To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 4.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najtrafniejsze cytaty z forum Ateista.pl
Berzerker napisał(a):1. Ja uważam ze El Commediante manipuluje.
2. Ty mu wierzysz.
3. Skoro mu wierzysz, to według mnie dajesz się nabrać na tą manipulację.

Tylko że to czy manipuluję jest kwestią definicji manipulacji, a to czy Ty jesteś szczery czy pozujesz na kogoś nie jest.

Nie można kimś manipulować mówiąc coś, co jest logiczną konsekwencją wcześniej wygłoszonego zdania.
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):Tylko że to czy manipuluję jest kwestią definicji manipulacji, a to czy Ty jesteś szczery czy pozujesz na kogoś nie jest.

To że miałbym być nieszczery wygłoszone przez kogoś kto nawet mnie na oczy nie widział, jest albo próbą zdyskredytowania mnie i wpłynięcia na innych ludzi (manipulacja), albo osobistą opinią tegoż człowieka. No to na kogo pozuję? Ty napisz, ja sprostuję. Jeżeli zakwestionujesz sprostowanie nadal odwołując się do swojej opinii (jako osobnik mnie nie znający), to pozostanie nazwać Cie oszczercą.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Na czym opieram swoją opinię? Na Twojej postawie wiecznego kaznodziei. Człowieka, który dużo mówi, mało robi i wykazuje zero zrozumienia dla innych, którzy mówią mniej, za to robią więcej i odnoszą przy tym mniejszy bądź większy sukces, ale przynajmniej nie siedzą z założonymi rękami.
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):Na czym opieram swoją opinię? Na Twojej postawie wiecznego kaznodzieji. Człowieka, który dużo mówi, mało robi i wykazuje zero zrozumienia dla innych, którzy mówią mniej, za to robią więcej i odnoszą przy tym mniejszy bądź większy sukces, ale przynajmniej nie siedzą z założonymi rękami.
To znaczy, co Berzerker ma robić? Szczęśliwy
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):Na czym opieram swoją opinię? Na Twojej postawie wiecznego kaznodzieji. Człowieka, który dużo mówi, mało robi i wykazuje zero zrozumienia dla innych, którzy mówią mniej, za to robią więcej i odnoszą przy tym mniejszy bądź większy sukces, ale przynajmniej nie siedzą z założonymi rękami.

A co ma Twoim zdaniem robić człowiek logujący się na FORUM DYSKUSYJNE? Bo tylko takiego Berzerkera znasz - nick z forum - innego nie spotkałeś, nie znasz, i chuj wie na czym opierasz swoje pretensje.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Gladiator napisał(a):W tle jest jeszcze jedna przyczyna mam wrażenie podstawowa - zmęczenie cywilizacyjne wsparte poglądami o kulcie własnego brzucha i wszystkiego co od nikogo nic nie wymaga. Zauważcie, padają pytania w telewizorze jak przekonać kobiety, żeby miały więcej dzieci, tak jakby jakakolwiek cywilizacji mogła rozwijać się istnieć od samych chęci kobiet. Brak ducha zdobywcy i rozwoju łączy się zawsze z upadkiem, brakiem wiary i nadziei, co skutkuje niską dzietnością.
.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
To z IRCa, ale obiecałem hasturowi, że wrzucę na forum. Jest chyba tego warte Język

Cytat:<hastur1> Osjan: zdolność do racjonalnego myślenia to chyba coś innego niż Ci się zdaje, mam wrażenie że rozpatrujesz to wyłącznie w kontekście odrzucania religii, wyzwalania się spod jakiegoś jarzma zabobonu czy coś w tym guście
<hastur1> gdy tymczasem chodzi tu po prostu o używanie mózgu w najlepszy mozliwy sposób, i nie możemy tu nie uwzględniać chociażby kontekstu czasowego: starożytni i niektórzy średniowieczni mędrcy bez wątpienia myśleli RACJONALNIE, choć nie byli ani ateistami, ani przeciwnikami religii
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Grzanka napisał(a):Istnieją inne sensy niż ekonomiczny, a sprowadzanie świata do zwykłego rachunku strat i zysków odbiera mu całą różnorodność i sprawia, że nie chciałbym w nim mieszkać.
Mogę się pod tym podpisać.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Ej, a "sens" ma w ogóle liczbę mnogą? Oczko Bo trochę krzywo mi to zdanie wygląda... Chuj, będę deskryptywistą, skoro go użyłem i ludzie mnie rozumieją - ma.
Odpowiedz
sensy,
sensów,
sensom,
sensy,
sensami
sensach,
sensy.

Wiesz co?... To chyba bez sensu. Uśmiech
Się zdaje, że sens ma sens tylko w singularisie.
Odpowiedz
Forge napisał(a):To z IRCa, ale obiecałem hasturowi, że wrzucę na forum. Jest chyba tego warte Język

Ludzie nazywają się racjonalnymi nie wtedy kiedy robią najlepszy możliwy pożytek ze swojego mózgu obiektywnie, lecz subiektywnie. Jeden widzi swoją korzyść w trwaniu przy religii, drugi bez niej.
Odpowiedz
Grzanka napisał(a):Ej, a "sens" ma w ogóle liczbę mnogą? Oczko Bo trochę krzywo mi to zdanie wygląda... Chuj, będę deskryptywistą, skoro go użyłem i ludzie mnie rozumieją - ma.
Z gramatycznego punktu widzenia nic nie stoi na przeszkodzie, by taką liczbę mnogą utworzyć (to tak zwana liczba mnoga potencjalna - da się ją utworzyć dla rzeczowników, które są traktowane jako takie (z logicznego punktu widzenia) występujące tylko w liczbie pojedynczej: sens, miłość, szczęście, dobroć. Itd.
Podobnie jest z przymiotnikami określającymi barwy zielony, zieleńszy, najzieleńszy.
Co znaczy najzieleńszy? No najbardziej zielony. Wykorzystywane raczej w sztuce (poezji, prozie) niż w codziennej komunikacji.
Jest przecież nawet piosenka, gdzie piosenkarz śpiewa: "Małe szczęścia i ich brak..."
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Jest przecież nawet piosenka, gdzie piosenkarz śpiewa: "Małe szczęścia i ich brak..."
a nie smak czasem?
The spice must flow
Odpowiedz
Rita napisał(a):a nie smak czasem?
Owszem 'smak'. Przepraszam za pomyłkę.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Windziarz napisał(a):Czyli stare „orzeł – ja wygrywam, reszka*– ty przegrywasz”. Są dowody na Boga – więc Bóg jest. Nie ma dowodów na Boga – więc Bóg tym bardziej jest.
Lepiej bym tego nie ujął.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):da się ją utworzyć dla rzeczowników, które są traktowane jako takie (z logicznego punktu widzenia) występujące tylko w liczbie pojedynczej: sens, miłość, szczęście, dobroć.
Jest jednak dość popularne określenie: wspominać dawne miłości :lups:

Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Żarłak:

Cytat:Ludzie zapomnieli, że życie jest niebezpieczne i pełne ryzyka - uwierzyli w schemat i nudę - a element, który radykalnie krytykuje ich wierzenia sprawia im dyskomfort, dlatego go odrzucają.

Ech, ludzie faktycznie zapomnieli jaki jest inny świat. Pisząc peany pochwalne dla wojny, nigdy jej na oczy nie widzieli. To samo jest z akapem, niewolnictwem i wieloma innymi rzeczami. To niestety ten system stworzył zblazowanych ludzi, piewców kanapowej rewolucji, którzy nigdy nie daliby rady żyć we własnym raju.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
hyperion napisał(a):Jeżeli Bóg stworzył nas na swoje podobieństwo,to jesteśmy czymś w rodzaju „sztucznej inteligencji”
.
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):Cywilizacjom można przypisać wskaźnik agresji wewnątrzgatunkowej. Przyjmijmy, że ziemska Ludzkość osiąga wartość AWG = 0,5.
Można założyć, że gdyby był on nieco wyższy (powiedzmy: 0,7), to już by nas nie było, bo wyniszczylibyśmy się wojną nuklearną (vide: kryzys kubański, świat o włos od takiej wojny).
Z kolei Cywilizacje o zdecydowanie niższym AWG (takie powszechno-buddyjskie) nie osiągną takiego stopnia rozwoju technologii, który pozwoliłby im oderwać się od własnej Planety (bo niby po co?).
Wynika z powyższego, że wyłącznie te Cywilizacje, których AWG jest zbliżona do naszej (powiedzmy: pomiędzy 0,4 a 0,6) mogą zdobyć się na eksploracje kosmosu.
Wniosek: w ewentualnych przyszłych podróżach międzygwiezdnych spotkamy Cywilizacje podobne, pod względem agresywności, do naszej. I w drugą stronę - jeśli ktoś kiedyś do nas przyleci, to będzie podobnie wojowniczy, jak Ziemianie. Czyli będziemy mieli problem... Uśmiech
Ze starego wątku wygrzebanego przez Skywalkera Oczko
Odpowiedz
Znowu Palmer. Odpowiedź na ten częsty zarzut, że pro-life bronią nienarodzonych, a mają w dupie narodzone dzieci.
Palmer napisał(a):Skąd o tym wiesz. Jak na mój gust to bzdura. Kiedy wyrodna mamusia zamordowała małą Madzię, to kto jej bronił (mamusi)?
Magdalena Środa, czyli fanka aborcji z tytułem profesorskim z "etyki".
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: