To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
antagonistyczny napisał(a):O ta książka znajduje się na mojej liście do zakupienia. Przeczytałeś już coś? Możesz już coś o niej powiedzieć?

Tak, pierwsze dwa rozdziały. Jak na książkę popularnonaukową serwuje masę szczegółowych informacji, dlatego czyta się ją wolniej, niż inne popularnonaukowe. W pierwszym rozdziale autor generalnie przedstawia dowody uprawdopadniające powstanie życia w kominach geotermalnych (i opisuje, jak to najprawdopdobniej wyglądało). Przy czym przez życie rozumie się tu coś, co potrafi się samoreplikować. I jak to coś z warunków beztlenowych przystosowało się do funkcjonowania w warunkach tlenowych. Nie jestem biologiem, nie podaję fachowych nazw, bo mogę się pomylić Uśmiech

W drugim rozdziale opisuje, jak prawdopdobnie doszło do powstania DNA i RNA. Autor przedstawia też ewolucję hipotez i teorii w tym zakresie (np. przypomina koncepcję "pierwotnej zupy", by następnie wykazać, dlaczego jest błędna, ale jednocześnie pokazuje w jaki sposób przyczyniła się do rozwoju wiedzy).

Książka, która dla niebiologa jest dość trudna, jest jednak bardzo wciągająca. Mimo wszystko wykładane jest to w sposób przystępny i logiczny.
Odpowiedz
,,Kosciol w sluzbie Czlowiekowi i swiatu'' Patricka Obriena
Odpowiedz
Impulsywny napisał(a):i jak? warta polecenia?

Pierwszy raz czytałem książkę traktującą stricte o odpowiedzialności, więc nie mam skali porównania.
Mnie ta książka pootwierała kilka nowych furteczek w głowie. Wstępnie poleciłbym.
Odpowiedz
"Lord Jim"-Joseph Conrad

Mam też pod ręką Polskę Piastów Jasienicy, ale nie wiem kiedy ją ruszę.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Gender Dla Średnio Zaawansowanych - Inga Iwasiów
Uśmiech
Odpowiedz
Mejor - Buddyzm zarys historii buddyzmu w Indiach
Odpowiedz
E.A. Poe - Opowieści niesamowite
Nie czytałem wcześniej, choć to klasyk.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Rytm życia, Antoni Kępiński
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/159292/w-klinczu

To ostatnio przeczytałem i przyznam, że ciekawa powieść szpiegowska.

Odpowiedz
Maat napisał(a):Proszę wywalić, jeśli takowy temat już był... Jednakże szukałam, ale nie znalazłam...
Jest wątek o muzyce, może być i o literaturze, niekoniecznie związanej z ateizmem...
Psychologia jako religia Paul C. Vitz...zaczęlam czytać jestem zaciekawiona
Odpowiedz
sirflinket napisał(a):Sarah Kane: 4.48 Psychosis
Sztuka opowiadająca o depresji autorki tej sztuki. Po napisaniu jej, Sarah popełniła samobójstwo. Recenzje, opisy i treść sztuki znajdziecie w internecie. Pozostaje mi przeczytać sztukę i umrzeć i wam też to radzę Duży uśmiech
Naprawdę mieszkasz w Łomży!!? To niesamowite, nie wierzę ,ze ludzie tam mieszkający mogą popełniać samobójstwa, nawet po przeczytaniu dobrej powieściUśmiech
Odpowiedz
Lew Szestow: "Sola fide.Tylko przez wiarę"
fragment
"Dotyczy to wszystkich
wielkich filozofów. U wszystkich wykryć można wielkie sprzeczności,
nawet u tych, którzy wsławili się właśnie konsekwencją i logicznością.
Nie przeszkodziło im to jednak w odegraniu wielkiej historycznej roli,
a nam nie przeszkadza to cenić ich i interesować się nimi. Należałoby
tylko ustalić jedno: jeżeli wszystkie systemy filozoficzne pełne są
sprzeczności, to ich wartość i siła przyciągania nie zależy od ich zalet
logicznych. A tym bardziej historyczne znaczenie koncepcji filozoficznych
nie zależy od właściwej im konsekwencji."
Odpowiedz
Właśnie skończyłem "Doktora Bluthgelda", uwielbiam Dicka Duży uśmiech
Odpowiedz
Josef E. Stiglitz Globalizacja

Globalizacja
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
O przypomniałeś mi o książce, którą od dawna chciałem rozpocząć czytać i dzisiaj w końcu to zrobiłem:

Ekonomia sektora publicznego - Joseph E. Stiglitz

Oraz czytam
Imię róży - Umberto Eco

Obie książki po blisko 1000 stron także mam zajęcie.
Odpowiedz
Gorzka Rewolucja - Rana Mitter.
4 maja 1919 i 4 maja 1989, oraz wszystko co pomiędzy nimi.

[Obrazek: d10b69aab__gorzka_rewolucja.jpeg]
Odpowiedz
antagonistyczny napisał(a):O przypomniałeś mi o książce, którą od dawna chciałem rozpocząć czytać i dzisiaj w końcu to zrobiłem:

Ekonomia sektora publicznego - Joseph E. Stiglitz

Też bym sobie poczytał. Ale droga pozycja jak diabli Uśmiech

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Zelazny Roger -Atuty Zguby. 6 tom "Kronik Amberu"
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):Zelazny Roger -Atuty Zguby. 6 tom "Kronik Amberu"

Amber dobra rzecz.

Ja ostatnio przeczytałem Tima Weinera "Wrogowie. Historia FBI" ale zawiodłem się. Jest to właściwie biografia Hoovera połączona z historią przepychanek politycznych wokół FBI. Jeśli ktoś liczy na bardziej szczegółowy opis struktury, metod działania czy osiągnięć innych niż podsłuchiwanie komunistów i terrorystów, niczego takiego w książce nie znajdzie.
Odpowiedz
Wczoraj skończyłem "Z mgły zrodzony" Brandona Sandersona - powieść fantasy, bardzo fajna, niedługo (przyszły tydzień) napiszę o niej notkę na blogu; dziś zacząłem "Player One" Ernesta Cline'a, również powieść, klimatem przypomina mi film "eXistenZ" Cronenberga, tylko znacznie ciekawsze i bardziej "psychologiczne" (w sensie: nastawione na przemyślenia bohaterów, nie na akcję).
W weekend skończę "Semiologię życia codziennego" Umberto Eco - chyba piąta książka Eco, którą czytam, trzyma równy poziom, co poprzednie, lecz jest bardziej felietonistyczna i utrzymana w większym stopniu w duchu Baudrillarda i Baumana.
No i powolutku czytam sobie "Poróżnienie" Lyotarda; idzie bardzo ciężko, w przeciwieństwie do dwóch innych książek tego autora, które czytałem ("Kondycja ponowoczesna" oraz "Postmodernizm dla dzieci"), i to nie ze względu na długość. Lyotard miesza infantylizm (np. możliwość oznacza również brak możliwości) i głębię (choćby rozważania o holocauście), ale z tym nigdzie mi się nie spieszy, więc jeszcze z miesiąc mi zejdzie. Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości