Liczba postów: 1,356
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
antagonistyczny napisał(a):O ta książka znajduje się na mojej liście do zakupienia. Przeczytałeś już coś? Możesz już coś o niej powiedzieć?
Tak, pierwsze dwa rozdziały. Jak na książkę popularnonaukową serwuje masę szczegółowych informacji, dlatego czyta się ją wolniej, niż inne popularnonaukowe. W pierwszym rozdziale autor generalnie przedstawia dowody uprawdopadniające powstanie życia w kominach geotermalnych (i opisuje, jak to najprawdopdobniej wyglądało). Przy czym przez życie rozumie się tu coś, co potrafi się samoreplikować. I jak to coś z warunków beztlenowych przystosowało się do funkcjonowania w warunkach tlenowych. Nie jestem biologiem, nie podaję fachowych nazw, bo mogę się pomylić
W drugim rozdziale opisuje, jak prawdopdobnie doszło do powstania DNA i RNA. Autor przedstawia też ewolucję hipotez i teorii w tym zakresie (np. przypomina koncepcję "pierwotnej zupy", by następnie wykazać, dlaczego jest błędna, ale jednocześnie pokazuje w jaki sposób przyczyniła się do rozwoju wiedzy).
Książka, która dla niebiologa jest dość trudna, jest jednak bardzo wciągająca. Mimo wszystko wykładane jest to w sposób przystępny i logiczny.
Liczba postów: 959
Liczba wątków: 1
Reputacja:
8
,,Kosciol w sluzbie Czlowiekowi i swiatu'' Patricka Obriena
Liczba postów: 425
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Impulsywny napisał(a):i jak? warta polecenia?
Pierwszy raz czytałem książkę traktującą stricte o odpowiedzialności, więc nie mam skali porównania.
Mnie ta książka pootwierała kilka nowych furteczek w głowie. Wstępnie poleciłbym.
Liczba postów: 12,314
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
"Lord Jim"-Joseph Conrad
Mam też pod ręką Polskę Piastów Jasienicy, ale nie wiem kiedy ją ruszę.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 425
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Gender Dla Średnio Zaawansowanych - Inga Iwasiów
Mejor - Buddyzm zarys historii buddyzmu w Indiach
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
E.A. Poe - Opowieści niesamowite
Nie czytałem wcześniej, choć to klasyk.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Rytm życia, Antoni Kępiński
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 6,595
Liczba wątków: 104
Maat napisał(a):Proszę wywalić, jeśli takowy temat już był... Jednakże szukałam, ale nie znalazłam...
Jest wątek o muzyce, może być i o literaturze, niekoniecznie związanej z ateizmem... Psychologia jako religia Paul C. Vitz...zaczęlam czytać jestem zaciekawiona
Liczba postów: 6,595
Liczba wątków: 104
sirflinket napisał(a):Sarah Kane: 4.48 Psychosis
Sztuka opowiadająca o depresji autorki tej sztuki. Po napisaniu jej, Sarah popełniła samobójstwo. Recenzje, opisy i treść sztuki znajdziecie w internecie. Pozostaje mi przeczytać sztukę i umrzeć i wam też to radzę  Naprawdę mieszkasz w Łomży!!? To niesamowite, nie wierzę ,ze ludzie tam mieszkający mogą popełniać samobójstwa, nawet po przeczytaniu dobrej powieści
Liczba postów: 261
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Lew Szestow: "Sola fide.Tylko przez wiarę"
fragment
"Dotyczy to wszystkich
wielkich filozofów. U wszystkich wykryć można wielkie sprzeczności,
nawet u tych, którzy wsławili się właśnie konsekwencją i logicznością.
Nie przeszkodziło im to jednak w odegraniu wielkiej historycznej roli,
a nam nie przeszkadza to cenić ich i interesować się nimi. Należałoby
tylko ustalić jedno: jeżeli wszystkie systemy filozoficzne pełne są
sprzeczności, to ich wartość i siła przyciągania nie zależy od ich zalet
logicznych. A tym bardziej historyczne znaczenie koncepcji filozoficznych
nie zależy od właściwej im konsekwencji."
Liczba postów: 631
Liczba wątków: 4
Właśnie skończyłem "Doktora Bluthgelda", uwielbiam Dicka
Reputacja:
10
Josef E. Stiglitz Globalizacja
Globalizacja
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
EL
Liczba postów: 942
O przypomniałeś mi o książce, którą od dawna chciałem rozpocząć czytać i dzisiaj w końcu to zrobiłem:
Ekonomia sektora publicznego - Joseph E. Stiglitz
Oraz czytam
Imię róży - Umberto Eco
Obie książki po blisko 1000 stron także mam zajęcie.
Gorzka Rewolucja - Rana Mitter.
4 maja 1919 i 4 maja 1989, oraz wszystko co pomiędzy nimi.
Reputacja:
10
antagonistyczny napisał(a):O przypomniałeś mi o książce, którą od dawna chciałem rozpocząć czytać i dzisiaj w końcu to zrobiłem:
Ekonomia sektora publicznego - Joseph E. Stiglitz
Też bym sobie poczytał. Ale droga pozycja jak diabli
EL
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
Zelazny Roger -Atuty Zguby. 6 tom "Kronik Amberu"
Liczba postów: 900
Liczba wątków: 5
Reputacja:
127
Neuromanta napisał(a):Zelazny Roger -Atuty Zguby. 6 tom "Kronik Amberu"
Amber dobra rzecz.
Ja ostatnio przeczytałem Tima Weinera "Wrogowie. Historia FBI" ale zawiodłem się. Jest to właściwie biografia Hoovera połączona z historią przepychanek politycznych wokół FBI. Jeśli ktoś liczy na bardziej szczegółowy opis struktury, metod działania czy osiągnięć innych niż podsłuchiwanie komunistów i terrorystów, niczego takiego w książce nie znajdzie.
Liczba postów: 34
Reputacja:
0
Wczoraj skończyłem "Z mgły zrodzony" Brandona Sandersona - powieść fantasy, bardzo fajna, niedługo (przyszły tydzień) napiszę o niej notkę na blogu; dziś zacząłem "Player One" Ernesta Cline'a, również powieść, klimatem przypomina mi film "eXistenZ" Cronenberga, tylko znacznie ciekawsze i bardziej "psychologiczne" (w sensie: nastawione na przemyślenia bohaterów, nie na akcję).
W weekend skończę "Semiologię życia codziennego" Umberto Eco - chyba piąta książka Eco, którą czytam, trzyma równy poziom, co poprzednie, lecz jest bardziej felietonistyczna i utrzymana w większym stopniu w duchu Baudrillarda i Baumana.
No i powolutku czytam sobie "Poróżnienie" Lyotarda; idzie bardzo ciężko, w przeciwieństwie do dwóch innych książek tego autora, które czytałem ("Kondycja ponowoczesna" oraz "Postmodernizm dla dzieci"), i to nie ze względu na długość. Lyotard miesza infantylizm (np. możliwość oznacza również brak możliwości) i głębię (choćby rozważania o holocauście), ale z tym nigdzie mi się nie spieszy, więc jeszcze z miesiąc mi zejdzie.
|