To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zakaz pracy w niedziele
cobras napisał(a):A ty jesteś jego adwokatem? wystarczy jakiś realistyczny plan, wg. którego Śmierć ma zamiar przeżyć miesiąc mając do dyspozycji 300 złotych, skoro twierdzi, że takie coś jest możliwe.

Zapłać mi za niego, to stworzę Ci taki realistyczny plan. Typowy socjaluch - za leniwy, żeby pomyśleć i wszystko chce mieć za darmo.

cobras napisał(a):A koleś, który opiera swój biznesplan na płaceniu pracownikom 2zł za godzinę to zwykły skurwiel a nie przedsiębiorca.

Bo wiadomo, że lepiej żeby nie miały tych 300, niż żeby je miały i lepiej żeby ów gość nie miał swojego małego biznesu, niż go miał - 4 głosy sfrustrowanych bezrobotnych piechotą nie chodzą, jak wiadomo.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
zefciu napisał(a):Uznałem po prostu w naiwności swojej, że Wasza linia w dyskusji ma sens. Skoro spieracie się z liberałami i zarzuty Wasze zawierają słowo "neoliberalizm", to uznałem, że "neoliberalizm" to Waszym zdaniem jakaś forma liberalizmu. Wychodzi jednak na to, że "neoliberalizm" to nieliberalizm, czyli po prostu zamordyzm. Pojęcie "neoliberalizm" jest więc redundantne. Nic dziwnego więc, że pojęcie to pojawia się wyłącznie w retoryce lewicowej mając na celu wzbudzenie skojarzeń z liberalizmem.

Zresztą sami nie umiecie się zgodzić. Definicja, jaką wkleił Gocek z wiki mówi właśnie o liberalizmie. Cała Wasza ekwilibrystyka słowna ma za zadanie zamotać.

Więc jeszcze raz - mnie nie obchodzi, co Waszym zdaniem znaczy "neoliberalizm", ale:
  • Jeśli to liberalizm, to odrzućmy redundantny przedrostek.
  • Jeśli to nie liberalizm, to dyskutujecie z powietrzem, bo ŚSz, WG, czy ja jesteśmy liberałami.
Wychodzi na to, co powiedział Kołodko i co jest napisane w wikipedii. Być może za trudne do zrozumienia dla Ciebie Zefciu. W końcu z wypowiedzi wnioskuję, że możesz postrzegać rzeczywistość w uproszczony sposób. Przeczytaj wywiad z Prof. raz jeszcze i najlepiej przeczytaj całość tego co napisane jest w wiki. Nie twórz swojej fantasy. Jeżeli nie rozumiesz np: o co chodzi G. Kołodko, no to sprawa zamknięta, nie mamy o czym rozmawiać.
Ten fragment, który zacytowałem, w przystępny sposób tłumaczy relacje i różnice liberalizm/neoliberalizm.

Trzeba odróżnić neoliberalizm od liberalizmu. Na takich wartościach liberalnych jak wolność, swoboda wyboru, demokracja, prywatna przedsiębiorczość, konkurencja można i warto budować lepszą przyszłość dla siebie, rodziny, firmy, regionu, ojczyzny. Natomiast neoliberalizm jest ideologią i praktyką, które w sposób cyniczny wykorzystują te wspaniałe ideały liberalnej gospodarki i polityki po to, by wzbogacać nielicznych kosztem większości. To widać wyraźnie w ostatnich kilkunastu latach w Stanach Zjednoczonych i w wielu innych krajach, także w Polsce podczas rządów z inklinacją neoliberalną, a więc wcześniej Unii Demokratycznej i Unii Wolności, a obecnie Platformy Obywatelskiej. Wzbogacanie się mniejszości odbywa się w dwójnasób: po pierwsze przez manipulacje systemem budżetowym - podatki, transfery, wydatki i po drugie przez osłabianie państwa. Neoliberalizmowi potrzebne jest słabe państwo, takie, które nie ma pełnych zdolności nadzoru, kontroli, regulacji rynków finansowych. Wtedy rynkom finansowym łatwiej przychodzi zajmowanie się głównie spekulacją, wtórnym podziałem dochodu, a nie jego tworzeniem. Przechwytuje się więc owoce wzrostu wydajności pracy, oszczędności drobnych ciułaczy w postaci funduszy emerytalnych, funduszy wspólnego inwestowania, depozytów bankowych. Neoliberalizm jest zatem skuteczny z punktu widzenia wzbogacania nielicznych kosztem wielu. Jeśli natomiast spojrzeć na niego przez pryzmat chęci poprawy sytuacji makroekonomicznej, kondycji społeczeństwa, zrównoważonego rozwoju, to jest to koncepcja i praktyka szkodliwa. Dlatego trzeba mu przeciwstawić nowy pragmatyzm. Piszę o tym w swojej najnowszej książce „Dokąd zmierza świat”

Prof. Grzegorz Kołodko, Gazeta Pomorska, Piątek 31 maja 2013 r., s. 32. http://www.pomorska.pl
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Ple ple ple ple, zefciu jest gupi, ple ple ple ple, zefciu jest bardzo głupi
Powtarzam: albo neoliberalizm jest liberalizmem, wtedy nie ma po co używać tego "neo", albo też neoliberalizm nie jest liberalizmem, a Wy gadacie z powietrzem. Który wariant jest prawdziwy?
Odpowiedz
Gocek: jakiś tekst propagandowy mam traktować jako źródło rzetelnych informacji? Jaja sobie ze mnie (nas) robisz? To może ja Ci wrzucę fragmenty książki nieudatnego malarza, żebyś zrozumiał czym są Żydzi?:roll:
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Tobie można 1000 razy powtórzyć dlaczego, a i tak nie zrozumiesz, bo w koło to samo pytanie powtarzasz. Wiara czyni cuda.

Ale ja bym się z chęcią dowiedział dlaczego Gocek nie założy własnej firmy? Mi Gocek tego nie tłumaczył.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Cytat:Zapłać mi za niego, to stworzę Ci taki realistyczny plan. Typowy socjaluch - za leniwy, żeby pomyśleć i wszystko chce mieć za darmo.
Już to widzę, powinieneś stworzyć i to opatentować, ile z tego kasy by było.

Cytat:Bo wiadomo, że lepiej żeby nie miały tych 300, niż żeby je miały i lepiej żeby ów gość nie miał swojego małego biznesu, niż go miał - 4 głosy sfrustrowanych bezrobotnych piechotą nie chodzą, jak wiadomo.
Problem w tym, że tworzenie takich "miejsc pracy" jest zakazane, pensja minimalna to 1600 złotych. A, że właściciel je omija, zatrudniając na czarno lub na umowę zlecenie to jeszcze gorzej o nim świadczy. A niech ten wielki przedsiębiorca przeznaczy swoją kreatywność na przedsięwzięcia mające gospodarczy sens i nie zawraca ludziom dupy swoimi głupotami. Bo 2 zł/h to pieniądze poniżej opłacalności pracy, tyle.

EDIT: Ja kogoś sprzedającego np. chleb po 10x większej cenie, gdy chleb ten jest bardzo trudno dostępny, nazywam skurwielem żerującym na trudnej sytuacji innych ludzi. Dla ciebie to najwyraźniej bohater, ratujący ludzi przed śmiercią z głodu.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Co się nie zgadza z waszym wyobrażeniem jest od razu propagandą? Można też tak. Ważne, żeby było po waszemu, tj. fantasy rulez.

Dla mnie dyskusja się zakończyła, strona przeciwna uznała, nie, bo nie, bo propaganda. I po cholerę się męczyć i źródeł wyszukiwać? Kołodko jest ekonomistą i był Ministrem w przeciwieństwie do Stiglitza, czy Von Misesa. (Twoje kryterium)

Neuromancer napisał(a):Ale ja bym się z chęcią dowiedział dlaczego Gocek nie założy własnej firmy? Mi Gocek tego nie tłumaczył.
Poczytaj forum. A najprościej mówiąc, nie mam ku temu środków, a to co można robić bez kasy, tj. jakieś proste usługi, są nieopłacalne i np: zbyt duża występuje konkurencja.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
cobras napisał(a):Problem w tym, że tworzenie takich "miejsc pracy" jest zakazane
To nie jest problem. Za okupacji zakazane było ukrywanie Żydów. Za komuny zakazane było prywatne handlowanie.
Cytat:A, że właściciel je omija, zatrudniając na czarno lub na umowę zlecenie to jeszcze gorzej o nim świadczy.
A to akurat świadczy o jego zaradności i inteligencji.
Cytat:A niech ten wielki przedsiębiorca przeznaczy swoją kreatywność na przedsięwzięcia mające gospodarczy sens i nie zawraca ludziom dupy swoimi głupotami. Bo 2 zł/h to pieniądze poniżej opłacalności pracy, tyle.
Gdyby tak było, to ani on by nie prowadził działalności, ani nikt by się u niego nie zatrudnił.
Cytat:Ja kogoś sprzedającego np. chleb po 10x większej cenie, gdy chleb ten jest bardzo trudno dostępny, nazywam skurwielem żerującym na trudnej sytuacji innych ludzi.
Na szczęście tego sprzedawcy gówno to obchodzi, jak go nazywa jakiś dzieciuch z karachana. Sprzedawanie w takiej sytuacji chleba bardzo tanio spowoduje, że zostanie on szybko wykupiony przez garstkę szybkich klientów (którzy pewnie nie będą mieli oporów sprzedać go potem drożej). Jeśli natomiast cena będzie wysoka, wówczas kupią go osoby najbardziej potrzebujące. W Polsce mamy służbę zdrowia "darmową", co prowadzi do tego, że ludzie idą do lekarza pogadać.
Gocek napisał(a):Jestem świadom, że gówno umiem i nie poradzę sobie w warunkach wolnego rynku
Sparafrazowałem Twoją wypowiedź, bo była strasznie zagmatwana.
Odpowiedz
cobras napisał(a):Już to widzę, powinieneś stworzyć i to opatentować, ile z tego kasy by było.

By nie było, bo większość nie musi żyć za 300 miesięcznie i wcale nie chce. A Ci co muszą nie będą wydawać dodatkowej kasy na coś takiego.

cobras napisał(a):A niech ten wielki przedsiębiorca przeznaczy swoją kreatywność na przedsięwzięcia mające gospodarczy sens i nie zawraca ludziom dupy swoimi głupotami. Bo 2 zł/h to pieniądze poniżej opłacalności pracy, tyle.

Widocznie zainteresowanym się opłaca, ale socjaluch Cobras wie, że lepiej, żeby byli bezrobotni, bo jak wiadomo głosy sfrustrowanych bezrobotnych piechotą nie chodzą.:wall:

cobras napisał(a):EDIT: Ja kogoś sprzedającego np. chleb po 10x większej cenie, gdy chleb ten jest bardzo trudno dostępny, nazywam skurwielem żerującym na trudnej sytuacji innych ludzi. Dla ciebie to najwyraźniej bohater, ratujący ludzi przed śmiercią z głodu.

Nie będę odnosił się do takich głupot socjaluchu, który dążysz do tego, żeby ludzie byli bezrobotni i bez kasy.

Gocek napisał(a):Co się nie zgadza z waszym wyobrażeniem jest od razu propagandą?

Cytat:w sposób cyniczny wykorzystują te wspaniałe ideały liberalnej gospodarki i polityki po to, by wzbogacać nielicznych kosztem większości.
Co to kurwa jest, jak nie propaganda? Poczytaj sobie Mein Kampf to się dowiesz czym są Żydzi.:wall:

Gocek napisał(a):Kołodko jest ekonomistą i był Ministrem w przeciwieństwie do Stiglitza, czy Von Misesa. (Twoje kryterium)

Zgadza się i zacytowany fragment świetnie pokazuje jak to socjaluchy uwzględniają prawidła ekonomiczne, kiedy po raz kolejny zabierają się za dorzynania gospodarki i społeczeństwa (czyli jest jak mówiłem), a nie mówi nic na temat tego czym jest neoliberalizm i czym się różni od klasycznego liberalizmu.

Gocek napisał(a):Poczytaj forum. A najprościej mówiąc, nie mam ku temu środków, a to co można robić bez kasy, tj. jakieś proste usługi, są nieopłacalne i np: zbyt duża występuje konkurencja.

Czyli przedsiębiorcy są źli i należy im dopierdolić, bo w przeciwieństwie do Gocka są gotowi wziąć na siebie trudy działania na mniej lub bardziej konkurencyjnych rynkach. Innymi słowy: dopierdolić im, bo im się chce pracować na swój sukces. Kwintesencja "myślenia" socjalistów.
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Poczytaj forum. A najprościej mówiąc, nie mam ku temu środków, a to co można robić bez kasy, tj. jakieś proste usługi, są nieopłacalne i np: zbyt duża występuje konkurencja.
Przeprowadziłeś jakieś badania rynku?

Śmierć Szczurów napisał(a):Czyli przedsiębiorcy są źli i należy im dopierdolić, bo w przeciwieństwie do Gocka są gotowi wziąć na siebie trudy działania na mniej lub bardziej konkurencyjnych rynkach. Innymi słowy: dopierdolić im, bo im się chce pracować na swój sukces. Kwintesencja "myślenia" socjalistów.
To jest chyba rzeczywiście kwintesencja - każdy by chciał zarabiać te rzekome kokosy, które niby mają przedsiębiorcy, ale pod warunkiem, że nie trzeba będzie zakasać rękawów, wziąć się do pracy, czasami nawet w niedzielę, ponosić odpowiedzialności za swoją działalność i podnosić kwalifikacji za własne pieniądze zamiast wydawać wszystko na konsumpcję.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Do otworzenia firmy nie są potrzebne jakieś kosmiczne pieniądze. A jak jest fajny pomysł to i kickstarter jakiś pomoże, albo środki z unii czy innego inkubatora przedsiębiorczości.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromancer napisał(a):Do otworzenia firmy nie są potrzebne jakieś kosmiczne pieniądze. A jak jest fajny pomysł to i kickstarter jakiś pomoże, albo środki z unii czy innego inkubatora przedsiębiorczości.
US i A nie odkryłeś mówiąc złośliwie. Do Twoich "prostych" recept, można dorzucić jeszcze Private equity. Słowem, zakładamy działalność gospodarczą i będziemy płacić ludziom od cholery Oczko

PS Do wcześniejszych wypowiedzi ŚSz i Iselin. Albo 100% albo 0%? Czy dla was nie ma kompromisów? To chyba jakaś szczególna cecha wyróżniająca zwolenników "wolnego" rynku. Pełna wolność albo zamordyzm państwa, czy poza tym już niczego nie dostrzegacie?

I te złośliwości w stronę socjalistów, po co to? Nie lepiej poczytać, skonfrontować? Co Wy, rozumy pozjadaliście? Trochę dystansu. Szkoda, że tak tutaj wyglądają dyskusje.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Słowem, zakładamy działalność gospodarczą i będziemy płacić ludziom od cholery Oczko
Czyżby się jednak nie dało płacić ludziom od cholery? To dlaczego pomstujesz na przedsiębiorców, którzy nie płacą ludziom od cholery?

Gocek napisał(a):PS Do wcześniejszych wypowiedzi ŚSz i Iselin. Albo 100% albo 0%? Czy dla was nie ma kompromisów? To chyba jakaś szczególna cecha wyróżniająca zwolenników "wolnego" rynku. Pełna wolność albo zamordyzm państwa, czy poza tym już niczego nie dostrzegacie?
Nie, nie musi być. Ale to jest wątek o zakazie handlu w niedzielę, który w obecnej sytuacji byłby idiotyzmem. A osoby takie jak Cobras uprawiają propagandę przeciwko wszystkim, którym chce się tworzyć miejsca pracy dla siebie i innych.

Gocek napisał(a):I te złośliwości w stronę socjalistów, po co to? Nie lepiej poczytać, skonfrontować? Co Wy, rozumy pozjadaliście? Trochę dystansu. Szkoda, że tak tutaj wyglądają dyskusje.
Wolę czerpać wiedzę z życia, a nie z tego, jak ktoś wyobraża sobie działanie małego przedsiębiorstwa.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Czyżby się jednak nie dało płacić ludziom od cholery? To dlaczego pomstujesz na przedsiębiorców, którzy nie płacą ludziom od cholery?
Gdzie ja konkretnie pomstuje na przedsiębiorców, którzy nie płacą ludziom od cholery? No gdzie?

Cytat:Nie, nie musi być. Ale to jest wątek o zakazie handlu w niedzielę, który w obecnej sytuacji byłby idiotyzmem. A osoby takie jak Cobras uprawiają propagandę przeciwko wszystkim, którym chce się tworzyć miejsca pracy dla siebie i innych.
Z jednego punktu widzenia byłby idiotyzmem, a z innego nie.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Nie lepiej poczytać, skonfrontować?
Akurat Twoje mądrości czytałem i skonfrontowałem z rzeczywistością. Nie wytrzymały tej konfrontacji.
Odpowiedz
zefciu napisał(a):Akurat Twoje mądrości czytałem i skonfrontowałem z rzeczywistością. Nie wytrzymały tej konfrontacji.
10/10!

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
A to już nie można samemu we własnej firmie pracować? Robotników wynajmuje się wtedy gdy ma się im z czego płacić. No a jak maja zabierać przy otworzeniu pieniądze na ZUSy różnej maści to choćby się przedsiębiorca wypukł i na lewą stronę wywinął, nie zapłaci więcej niż połowa kwoty jaką przeznaczył na pracownika.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Gocek napisał(a):I te złośliwości w stronę socjalistów, po co to? Nie lepiej poczytać, skonfrontować? Co Wy, rozumy pozjadaliście? Trochę dystansu. Szkoda, że tak tutaj wyglądają dyskusje.

Jak ktoś mi podaje do wierzenia, że neoliberalizm to zło, bo... neoliberalizm to zło, to co tu jest do konfrontowania? Jak ktoś napisze elaborat, że Gocek jest gupi, bo jest gupi, to też mam to z czymś konfrontować?
Odpowiedz
Neuromancer napisał(a):A to już nie można samemu we własnej firmie pracować? Robotników wynajmuje się wtedy gdy ma się im z czego płacić. No a jak maja zabierać przy otworzeniu pieniądze na ZUSy różnej maści to choćby się przedsiębiorca wypukł i na lewą stronę wywinął, nie zapłaci więcej niż połowa kwoty jaką przeznaczył na pracownika.
Podsumowując moje możliwości jako jedoosobowa działalność gospodarcza i pracę najemną, wybrałem to drugie. Nie pracuję za minimalną krajową i obowiązuje w zakładzie kodeks pracy (w dużym stopniu - to co najważniejsze dla mnie). Pracodawca jest z mojej pracy zadowolony i ja z wykonywanej pracy również jestem zadowolony. Natomiast myślę o założeniu dodatkowej działalności usługowej. Ale będzie ciężko, staram się zbierać kasę, ale zawsze coś się wysra.

Śmierć Szczurów napisał(a):Jak ktoś mi podaje do wierzenia, że neoliberalizm to zło, bo... neoliberalizm to zło, to co tu jest do konfrontowania? Jak ktoś napisze elaborat, że Gocek jest gupi, bo jest gupi, to też mam to z czymś konfrontować?
To jest Twoja linia argumentacji. Kołodko podaje dlaczego jest jego zdaniem to zło. I nie jest to 0:1, czyli samo zło, bo dla niektórych taka sytuacja jest zbawienna. On poruszył aspekt makroekonomiczny, czyli uwzględniający całość populacji oraz kto czerpie największe korzyści, a kto najbardziej traci.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Podsumowując moje możliwości jako jedoosobowa działalność gospodarcza i pracę najemną, wybrałem to drugie. Nie pracuję za minimalną krajową i obowiązuje w zakładzie kodeks pracy (w dużym stopniu - to co najważniejsze dla mnie). Pracodawca jest z mojej pracy zadowolony i ja z wykonywanej pracy również jestem zadowolony. Natomiast myślę o założeniu dodatkowej działalności usługowej. Ale będzie ciężko, staram się zbierać kasę, ale zawsze coś się wysra.
No i widzisz? Da się. Pracodawca jest zadowolony z Twoich kwalifikacji i Twojej pracy i płaci Ci więcej niż pensja minimalna, chociaż teoretycznie nie musi.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości