To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
Gra Endera
i
Złodziej Czasu
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
Żarłak napisał(a):Gra Endera

Szczerze mówiąc - bardzo słabe. Uśmiech
Fabuła zapowiada się nieźle, a potem jakoś tak dziecinnieje.
Odpowiedz
Czytam to. A właściwie to zabieram się trochę wybiórczo.
http://www.amazon.com/Imperium-The-Philo...061550597X
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Michajlik, Ramantowski, Anatomia i fizjologia człowieka.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Michajlik, Ramantowski, Anatomia i fizjologia człowieka.

hartuje nam się socjalne zwierzątko

[Obrazek: 5360735_orig.jpg?276]
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Odpowiedz
korsarz napisał(a):hartuje nam się socjalne zwierzątko

Raczej masażysta, terapeuta Oczko
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Ian Tattersall, "Dzieje człowieka od jego początków do IV tysiąclecia p.n.e."

Rzecz sprzed pięciu lat, więc wciąż dosyć aktualna. Tattersall to prymatolog, paleoantropolog i ewolucjonista, w książce przedstawia zarys odkryć, teorii i hipotez dotyczących rozwoju hominidów i przedhistorycznego okresu istnienia człowieka nowoczesnego. Polecam.
"Tak bowiem wyglądają spory między idealistami, solipsystami i realistami. Jedni atakują normalną formę wyrazu tak, jakby atakowali jakąś tezę; drudzy bronią jej, jakby konstatowali fakty, które każdy rozsądny człowiek musi uznać."
Odpowiedz
<&>' napisał(a):Ian Tattersall, "Dzieje człowieka od jego początków do IV tysiąclecia p.n.e."

Rzecz sprzed pięciu lat, więc wciąż dosyć aktualna. Tattersall to prymatolog, paleoantropolog i ewolucjonista, w książce przedstawia zarys odkryć, teorii i hipotez dotyczących rozwoju hominidów i przedhistorycznego okresu istnienia człowieka nowoczesnego. Polecam.

O! Czegoś takiego szukałem, dzięki!

korsarz napisał(a):hartuje nam się socjalne zwierzątko

Anatomia Sylwanowicza to dobra pozycja do nauki fizjologii, chociaż np. układ immunologiczny jest znacznie dokładniej i lepiej wyjaśniony w Ross/Wilson (w końcu Waugh to przede wszystkim toksykolog). Szkoda, że Grzanki nie ma, bo on pewnie ma najszersze pojęcie o książkach z tej dziedziny.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Polecam: Scott Atran - In Gods We Trust - The Evolutionary Landscape of Religion (Evolution and Cognition)

Kozacka książka. Zainteresowała mnie jak kiedyś na nią powołał sie Steven Pinker nie jestem zawiedziony. Mimo że to starsze trochę wydanie. Autora znam z wykładu na temat terroryzmu z 2006 roku.

Druga pozycja książka nowsza z tego roku:

Atheism for Dummies by Dale McGowan

Przyjemnie się czyta dopiero skończyłem 1 rozdział.

______
Meditation: If meditation seems like the opposite of being awake, you’re missing the point. Meditation is about being awake to your own existence, being present in the moment, not being highly caffeinated. And meditation is a great way to get yourself focused in the present.
Odpowiedz
gar_owsa napisał(a):Polecam: Scott Atran - In Gods We Trust - The Evolutionary Landscape of Religion (Evolution and Cognition)

Kozacka książka. Zainteresowała mnie jak kiedyś na nią powołał sie Steven Pinker nie jestem zawiedziony. Mimo że to starsze trochę wydanie. Autora znam z wykładu na temat terroryzmu z 2006 roku.

______
Meditation: If meditation seems like the opposite of being awake, you’re missing the point. Meditation is about being awake to your own existence, being present in the moment, not being highly caffeinated. And meditation is a great way to get yourself focused in the present.
Kreacjonizm...

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Kreacjonizm...

Tak?
Co masz na myśli Psychologie Ewolucyjną czy Ateizm?
Wiem że sporo ateistów ma poglądy kreacjonistyczny, ale nie mam pojęcia co ty masz na myśli przez to słowo.

_______
The Earth is hurtling through space at 68,400 miles per hour.
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Kreacjonizm...

Że co, że Atran to kreacjonista? :lol2:
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
gar_owsa napisał(a):Tak?
Co masz na myśli Psychologie Ewolucyjną czy Ateizm?
Wiem że sporo ateistów ma poglądy kreacjonistyczny, ale nie mam pojęcia co ty masz na myśli przez to słowo.

_______
The Earth is hurtling through space at 68,400 miles per hour.
Wpychanie Boga (kreatora, inteligentnego projektanta etc.) do nauki.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Wpychanie Boga (kreatora, inteligentnego projektanta etc.) do nauki.

No tak, to byłby kreacjonizm. W sumie do kreacjonistycznych poglądów nie potrzeba zakładać od razu istnienie Boga. Akurat wszystkich co wymieniłem to wypychają tego Boga z nauki. Uśmiech

______
Your memories, your ideas, even your identity take the form of a constantly recomposed electrochemical symphony playing in your head.
Odpowiedz
gar_owsa napisał(a):Polecam: Scott Atran - In Gods We Trust - The Evolutionary Landscape of Religion (Evolution and Cognition)

______
Te książki są po polsku albo po niemiecku?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Po za tym że ci autorzy są zadeklarowanymi ateistami, to są rasowymi ewolucjonistami.
Po angielsku.
Odpowiedz
Po polsku wątpliwa sprawa. Polski rynek jest strasznie ubogi w tłumaczenia w tej tematyce. Być może po niemiecku są jakieś wydania.
Odpowiedz
gar_owsa napisał(a):Po polsku wątpliwa sprawa. Polski rynek jest strasznie ubogi w tłumaczenia w tej tematyce. Być może po niemiecku są jakieś wydania.
Dzięki. Znam angielski, ale nie na tyle dobrze, by czytać takie książki.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Tą pozycje Scott Atran - In Gods We Trust - The Evolutionary Landscape of Religion polecam szczególnie mimo ze to starsza już książka. Scott Atran niesamowicie trafił do mnie. Opisuje swoje przeżycia jak i naukowe teorie na temat początków wierzeń, religii, dodając (kiedyś) kontrowersyjne jeszcze teorie, w odniesieniu do Ewolucyjnej Psychologi. Pamiętam go z tych wykładów http://www.youtube.com/watch?v=8VWO6U6248c zaoponował bardzo ciekawie do Sama Harrisa. Nawiązują do dynamiki grup na bliskim wschodzie, że religia nie gra kluczowej roli w organizacjach terrorystycznych. Wtedy jakoś jego słowa zaciekawiły mnie, a na jego książkę trafiłem niedawno słuchając wykładu z udziałem Stevena Pinkera jak się powoływał na autora. http://www.youtube.com/watch?v=j-J0oJVhuQ4 Od razu skojarzyłem sobie autora.
Odpowiedz
gar_owsa napisał(a):No tak, to byłby kreacjonizm. W sumie do kreacjonistycznych poglądów nie potrzeba zakładać od razu istnienie Boga. Akurat wszystkich co wymieniłem to wypychają tego Boga z nauki. Uśmiech

______
Your memories, your ideas, even your identity take the form of a constantly recomposed electrochemical symphony playing in your head.
Po Twoich minusach, stereotypowo myślałe, że głosisz kreacjonistyczne teorie. A to przepraszam.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości