Liczba postów: 7,737
Liczba wątków: 102
Reputacja:
33
W tym świecie nauczyciel ma tylko wpajać reżimową propagandę  Hydraulik wykonuje przynajmniej pożyteczną robotę więc rynek go docenia
PS:
nonkonformista napisał(a):Przebijam: B Rh-
Witaj w klubie  Nie jesteśmy rezusy
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382
nonkonformista napisał(a):Nauczyciel to reżimową propagandę może wpajać w krajach komunistycznych. W krajach normalnych powinien być dla ucznia kołem sterowym statku. Kapitanem powinien być sam uczeń. W naszej oświacie niestety jest inaczej.
Uczeń jest przeciągany pod kilem, a nauczyciel wyznacza kurs na podstawie nieaktualnych map.
Za około dwa tygodnie ponownie oddam krew 8)
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
Liczba postów: 545
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
kkap napisał(a):Raz oddałem krew jak miałem 18 lat, za drugim razem podczas oddawania poczułem się słabo, jakieś kłucie w sercu czy coś w ten deseń, powiedziałem o tym pielęgniarkom ale one potraktowały moje słowa jak powietrze. Jak się wydarłem, to nie zrobiły nic, żebym się lepiej poczuł tylko odłączyły igłę i kazały spierdalać. Dodały jeszcze, że krew którą mi utoczyły (byłem już przy końcówce) pójdzie do śmieci. No generalnie właśnie jak śmiecia mnie potraktowały.
Popieram ideę jak najbardziej ale nie wiem czy i kiedy ponownie się przełamię. Zgadzam się, że tu nie chodzi o żaden zysk, a o zwykły odruch serca.
Ja również popieram ideę, ale jak kiedyś chciałam zostać krwiodawcą to akurat nie mogłam i trochę się zniechęciłam. Może za jakiś czas spróbuję ponownie, choć słyszę różne głosy, że biorąc hormony nie powinno się oddawać krwi.
...bo najważniejsze w kochaniu zwłok jest to, że nie marudzą.
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Shahnaz napisał(a):choć słyszę różne głosy, że biorąc hormony nie powinno się oddawać krwi. Czemu?
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Liczba postów: 7,517
Liczba wątków: 134
Reputacja:
0
Przypuszczam, że dlatego, że hormony obecne są w krwiobiegu potencjalnego dawcy i mogą wpływać na zdrowie chorego, ale to zależy pewnie od dawki przyjmowanych hormonów i od czasu, który upłynął od ich przyjęcia.
Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38
Reputacja:
23
Wyznanie: panteistka
Zależy oczywiście jakie hormony się przyjmuje.
Jest oczywiste że osoby leczone ludzkim hormonem wzrostu NIGDY nie będą mogły zostać dawcami.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)
Reputacja:
0
W moim przypadku akurat chodzi o tabletki antykoncepcyjne. Ponoć niewskazane - a mimo to pani przeglądającej mój kwestionariusz to nie przeszkadzało. Podobnie jak leki sterydowe.
Ale lekarzem nie jestem, to i się mądrzyć nie będę
Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38
Reputacja:
23
Wyznanie: panteistka
Tabletki antykoncepcyjne nie są przeciwwskazaniem- gdyby tak było, żadna kobieta nie mogłaby oddawać krwi, bo przecież hormony płciowe są stale obecne w jej organizmie.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Może chodzi o ich anormalną dawkę?
Reputacja:
0
Rojza Genendel napisał(a):Tabletki antykoncepcyjne nie są przeciwwskazaniem- gdyby tak było, żadna kobieta nie mogłaby oddawać krwi, bo przecież hormony płciowe są stale obecne w jej organizmie. No widzisz, to jacyś przewrażliwieni ludzie musieli wprowadzić mnie w błąd  Może w końcu się przemogę
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382
To chyba normalna średnica igły. Są różne do różnych celów, tyle wiem, ale ta nie wydaje mi się, że jest nad wyraz duża
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 3
Reputacja:
-12
Nigdy tego nie robiłem, tym bardziej że litry sprzedają za granice co tydzień.
Strona ToTemat - artykuły i filmy tematyczne.
Reputacja:
60
tomeh napisał(a):Nigdy tego nie robiłem, tym bardziej że litry sprzedają za granice co tydzień. Sprzedają czy nie sprzedają, robią to, by ratować życie. I o to w tym chodzi.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 53
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Kto tu krew honorowo oddaje ?
[dzisiaj zacząłem, właściwie drugi raz oddałem]
_______
Na przykład wielkim skandalem jest to, że nie mogę znaleźć w internecie darmowego hostingu i domeny dla mojej strony internetowej non profit. Szukam zagranicą najlepiej w Rosji czy Niemczech. Mam dosyć bankrutujących, czy nieuczciwych polskich firm providerów wydmuszek.
Liczba postów: 4,996
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
oddane - łącznie 8.1 litra krwi  a, i mam w końcu wniosek o bycie zasłużonym honorowym krwiodawcą  (powinienem go wziąc, kiedy miałem oddane 6...)
A siostra PRAWIE zemdlała po oddaniu
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.
"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach."
Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Liczba postów: 3,196
Liczba wątków: 6
Reputacja:
26
Jak ja oddawałem, to kobita nie przymocowała tej igły do mojej ręki, przez co przez moment igła "wisiała" wbita w moją żyłę...to trochę bolało jednak, ale poza tym źle nie było, tyle że oddawałem jakieś 6 lat temu
"War, War never changes"
"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".
Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Reputacja:
60
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Tabletki antykoncepcyjne nie są przeciwwskazaniem.
Oddałam chyba 6 litrów, ok. Po 5 odebrałam odznakę - kobiety mają litr mniej.
Potem ban, bo i leki różne, i zabiegi inwazyjne miałam. Teraz czekam na spadek alergii, po odstawieniu leków przez tydzień ma nie być objawów - wtedy można oddać, to tak dla alergików.
A co do wątpiących - w pierwszej kolejności zaspokajane są lokalne potrzeby, oddziały wymieniają też grupy. Jeśli dana grupa zostaje, nie można jej trzymać wiecznie, więc chyba lepiej sprzedać niż zmarnować i wylać do przysłowiowego zlewu?
Tu nie ma kontrowersji - ja nie mogę dostać krwi od żadnej osoby z rodziny. Takich jak ja jest pewnie więcej, nie sądzę, abym była aż takim wyjątkiem. Jeśli coś mi się stanie, to moje życie zależeć będzie od honorowych dawców.
|