To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Czy jako niewierzący/a dokonałeś/aś aktu apostazji?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak
28.46%
35 28.46%
Nie
71.54%
88 71.54%
Razem 123 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apostazja
Po co Ci grób?
Nie lepsza prosta utylizacja?
Odpowiedz
No też prawda.

A po co w ogóle zawracać sobie tym głowę. Inni będą się martwić co zrobić ze zwłokami, mnie tam będzie wszystko jedno. Duży uśmiech
Nie gań innych ani nie potępiaj ich. Bądź ostrożny tylko w swoim braku szczerości.

Czemu "Alfy i Omegi" nie mają własnego życia i przejmują się co w sieci piszczy?
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):
Cytat:1250 Dzieci, rodząc się z upadłą i skażoną grzechem pierworodnym naturą, również potrzebują nowego narodzenia w chrzcie [Por. Sobór Trydencki: DS 1514.], aby zostały wyzwolone z mocy ciemności i przeniesione do Królestwa wolności dzieci Bożych [Por. Kol 1, 12-14.], do którego są powołani wszyscy ludzie. Czysta darmowość łaski zbawienia jest szczególnie widoczna przy chrzcie dzieci. Gdyby Kościół i rodzice nie dopuszczali dziecka do chrztu zaraz po urodzeniu, pozbawialiby je bezcennej łaski stania się dzieckiem Bożym
Resume: Tgc, piszesz totalne brednie rodem z "racjonalistycznego" portalu. Wstydziłbyś się.
Po pierwsze sam sobie zaszkodziles wklejajac ten cytat, bo wczesniej sugerowales, ze Kosciol nie wywiera presji by chrzcic dzieci...

Po drugie masz chyba deficyt czytania ze zrozumieniem. W zacytowanym fragmencie KKK stwierdza, ze dzieci rodza sie "upadle i skazone grzechem pierworodnym", nie ze nabywaja ten "grzech" w momencie narodzin (a tak chyba to zrozumiales). Kazdy dostaje od bozi ten magiczny prezent w postaci grzechu pierworodnego w momencie poczecia. Dlatego tez "chrzest wewnatrzmaciczny" zostal wymyslony po to by mozliwe bylo oczysczenie z grzechu dzieci, ktorym grozi smierc przed opuszczeniem lona matki.

Cytat:Wobec chrztów wśródmacicznych, które się udzielać winno, jeżeli jest obawa, że dziecko nieżywe na świat przyjść może, najlepszem zaspokojeniem dla duszpasterza jest sumienny lekarz chrześcianin. Chrzest, udzielony w takich warunkach przez akuszerkę, zawsze winien być uważany za wątpliwy, ponieważ z przyczyn nizkiego wykształcenia ogólnego i fachowego akuszerek nie ma się gwarancyi, czy akt chrztu św wykonany był tak jak się przypisuje. Kościół bowiem wymaga, skoro tylko część dziecka może być dosięgniętą, dokonania chrztu, jeżeli już nie >per ablutionem< to przynajmniej >per aspersionem<. Za pomocą strzykawki możemy zawsze przez mały otwór, sztucznie zrobiony w błonach płodowych, polać wodą część ciała dziecka. Przy tej sposobności zaleca się wprowadzenie strzykawki przy pomocy palca, ażeby się tym sposobem przekonać, czy doprowadzona woda rzeczywiście w bezpośrednią styczność przychodzi z odnośną częścią ciała dziecięcego. Chrzest wśródmaciczny albo też dla krótkości maciczny, dokonany z zamoczonym w wodzie palcem, jest w każdym razie natury bardzo problematycnej, gdyż na palcu się znajdują ca woda przy wprowadzeniu palca do części miękkich narządów porodowych zwykle z niego bywa startą, a przynajmniej znacznie zmięszaną śluzem lub innemi nieczystemi domieszkami...

Cytat pochodzi z ksiazki Medycyna Pastoralna - Podręcznik dla kleru katolickiego autorstwa Dr Juliana Czarneckiego

W ksiazscie mozna znalesc:
Cytat:Nihil obstat.
Dr Taczak — Censor. Imprimatur.
Gnesnae, die XV Septembris a 1909.
Dr Goczkowski Vicarius in Spiritualibus Generalis.
Czyli jak widac uzyskala pelna aprobate wladz Koscielnych i jest zgodna z jego nauczaniem.

wiki napisał(a):Nihil obstat (łac. nic nie stoi na przeszkodzie) – formuła umieszczana na wydawnictwach kościelnych, oznaczająca pozwolenie na publikację. Zgoda ta może być wydana przez wyznaczonego do tego celu teologa, który po przeczytaniu danej pozycji stwierdzi, iż treści w niej zawarte nie są sprzeczne z doktryną Kościoła katolickiego w kwestiach wiary i moralności. Po uzyskaniu statusu "nihil obstat" autor książki może ubiegać się o "imprimatur", czyli pozwolenie na druk, wydawane przez miejscowego biskupa.

I teraz Palmer niech sie wykaze i udowodni co napisal:
Palmer napisał(a):Z tego co wiem takie propozycje padały z ust szalonych teologów jakieś sto lat temu, ale nigdy nie otrzymały akceptacji kościelnej zwierzchności.
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
Windziarz napisał(a):Biorąc pod uwagę, że Palmer właśnie wykazał, że wszyscy ludzie są niepokalanie poczęci, tylko niektórzy się kalają podczas narodzin...

Skąd ten wniosek?
Wg. Kościoła tylko Maryja i Jezus byli poczęci niepokalanie.

Nigdzie nie było mówione, że "wszyscy".

Tgc napisał(a):Cytat pochodzi z ksiazki Medycyna Pastoralna - Podręcznik dla kleru katolickiego autorstwa Dr Juliana Czarneckiego

No ja Ci wrzucam cytaty z Katechizmu Kościoła Katolickiego, a Ty mi wyskakujesz z Medycyną Pastoralną z 1909 roku...
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):No ja Ci wrzucam cytaty z Katechizmu Kościoła Katolickiego, a Ty mi wyskakujesz z Medycyną Pastoralną z 1909 roku...

Cytat z KKK dotyczy kwesti dzieci, ktore sie narodzily. Chrzest wewnatrzmaciczny to inna kwestia - dotyczy dzieci, ktorym grozi smierc w lonie matki. Co wiecej napisales (ile razy mam to wklejac?):
Cytat:Z tego co wiem takie propozycje padały z ust szalonych teologów jakieś sto lat temu, ale nigdy nie otrzymały akceptacji kościelnej zwierzchności.

Jak pokazalem ksiazka ta uzyskala akceptacje KK...
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
A ten dr Taczak, który 103 lata temu dał imprimatur, to biskup?

Przypominam, że KKK wydano całkiem niedawno i miało imprimatur samego Papieża i wszystkich świętych. Uśmiech
Odpowiedz
anonim1 napisał(a):Otóż to nie jest takie proste.
O ile mi wiadomo z niegdysiejszej katechizacji to Kościół Katolicki przez swoją doktrynę o zbawieniu stwierdza ze istota ludzka która umrze bez sakramentu chrztu będzie potępiona. To miało szczególne znaczenie w poprzednich wiekach kiedy śmiertelność była bardzo wysoka.
Jest to wiec swoista forma szantażu członków KRK wywierająca presję by chrzcić niemowlęta jak najwcześniej. Ja nazwę to perfidną metodą chrystianizacji zakładając ze wszystkie doktryny w tym w/w doktryna o potępieniu są wymysłem ludzi Kościoła na ich własny użytek w ich własnym interesie i nie ma nic wspólnego z jakimkolwiek bogiem.
A do tego dochodzi sprawa pieniędzy. Bo jak chrzest to potem wszystkie inne sakramenty. Komunia, rocznica Komunii, Bierzmowanie, ślub, pochówek. Taki chrześcijanin jest już udupiony. Wraz z całą rodziną.

Kto to jest Benedykt XVI ? To jest pierwszy Niemiec, któremu pracę załatwił Polak.
życie byłoby piękne bez religii
Odpowiedz
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/sla...omosc.html

Tak się teraz robi apostazję Duży uśmiech
Odpowiedz
Od razu prostuję, to nie ja Duży uśmiech U Franciszkanów coś takiego robić, słyszałem że oni potrafią zaleźć za skórę niektórym, ale żeby aż tak.
"War, War never changes"

"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Odpowiedz
Słyszałem, że trudno dokonać apostazji. Czy ktoś może potwierdzić, że problemy z wypisaniem z krk są nagminne, a nie jednostkowe? Bo aż mnie korci żeby to sprawdzić na sobie, choć samą apostazję oceniam jako mało znaczący gest.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
Żarłak napisał(a):Słyszałem, że trudno dokonać apostazji. Czy ktoś może potwierdzić, że problemy z wypisaniem z krk są nagminne, a nie jednostkowe? Bo aż mnie korci żeby to sprawdzić na sobie, choć samą apostazję oceniam jako mało znaczący gest.
A czegoś się spodziewał w państwie wyznaniowym? Gdyby to było świeckie państwo, to takie prawo miałoby przewagę. A u nas co? Napisanie pisma nie wystarczy. Potrzebni są świadkowie itd. Toż to jakaś paranoja. Sama apostazja nie jest nieznacząca. Pozwala mniej doić państwo przez Kościół.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Sama apostazja nie jest nieznacząca. Pozwala mniej doić państwo przez Kościół.

W jaki sposób? Czy z tymi świadkami to nie jest wbrew prawu? Nie da się tego podciągnąć pod tworzenie komplikacji uniemożliwiających wypisanie się z KRK?
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
Samo zjawisko apostazji nie jest nagminne, a jednostkowe, więc ...
Nie chce mi się szukać, ale wytyczne episkopatu Polski w sprawie procedury apostazji wiele mówią, jak się je porówna z innymi krajami. Po za tym sam fakt, że będąc w Niemczech zgłaszam urzędowo, że nie jestem katolikiem i jest to respektowane. Informacja idzie do parafii w Polsce, a tam już nie jest to respektowane, bo patrz - wytyczne episkopatu, jest wielce wymowne.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Al-Rahim napisał(a):A to święta prawda. Sam gdy pytałem o to jakie dokumenty musze przynieść aby dokonać apostazji, szaman zrobiłwielkie oczy i powiedział że coś takiego nie istnieje.

nazwanie urzednika kościola katolickiego szamanem jest wielkim naduzyciemUśmiech

W ogole zastanawiam się po co Wam ta apostazja...nie potraficie się odnaleźć bez tego aktu?? ja jestem podstępem ochrzczona i się cieszę ,ze mam kopię dokumentów w koscieleOczko ale pewnie długo bym się naszukala aby go odnaleźć??
Odpowiedz
(Stary Werter wzrusza ramionami) Kiedyś rozważałem apostazję, ale ostatecznie doszedłem do wniosku, że nie chce mi się łazić na plebanię. Zresztą to całe engimatyczne "dojenie" przez Kościół nie rusza mnie aż tak bardzo. Nie widzę niczego wyjątkowo złego w istnieniu jednej dominującej religii w państwie (jak długo nie jest nią islam ; ), choć oczywiście wielu funkcjonariuszom KRK woda sodowa tryska uszami i przydałoby się im wpoić odrobinę pokory.

Natomiast z przyjemnością poddałbym się rytuałowi znoszącemu więź z Kościołem na poziomie fundamentalnym, tzn. unieważniającemu chrzest. Problem w tym, że nic takiego nie istnieje. Po śmierci Jahwe z Erydą chyba się o mnie pobiją...
In my spirit lies my faith
Stronger than love and with me it will be
For always
Orkiestra!
Odpowiedz
Stary Werter napisał(a):Natomiast z przyjemnością poddałbym się rytuałowi znoszącemu więź z Kościołem na poziomie fundamentalnym, tzn. unieważniającemu chrzest. Problem w tym, że nic takiego nie istnieje.

Jak to nie istnieje? Nigdy nie słyszałeś o urządzeniu zwanym debaptiserem?

[Obrazek: debaptiser_2010.jpg]

Tak, tak, nie mylisz się, to jest bardzo znany wynalazek - aparat służący do całkowitego i pełnego odchrzczenia się.
Jak wiesz, zgodnie z dogmatami kościoła, katolik raz ochrzczony, jest na zawsze ochrzczony i bóg posiadł jego duszę na wieki wieków. To jednak można zmienić za pomocą urządzenia zwanego "Debaptiser 2010" , za pomocą którego możemy się sami odchrzcić !

Według belgijskich wynalazców, jest to ulepszona wersja urządzenia opracowanego przez amerykańskiego ateistę Edwina Kagina. Kagin wystąpił ze swoim urządzeniem w telewizji ABC-News, gdzie powiedział :
"Wielu uznało, że to żart, ale niektórzy stwierdzili, że doświadczyli duchowego oczyszczenia".
Bazując na zwykłej suszarce do włosów opracowali oni rewolucyjne urządzenie, które ma ten sam poziom magicznych i duchowych mocy, dokładnie takich samych jakie ma chrzest.

Jak to działa ?
To proste ! Chrzciny wykonujemy za pomocą wody. Uderzenie gorącego powietrza odparowuje tę wodę wraz z jej magicznymi i duchowymi mocami. Duch Ciepłego Powietrza gwarantuje ostateczne i nieodwołalne (to jest dogmat!) odchrzczenie. Co więcej : nawet ci, którzy nigdy nie zostali ochrzczeni, okrywają się za pomocą tej supersuszarki ochronną aurą na wypadek nieoczekiwanego i niechcianego chrztu chrześcijańskiego.
Dla wielu Polaków i nie tylko, którzy od lat na darmo wysyłają wnioski o odchrzczenie do swoich parafii znaleziono w końcu trwałe i oczyszczające rozwiązanie.

Aby zwiększyć moc urządzenia można również zorganizować grupowe odchrzczenia. Jak wiadomo przy rytuałach w grupie zawsze jest więcej zabawy, a tym samym jeszcze większy wpływ. Możesz więc zaprosić na ceremonię własnego odchrzczenia na przykład rodzinę i przyjaciół.

Jednak to jeszcze nie wszystko !
Zasadnicze znaczenie dla zwiększenia magicznych mocy nowej suszarki mają tajemne wersety łacińskiego poety Katullusa. Eksperymentalne badania na ochotnikach wykazały, że "Debaptiser 2010" reagował na te słowa wzmacniając znacznie swoje odchrzczające siły.

Mimo dużych trudności udało mi się specjalnie dla was zdobyć te zaklęcia !

[SIZE="3"]"Odi et amo. Quare id faciam, requiris asy Fort? Nescio, sed fieri et excrucior Sentio."[/SIZE]

(z Carmen 85 : "Nienawidzę i kocham. Zapytasz zapewne dlaczego to robię ? Nie wiem, ale czuję, że to się dzieje, a ja jestem torturowany")

Dzięki tym wersom można rozwiązać również najpoważniejszy problem braku zezwolenia na import "Debaptisera 2010" do Polski. Badania wykazały mianowicie, że z ich pomocą można używać wszystkich suszarek do włosów znanych i mniej znanych marek. A jeśli nie masz suszarki do włosów, wystarczy tylko trzymać ręce pod suszarką w publicznej toalecie lub na basenie. Trzeba jednak wyraźnie i głośno recytować wersety Katullusa.

Powodzenia !
Duży uśmiech
"Dyskusja z idiotami niepotrzebnie ich nobilituje"
Odpowiedz
nasi przodkowe żegnali się wspak i to wystarczało do odczynienia złych mocy zadanych przez chrześcijan
a przy okazji wiecie, że słowo apostata oznacza zbiegłego niewolnika, tak, tak tym właśnie dla kk i innych sekt są odstępcy od wiary - zbiegłymi niewolnikami
Odpowiedz
Mam parę pytań odnośnie apostazji, tj.

1. Można od razu uderzyć do batmana z dwoma świadkami i dokumentem potwierdzającym wolę apostazji, jeżeli jest to parafia chrztu?
2. Czy batman ma wgląd w dowód osobisty moich świadków? (w końcu są na nich bardzo ważne dane, nic mu do tego) Czy wystarczy pokazać tę część ze zdjęciem i datą urodzenia?(Jak to ponoć powinno się robić w sklepach?)
3. Z tego co wiem, batman spisze dane z mojego dowodu. Czy są to jakieś dane których nie uzyskał podczas uroczystego podtapiania mnie jako noworodka?
Odpowiedz
Artisto napisał(a):2. Czy batman ma wgląd w dowód osobisty moich świadków?
Batman ma wgląd w co tylko zechce.
Cytat:3. Z tego co wiem, batman spisze dane z mojego dowodu. Czy są to jakieś dane których nie uzyskał podczas uroczystego podtapiania mnie jako noworodka?
W Gotham City z miejsca dostałbyś wpierdol za takie teksty :roll:
Odpowiedz
Artisto napisał(a):Mam parę pytań odnośnie apostazji, tj.
A po co Ci apostazja? Wstępujesz do jakiejś sekty ?:lol2:
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości