Liczba postów: 257
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
DziadBorowy napisał(a):To jedna z najgłupszych rzeczy jakie tu ostatnio widziałem - ateiści zgłaszający swoje wymagania co do charakteru przyszłego papieża:lol2:
Jeżeli o mnie chodzi to kto będzie papieżem obchodzi mnie tyle co kwestia czy Grodzka będzie marszałkiem sejmu.
Czy ja wiem, czy taka głupia? Jak ktoś jest krótkowzrocznym ateistą, to na pewno osłabienie Katolicyzmu go ucieszy. W przypadku, gdy ktoś patrzy dalej, to zauważy, że muzeum katolicyzmu, to nie koniecznie jest dobra wiadomość dla ateisty. Wbrew marzeniom antyklerykałów - wcale tak różowo nie będzie. Spadek znaczenia jednej organizacji, z reguły oznacza wzrost znaczenia innej. Jeśli chodzi o religię, to w przypadku upadku Kościoła nie wróże europie Buddyzmu, a raczej Islam - chyba dla ateistów, to średnia wiadomość...
[url=https://www.facebook.com/pages/Ewolucja-Nauka-i-Spo%C5%82ecze%C5%84stwo-Mikroblog/272276922924204][/url]
Liczba postów: 3,124
Liczba wątków: 12
Bardzo dobra decyzja. Oby następnym został ktoś mniej wchrzaniający się w sprawy nie Kościoła.
Liczba postów: 2,342
Liczba wątków: 37
Reputacja:
5
antagonistyczny napisał(a):Może rozwiążesz zagadkę rasizmu, niewolnictwa etc.
a od kiedy niewolnictwo ma cos wspolnego z rasizmem? Antagonistyczny powinien podszkolic sie troche z historii, wowczas wiedzialby, ze ten proceder po prostu dotyczyl pewnej epoki w dziejach ludzkosci. I tak Maurowie brali Europejczykow w niewole, Egipcjanie Zydow, Arabowie Hiszpanow. No a Brytyjczycy Murzynow afrykanskich. Europejczycy brali innych Europejczykow w niewole, Azjaci innych Azjatow itd. Piraci z wybrzeza Berberyjskiego (murzyni) w latach 1500-1800 r. Wzieli do niewoli ok. Milion Europejczykow. Liczba ta przekraczala liczbe niewolnikow afrykanskich deportowanych do Stanow Zjednoczonych. W swiecie islamu Europejczycy byli sprzedawani na targach niewolnikow. Ale co to ma wspolnego z rasizmem niech nam geniusz antagonistyczny wytlumaczy? Moze poznamy nowa historie dziejow.
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Liczba postów: 942
Liczba wątków: 1
Wow jesteś mistrzem zadawania durnych, niezwiązanych z tematem pytań. Może w niektórych przypadkach niewolnictwa rasizmu nie było w innych jak w tym amerykańskim było go sporo ale dalej nie mam pojęcia po co zadajesz takie głupie pytania? To temat o korzeniach i powodach rasizmu i niewolnictwa? :lol2:
Napisałem, że w tak zwanym katolicyzmie ludowym jest sporo rasizmu. Wiem to bo go dosyć dobrze znam. A ty się pytasz czy chodzi im o poziom melaniny? WTF :wall:
Liczba postów: 1,959
Liczba wątków: 12
DziadBorowy napisał(a):Papież "liberał" nic nie zmieni. Te osoby, które będą chciały odjeść i tak z KRK odejdą, nowych też nie przyciągnie no bo i czym? W kwestii "liberalizmu" ma ogromną konkurencję. Nawet wśród innych wyznań. Wiele odłamów protestantyzmu jest znacznie bardziej liberalne niż katolicyzm a jakoś nie widać, aby ludzie opuszczali masowo KRK i zostawali np anglikanami. Natomiast doprowadzi do wewnętrznego konfliktu w kościele - frakcja konserwatywna jest bardzo mocna - papież "liberał" wzbudzi duży sprzeciw - może się nawet powtórzyć heca z lefebrystami.
Dodatkowo rozmaite Rydzyki (nie tylko w Polsce) zaczną wprost lub pokrętnie krytykować papieża i jego decyzje, coś takiego odstraszy znacznie więcej wiernych niż zakaz stosowania gumek, którym i tak nikt się nie przejmuje.
Z drugiej strony ostatnio papieże byli konserwatystami i KRK ma się całkiem nieźle. Wiernych mu przecież ciągle przybywa. Że w Europie jest ich mniej? No cóż, Europa to nie cały świat, a wszystko wskazuje na to, że z roku na rok będzie liczyć się coraz mniej.
Jak ktoś chce osłabić KRK to powinien "modlić" się właśnie o papieża liberała. Ale szans na to nie ma - kościół umie dbać o własne interesy, a wśród gości wybierających papieża nie ma zbyt wielu idiotów, którzy nabraliby się na medialną papkę w stylu "kościół potrzebuje liberalnej reformy". To, że taka Wyborcza chętnie by reformę w tym stylu widziała nie oznacza, że większość wiernych przyjęło by ją pozytywnie 
Przewrotne, ale z sensem. Jak na dłoni widać, że każde dalsze pójście w liberalizm osłabia Kościół. Przyciąga jasność i zdecydowanie poglądów. Jeśli konserwatyzm rośnie e siłę do dlatego, że przybywa mu zwolenników widzących bezsens demotażu pod w sumie idiotycznym hasełkami o wolności, postępiem, nowoczesności, bla,bla,bla itd.
antagonistyczny napisał
Cytat:Napisałem, że w tak zwanym katolicyzmie ludowym jest sporo rasizmu.
Niesamowite ! Może podasz jakieś przykłady.
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
antagonistyczny napisał(a):\
Napisałem, że w tak zwanym katolicyzmie ludowym jest sporo rasizmu. Wiem to bo go dosyć dobrze znam. A ty się pytasz czy chodzi im o poziom melaniny? WTF :wall: Także znam dosyć dobrze środowisko wiejskie, ale niewiele mogę powiedzieć na temat rasizmu, nigdy nie spotkałem się bowiem z rozmową o np. czarnych.
Nie wiem jednak czemu łączysz katolicyzm ludowy z rasizmem. Czy uważasz, że gdyby ten katolicyzm zniknął to wraz z nim także ewentualny rasizm?
Występowanie obok siebie dwóch poglądów nie oznacza przecież związku pomiędzy nimi.
Btw. Gdyby ktoś losowo przeprowadził badanie światopoglądu ludzi na wsi i trafił na moją babcię to wszystkie nazwijmy to prawidłowości i typowe powiązania światpoglądowe poszłyby się jebać w pizdu. A forumowe kontrowersje byłyby już niczym.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Sajid napisał(a):Nie wiem jednak czemu łączysz katolicyzm ludowy z rasizmem.
Czy uważasz, że gdyby ten katolicyzm zniknął to wraz z nim także ewentualny rasizm?
Występowanie obok siebie dwóch poglądów nie oznacza przecież związku pomiędzy nimi.
Nie twierdzę, że z katolicyzmu w jakiś sposób wypływa rasizm. Twierdzę, że większość wyznawców katolicyzmu ludowego to rasiści (oraz antysemici ale to nieważne w tym temacie). Przede wszystkim wynika to z tego, że to prosty lud. Całe życie spędziłem na wsi, pracowałem u gospodarzy. Uważam, że znam dosyć dobrze to środowisko.
Liczba postów: 5,511
Liczba wątków: 41
Reputacja:
25
antagonistyczny napisał(a):Napisałem, że w tak zwanym katolicyzmie ludowym jest sporo rasizmu.
Środowisko wiejskie jest wciąż dość hermetyczne i odizolowane od tego co się dzieje na przykład w większych miastach. Nie mam pojęcia co katalicyzm ma wspólnego z tym że nie widują oni a wielu z nich nigdy nie widziało murzyna na własne oczy? I nie ma tu mowy nawet o rasiźmie co raczej o pewnym zaciekawieniu względem obcych. Powiem więcej. Kiedyś oglądałem w TV wywiad z pewnym czarnoskórym który po ślubie z Polką osiedlił się w jakiejś niewielkiej wiosce gdzie wybudowali domek. Stwierdził on że w tej miejscowości ludzie okazali mu tak wiele życzliwości że nie mógł on nawet o tym marzyć będąc w wielkim mieście. Bo prawda jest taka że w dużych miastach murzyn czy Azjata to codzienność i nikt już nie widzi potrzeby traktowania ich jakoś specjalnie odmiennie. Co innego na wsi gdzie jest to swego rodzaju zjawisko i to niekoniecznie postrzegane negatywnie jak głosi stereotyp.
Co do Żydów to faktycznie sytuacja wygląda tu nieco odmiennie i jest to raczej wrogość na tle religijnym. Nie nazwałbym tego rasizmem.
EH
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Skywalker napisał(a):Co do Żydów to faktycznie sytuacja wygląda tu nieco odmiennie i jest to raczej wrogość na tle religijnym. Nie nazwałbym tego rasizmem. Ja ani nie nazwałbym tego rasizmem ani wrogością na tle religijnym.
Znam wieś gdzie są osoby bardzo nie lubiące Żydów a jednocześnie chwalące ich mądrość i ganiące głupotę Polaków. W istocie uważają ich za stojących wyżej niż Polacy i z tego powodu obawiają się tego, że zostaną przez nich wykorzystani. No chyba wiadomo o co chodzi -"Żydzi rządzą nami i nas sprzedadzą, nie będziemy mieli nawet na chleb", itp.
Podobne negatywne nastawienie do Żydów można było znaleźć u Marksa i innych czołowych przedstawicieli ruchu socjalistycznego XIX wieku. Żyd był bowiem często utożsamiany z kapitalistą, fabrykantem, bankierem, wyzyskującym karczmarzem, u którego pozadłużali się chłopi, itd.
Paradoksalnie później zaczęli być utożsamiani z komunistami, ale to już inna historia.
Podsumowując. Tzw. antysemityzm wiejski ma takie same podłoże co wiejski antyklerykalizm. W sporej mierze ma przyczyny dotykające spraw materialnych.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 162
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Szef źle przyjął rezygnację :lol2:
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
A nie mówiłem? Druga trąba jerychońska z Apokalipsy janowej!
Liczba postów: 1,385
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Zasapany napisał(a):Olaboga! http://wiadomosci.onet.pl/wiadomosci/pio...-maly.html
Co w tym niezwykłego? Nie żaden Bóg ale między iglicą Bazyliki a chmurami wytworzył sie ładunek ,który spowodował wyładowanie elektryczne
[SIZE="2"]"Demokracja to ustrój, w którym rządzi
durnota — przecież wiadomo, że głupich jest więcej niż mądrych" - JKM [/SIZE]
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
dziadek Drichlik napisał(a):Co w tym niezwykłego? Nie żaden Bóg ale między iglicą Bazyliki a chmurami wytworzył sie ładunek ,który spowodował wyładowanie elektryczne No co ty!
W czasach faraonów taki grom posłużyłby kapłanom do wzmożenia pobożności ludu.
A co powiesz w taki razie na cudowne uzdrowienia JP2, zamknięcie się księgi na trumnie JP2?
Cuda, panie, cuda!
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
dziadek Drichlik napisał(a):Co w tym niezwykłego? Nie żaden Bóg ale między iglicą Bazyliki a chmurami wytworzył sie ładunek ,który spowodował wyładowanie elektryczne
No shit! :o
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
17
W tej sytuacji dowcip "jak witaja sie papieże?" chyba przestanie być aktualny
vpprof napisał(a):A tak na poważnie, czy nikt z was nie zwrócił uwagi, że to nie po katolicku tak opuszczać piotrową łódź, pozostawiać ją bez steru, iść sobie na chorobowe? W kwestii eutanazji B16 jest nieugięty — cierpisz i masz cierpieć, w dupę jebany! Nie wolno ci sobie odpuścić, bo nie! A tu proszę, podwójne standardy, zamiast umrzeć w mękach, ale zachowując (źle pojęty) honor — zamiast tego takie tchórzostwo? A fe!
Widzę ze silny antyklerykalizm mąci Twoje postrzeganie. B16 sobie odpuścił ponieważ uznał że jest za słaby aby odpowiednio pokierować tym, do czego kierowania był zobowiązany. To nie tchórzostwo ale odpowiedzialność.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Liczba postów: 1,385
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Sofeicz napisał(a):No co ty!
W czasach faraonów taki grom posłużyłby kapłanom do wzmożenia pobożności ludu.
A co powiesz w taki razie na cudowne uzdrowienia JP2, zamknięcie się księgi na trumnie JP2?
Cuda, panie, cuda! Wiem,wiem
Tylko nie z nami takie numery
[SIZE="2"]"Demokracja to ustrój, w którym rządzi
durnota — przecież wiadomo, że głupich jest więcej niż mądrych" - JKM [/SIZE]
Liczba postów: 2,342
Liczba wątków: 37
Reputacja:
5
antagonistyczny napisał(a):Wow jesteś mistrzem zadawania durnych, niezwiązanych z tematem pytań. Może w niektórych przypadkach niewolnictwa rasizmu nie było w innych jak w tym amerykańskim było go sporo ale dalej nie mam pojęcia po co zadajesz takie głupie pytania? To temat o korzeniach i powodach rasizmu i niewolnictwa? :lol2:
cały ten antyklerykalizm antagonistycznego kupy się nie trzyma, coś tam biadoli na temat rasizmu, coś pisze o niewolnictwie, jakoś tam homosiów chce bronić, a nie ma żadnej podstawowej wiedzy na tematy o których chce dyskutować i jeszcze bezczelnie po zadaniu pytania udaje, że to korsarz odpowiadając mu na pytanie pisze nie na temat 
ludzka łupota nie zna granic.
antagonistyczny napisał(a):Przede wszystkim wynika to z tego, że to prosty lud. Całe życie spędziłem na wsi, pracowałem u gospodarzy. Uważam, że znam dosyć dobrze to środowisko.
propaganda rodem z czasów PRLu, w rankingach uczelni te katolickie są bardzo wysoko, narody katolickie są najmądrzejsze, najbardziej rozwinięte i najbogatsze a taki antagonistyczny z koziej wólki jak zwykle łże ale czego się spodziewać po humaniście i homoseksualiście wychowanym na wsi
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
12.02.2013, 20:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.02.2013, 20:54 przez antagonistyczny.)
Boże ty jesteś durny. Idź lepiej dalej onanizować się nad Rothbardem. Dopóki nie napiszesz czegoś na temat (a najwidoczniej jesteś kompletnie do tego niezdolny) ignoruję twoje smęty i wypierdy.
korsarz napisał(a):antagonistyczny z koziej wólki jak zwykle łże ale czego się spodziewać po humaniście i homoseksualiście wychowanym na wsi ad:
Jedna sprawa. Ja chcesz mnie czymś obrazić to musisz użyć słów dla mnie obraźliwych. Gdybyś mi zarzucił libertarianizm to to by była potwarz :lol2: Faktycznie takim wykolejeńcem nie chciałbym być :p
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
korsarz napisał(a):propaganda rodem z czasów PRLu, w rankingach uczelni te katolickie są bardzo wysoko, narody katolickie są najmądrzejsze, najbardziej rozwinięte i najbogatsze No z tym byłbym ostrożny.
Hiszpania stała się bogata dzięki UE, Portugalia podobnie. Polska jak wiadomo jest biedniejsza od Portugalii, która jest biedniejsza od Holandii. Katolicka Słowacja jest biedniejsza od protestanckiej Szwecji.
Zatem z tym bogactwem to nie do końca tak, korsarzu.
Podobnie z tym rozwinięciem.
W porównaniu z Niemcami, Szwecją jesteśmy 100 lat za Murzynami w porównaniu z ochroną środowiska. Naukowo też jakoś nie błyszczymy.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
|