To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Papiez Benedykt XVI abdykuje
Palmer Eldritch napisał(a):Na razie tylko Ty robisz. Duży uśmiech

Odgrzebałeś moją wypowiedź sprzed 4 dni, którą wszyscy (poza Exodimem, któremu obiecałem wrócić do sprawy w wolnej chwili) olali, ale to ja robię gównoburzę. Bez Ciebie było jednak nudno. Brakowało mi klerykalnego odpowiednika GoodBoya.Duży uśmiech
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Znów łżesz... Gdyby Ci mnie brakowało, to nie byłbym zbanowany na okrągło od jesieni. Inaczej jest?
Odpowiedz
Liczę, że kiedyś ujrzę te argumenty. Język Na razie możemy rzeczywiście zaniechać dalszej dyskusji w tej kwestii, bo niczemu ona nie służy poza zapełnianiem danych na serwerze.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Dzięki abdykacji Kościół dokona pierwszej od stuleci elekcji "vivente papa" i odchodzący Papież będzie miał znaczny wpływ na wynik Konklawe.
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):Dzięki abdykacji Kościół dokona pierwszej od stuleci elekcji "vivente papa" i odchodzący Papież będzie miał znaczny wpływ na wynik Konklawe.

A niby jak obecny papież będzie mógł wpływać na konklawe?
Przecież kardynałowie podczas konklawe nie kontaktują się ze światem zewnętrznym, a i sam obecny papież w konklawe brać udziału nie będzie.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):Dzięki abdykacji Kościół dokona pierwszej od stuleci elekcji "vivente papa" i odchodzący Papież będzie miał znaczny wpływ na wynik Konklawe.

Poza tym dzięki tej abdykacji zmieni się pewna tradycja w Kościele ,mianowicie że papieże nie będą sprawowali swojej funkcji dożywotnio,ale po osiągnięciu pewnego wieku (na przykład 85 lat) będą przechodzili na emeryture. Jak taki stary człowiek ma sprawować taka funkcje.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu biskupi diecezjalni sprawowali swój urząd dożywotnio. Obecnie jak biskup ukończy 75 lat musi złożyć rezygnacje.
[SIZE="2"]"Demokracja to ustrój, w którym rządzi
durnota — przecież wiadomo, że głupich jest więcej niż mądrych" - JKM [/SIZE]
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):A niby jak obecny papież będzie mógł wpływać na konklawe?

W ciągu tych paru lat swojego pontyfikatu B16 udało się sprawić, ze wybierające konklawe (118 kardynałów) składa się w większości z tych mianowanych jego świętym podpisem (powołał 90-ciu kardynałów w 7 lat! ).

Nowego znaczenia nabierają przy tym ostatnie nominacje sprzed zaledwie 2 miesięcy, wśród których byli wyłącznie Włosi i hierarchowie z Watykanu. Ta nagła "korekta" jest dowodem na to, ze to głównie mianowani przez B16 kardynałowie wybiorą nowego papę i będzie to dokładnie ten, którego wskazał i namaścił Benek .

A może to jednak nie jest żaden wpływ?
"Dyskusja z idiotami niepotrzebnie ich nobilituje"
Odpowiedz
piotr35 napisał(a):W ciągu tych paru lat swojego pontyfikatu B16 udało się sprawić, ze wybierające konklawe (118 kardynałów) składa się w większości z tych mianowanych jego świętym podpisem (powołał 90-ciu kardynałów w 7 lat! ).

Nowego znaczenia nabierają przy tym ostatnie nominacje sprzed zaledwie 2 miesięcy, wśród których byli wyłącznie Włosi i hierarchowie z Watykanu. Ta nagła "korekta" jest dowodem na to, ze to głównie mianowani przez B16 kardynałowie wybiorą nowego papę i będzie to dokładnie ten, którego wskazał i namaścił Benek .

A może to jednak nie jest żaden wpływ?
E, tam. Ja wolałbym czarnego papieża - kardynała z Ghany.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):E, tam. Ja wolałbym czarnego papieża - kardynała z Ghany.

Jesteś rasistą?
Odpowiedz
dziadek Drichlik napisał(a):Poza tym dzięki tej abdykacji zmieni się pewna tradycja w Kościele ,mianowicie że papieże nie będą sprawowali swojej funkcji dożywotnio,ale po osiągnięciu pewnego wieku (na przykład 85 lat) będą przechodzili na emeryture. Jak taki stary człowiek ma sprawować taka funkcje.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu biskupi diecezjalni sprawowali swój urząd dożywotnio. Obecnie jak biskup ukończy 75 lat musi złożyć rezygnacje.

To by nie było złe. Lepiej żeby się ta groteska z czasów Jana Pawła II więcej nie powtórzyła.
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):Jesteś rasistą?
Nie, ale dobrze mu z oczu patrzy. Oczko
Odpowiedz
No nie mów, że kardynałowi Harremu Potterowi patrzy źle. Duży uśmiech

[Obrazek: 359px-Rainer_woelki_erzbischof_von_berlin.jpg]

Oto kardynał Rainer Woelki, 57-latek z Niemiec.
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):No nie mów, że kardynałowi Harremu Potterowi patrzy źle. Duży uśmiech

Oto kardynał Rainer Woelki, 57-latek z Niemiec.
Annutio vobis gaudium magnum. Habemus papam: Eminentissimum ac Reveredissium Dominum. Dominum Rainerum Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Woelki, qui sibi nomen inposuit Ioannes XXIV.

Niech ci będzie, Palmer. Język
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):E, tam. Ja wolałbym czarnego papieża - kardynała z Ghany.

O tego Ci chodzi??
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/kardynal...omosc.html

Faktycznie rozsądny gość Oczko
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):O tego Ci chodzi??
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/kardynal...omosc.html

Faktycznie rozsądny gość Oczko

Cytat:Kardynał Turkson w ubiegłym roku wywołał także wiele kontrowersji, zarzucając muzułmanom, że islamizują Europę.

moje poparcie już ma. Widać iż człowiek z jajami, skoro nie boi się narażać ani lewackim faszystom ani islamistom. Przyda się ktoś na stolcu piotrowym, kto wie kim jest wróg i nie boi się tego głośno powiedzieć Uśmiech
Może nawet lepiej by to nie był papież z zlewaczonej Europy. Tym bardziej, że obecnie Europa jeśli idzie o znaczenie i siłę Kościoła jest coraz mniej istotna.
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
O tak, brawo dla kardynała Petera Turksona! Uśmiech
Ma mój głos, o ile zdążę na Konklawe.
Odpowiedz
Seth napisał(a):moje poparcie już ma.

Moje również. Ostatni papież "z zasadami" - B16 - doprowadził do największego osłabienia Kościoła w historii i obniżenia autorytetu papieża chyba od czasów niewoli awiniońskiej. Jeszcze większy zamordysta-hipokryta niż Ratzinger dokończy dzieła zniszczenia. Założę się że ten facet nie ogarnia tego co się dzieje w dzisiejszej Europie i na świecie i będzie próbował nawiązać z europejczykami taki kontakt jak z pastuchami bydła z afrykańskiego buszu. Na świecie będzie o jedną korporację mniej i wreszcie będzie można zająć się zamordystycznym islamem.
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):Moje również. Ostatni papież "z zasadami" - B16 - doprowadził do największego osłabienia Kościoła w historii i obniżenia autorytetu papieża chyba od czasów niewoli awiniońskiej. Jeszcze większy zamordysta-hipokryta niż Ratzinger dokończy dzieła zniszczenia. Założę się że ten facet nie ogarnia tego co się dzieje w dzisiejszej Europie i na świecie i będzie próbował nawiązać z europejczykami taki kontakt jak z pastuchami bydła z afrykańskiego buszu. Na świecie będzie o jedną korporację mniej i wreszcie będzie można zająć się zamordystycznym islamem.

Hahahahahaha! Raczej islam zajmie się Tobą.
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):Moje również. Ostatni papież "z zasadami" - B16 - doprowadził do największego osłabienia Kościoła w historii i obniżenia autorytetu papieża chyba od czasów niewoli awiniońskiej.

W szeroko pojętym środowisku Gazety Wyborczej i jej podobnych z pewnością. Uśmiech
Nawet Magdalena Środa pisze negatywne eseje o KRK. Co ten biedny KRK teraz pocznie :lol2:

Cytat: Na świecie będzie o jedną korporację mniej i wreszcie będzie można zająć się zamordystycznym islamem.
W jaki sposób istnienie KRK przeszkadza w zajęciu się zamordystycznym islamem. Przecież środowiska najzacieklej zajmujące się obecnie kościołem bardzo lubią islam. Przecież gdzie tam Islamowi do zagrożenia takiego jakim jest KRK.
Odpowiedz
Nawet gdyby tak było, na dłuższą metę lepiej posiadać mniejszą grupę wiernych ale nie łamać swoich zasad niż pozwolić na gejowskie śluby swoich biskupów tylko po to, żeby na siłę utrzymać w Kościele osoby, które wcale tego nie chcą.
There is a crack in everything. That’s how the light gets in.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: