — Stephen Hawking Science. It works, bitches. — Randall Munroe |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|