Liczba postów: 4,318
Liczba wątków: 26
Reputacja:
10
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/112...ala-europe
Nie dość, że zablokowali swoje dane z radarów to jeszcze Czechów sądem straszyli. W czasach gdy tyle gada się (po próznicy jak widać) o ostrzeganiu przed niebezpiecznymi zjawiskami pogodowymi, PAŃSTWOWY INSTYTUT, utrzymywany z podatków obywateli robi taki numer. Brak słów. Co, mam teraz sobie z fusów powróżyć? Pojebało ich?
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."
Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
Kurwy Polaczki jebane...
Nic więcej rzec nie potrafię, bo i chyba nie warto.
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Jeśli coś powstało za pieniądze podatników i w pewnym sensie dla tych podatników to powinno być co najmniej udostępnione na licencji typu GPL lub jako open-source.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Reputacja:
10
Wynajmuję malarza aby pomalował mi mieszkanie. Ten maluje, ja jemu płacę za wykonaną pracę, a ten zamyka moje mieszkanie, zabiera klucz i żąda dodatkowej opłaty za oddanie klucza.
Państwowa instytucja otrzymuje dotacje z podatków obywateli na badania, a potem żąda dodatkowych opłat za publikację tych badań.
Czy te sytuacje są normalne?
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."
Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Reputacja:
11
Marcin_77 napisał(a):Wynajmuję malarza aby pomalował mi mieszkanie. Ten maluje, ja jemu płacę za wykonaną pracę, a ten zamyka moje mieszkanie, zabiera klucz i żąda dodatkowej opłaty za oddanie klucza.
Państwowa instytucja otrzymuje dotacje z podatków obywateli na badania, a potem żąda dodatkowych opłat za publikację tych badań.
Czy te sytuacje są normalne?
Jeszcze zakłada okropną, oczojebną, beznadziejną stronę internetową, która ma być serwisem pogodowym (komercyjnym, na którym IMGW może sobie zarobić dodatkowy szmal), ale ja już wolę skorzystać z Google'a, który ma dane z NCAR.
Haha! IMGW oprócz samej strony stworzyła płatną aplikację na Androida i iOS. Jakby nie było darmowej, znacznie lepszej accuweather
Reputacja:
10
Tymczasem.... "Tak się bawi-! tak się bawi------! I! M! G! W!" http://pimgw.energo24.pl/
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Gdyby państwo cały ten interes wyprowadziło na zasadzie outsourcingu, miałoby te same prognozy za 1/3 ceny.
Ale, zgodnie z zasadą nowobogackich - "po co mam kupić Rolexa za 500 dolarów kiedy mogę go sobie kupić za 1000 dolarów".
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Reputacja:
11
Sofeicz napisał(a):Gdyby państwo cały ten interes wyprowadziło na zasadzie outsourcingu, miałoby te same prognozy za 1/3 ceny.
Nie jestem pewien, ale chyba IMGW jest ustawowo zobowiązane do monitoringu meteorologicznego - § 2 pkt 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 13 września 2010 r. w sprawie nadania Instytutowi Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Warszawie statusu państwowego instytutu badawczego
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
exodim napisał(a):Nie jestem pewien, ale chyba IMGW jest ustawowo zobowiązane do monitoringu meteorologicznego - § 2 pkt 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 13 września 2010 r. w sprawie nadania Instytutowi Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Warszawie statusu państwowego instytutu badawczego To mnie nie dziwi. U nas nawet postawienie kibla musi być przyklepane ustawowo.
Ale faktycznie wystarczyłoby interpolować dane uzyskane od sąsiadów i mamy prognozę jak tralala.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
Ja na razie mam prognozę stąd:
http://www.yr.no/
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Liczba postów: 3,196
Liczba wątków: 6
Reputacja:
26
Ja korzystam z tego: http://www.meteo.pl/ ale jednak ten czeski portal bardziej dokładnie pokazuje gdzie front przechodzi, na tabelkach tego tak nie widać. Tak np. wygląda prognoza dla mojego miasta http://new.meteo.pl/um/php/meteorogram_i...=0u&id=703
"War, War never changes"
"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".
Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Liczba postów: 951
Liczba wątków: 1
Reputacja:
1
Również korzystam z meteo. Chmurek sobie nie pooglądam, za to niesamowicie dokładna ta prognoza, nie przypominam sobie, by mnie zawiodła.
A sprawa z IMGW to kpina. Komuś się zapomniało, że to nie prywatna firma.
Reputacja:
10
Pikanterii dodaje fakt, że to już nie pierwsza "wtopa" IMGW.
|