To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
dobre,

dobre,

dobre Oczko
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
No to przeczytaj, ja tylko takie smaczki opisałem, ale dopiero całość jest świetna. Alan Dean Foster rządzi! :metal:
Sebastian Flak
Odpowiedz
<&>' napisał(a):"Last and First Man" Olafa Stapledona. Klasyka SF, niestety w całości nigdy nie wydana w polskim przekładzie. Myślę zresztą o samodzielnym przygotowaniu takowego.

Poza tym "Wojna światów" Wellsa. Doskonała.
Gdy przełożysz, chętnie podejmę się korekty.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
I mozna się z gotowcem do jakiegoś wydawnictwa udać. Zyskaliby wszyscy Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromancer napisał(a):Z trzeciego tomu antologii "Rakietowe Szlaki" przeczytałem właśnie opowiadanie pt. "Polacy to ludzie łagodni." Moim skromnym zdaniem dzieło epokowe, Rzeczpospolita największym mocarstwem świata, Polska monarchią absolutna ale elekcyjną (wybory Króla co 5 lat!), wygraliśmy drugą wojnę z Niemcami, Goering został Królem Niemiec, Amerykanie chcą obalić polską dyktaturę i wprowadzić demokrację... Jakby tego było mało główny wątek opowiadania opiera się na tym że amerykańska dziennikarka podejrzewa Polskiego Króla, słusznie z resztą, o chęć umieszczenia na Marsie broni termojądrowej. No ale ona nie rozumie że Polacy to ludzie łagodni...
Parę stron a cieszy. Duży uśmiech
Brzmi zachęcająco.

A skakanie po bohaterach w "Koronie" jest trochę męczące przez jakieś pierwsze 100 stron. Przez następne 600 idzie już gładko Duży uśmiech
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Nie wiem czy tyle bym przebrnął. Z moimi słabymi nerwami... Oczko
Sebastian Flak
Odpowiedz
Spróbuj może "Grę w kości" przy okazji. Tam jest tylko dwóch głównych bohaterów.
Odpowiedz
Spróbuję. Ale na pierwszy ogień pójdzie chyba Grendel, polecany przez Berza. Duży uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
"Grendel" to jedna z tych książek, które czytałam, kiedy byłam na nie za mała. Muszę do niego wrócić, ale chwilowo nie mam pojęcia, gdzie jest. Oznacza to konieczność definitywnych porządków.
Odpowiedz
Z powodu pojawienia się Marlowa naszło mnie na przypomnienie sobie "Jądra ciemności".
Dzięki Marlow - wspaniała lektura (i niedługa).
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Zjadanie zwierząt Jonathan Safran Foer
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Nathaniel Branden ''Psychologia romantycznej miłości'' - współtwórca obiektywizmu i kochanek Ayn Rand

[Obrazek: psychologia-romantycznej-milosci-b-iext6735804.jpg]
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Odpowiedz
Właśnie skończyłem "Twórców Bogów" franka Herberta.
Planeta Kapłanów, pokój ekumeniczny, pamięć o minionej wojnie, maszyny do testowania powstających bogów... A to wszystko okraszone mieszanką kultur i religii umieszczone w świecie gdzie bogiem zostaje człowiek spełniający iście nietzscheański ideał osobowości. Lektura wyborna i niedługa. Polecam każdemu fanowi sci-fi.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Opowiadania Marka Hłaski
Odpowiedz
Najprościej ever - "Stalingrad" Beevora.
Trąci. Żukow jako genialny dowódca strikes... AGAIN!
Wojna domowa w Hiszpanii tegoż samego była całkiem niezła, chociaż przymulasto-kobylasta. "Stalingradu" pewnie nie szarpnę do końca.

Biblioteczka czerwiec-lipiec A.D. 2013:

[Obrazek: 172982.jpg] [Obrazek: Wyzwoliciele_Wiktor-Suworow,images_big,1...-383-0.jpg] [Obrazek: 8147658780_db44a1c1e6_n.jpg] [Obrazek: 036042-FC222.jpg] [Obrazek: 108541_miedzy-tesknota-lata-a-chlodem-zimy_200.jpg]

A wcześniej jeszcze podręczniki do egzaminu z XIX wieku. Plus materiały do pracy proseminaryjnej. Plus cała masa ulotek, kserówek i tym podobnych fragmentów, bądź całości twórczości historycznej wymaganej w IV semestrze. W pamięć szczególnie zapadło:

[Obrazek: 0191800862661.jpg]
Odpowiedz
Metro 2033, przeczytałem pierwszy rozdział...jakieś 2 tygodnie temu. Książka zapowiada się świetnie, ale "nie mam weny" na czytanie.
"War, War never changes"

"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Odpowiedz
http://hatteria.pl/lukasz-malinowski-ber...p-619.html

Berserkir i ulfhednar w historii, mitach i legendach

Świetna książka. Pierwsze takie opracowanie w języku polskim. I chyba jedyne, jeżeli nie brać pod uwagę "wojownicy i wilkołaki" Słupeckiego.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Berzerker napisał(a):http://hatteria.pl/lukasz-malinowski-ber...p-619.html

Berserkir i ulfhednar w historii, mitach i legendach
Przymierzam się do tego. Mówisz, że warto?
Mam jeszcze ochotę na to:
http://www.strefaksiazki.net/sites/books/173

i na to: http://www.odk.pl/z-mieczem-na-wiec,21105.html
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Przymierzam się do tego. Mówisz, że warto?

No na pewno warto, choćby z tego względu ze wybór w tej tematyce, a zwłaszcza w języku polskim jest raczej skąpy.

Iselin napisał(a):Mam jeszcze ochotę na to:
http://www.strefaksiazki.net/sites/books/173

i na to: http://www.odk.pl/z-mieczem-na-wiec,21105.html

Ciekawe.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Ja obecnie czytam tylko forum ale to pewnie dlatego we wszystkich bibliotekach do których jestem zapisany mam niemałe mandaty Język
Do ostatniej to przymierzam się do odniesienia kilku książek już od 5-6 miesięcy to z czterdzieści euro przyjdzie mi za to zapłacić...
Głupota droga sprawa...
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości