To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
Łoś napisał(a):Chciałbym abyś jednak nie czytając całej książki, nie oceniał jej w ten sposób, w który uczyniłeś i skoro nie wiesz, na jakich przesłankach autor się opiera, to skąd możesz wiedzieć, że są błędne?

Napisałem już czemu. Przecież ten tekst to reklama tej książki. Skoro już w niej znajdują się bzdury czemu mam sądzić, że książka jest wartościowa?
Trzeba jakoś oddzielać rzeczy potencjalnie wartościowe od plew już na etapie wyboru źródeł.

cobras napisał(a):Może wtedy przestałbyś przynamniej bredzić o tym, jak to wyższe podatki dla bogatych są złe.

Kolejny, który nie potrafi oszacować ile w Polsce jest ludzi bogatych i ile z tego kasy miałby budżet. :lol2:
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Cytat:Kolejny, który nie potrafi oszacować ile w Polsce jest ludzi bogatych i ile z tego kasy miałby budżet. :lol2:

Czytając to forum, to widzę, że chyba całkiem sporo. Bo przecież to nie są chyba prekariusze, martwiący się o miliardy Kulczyka tak z dobrego serca?
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Napisałem już czemu. Przecież ten tekst to reklama tej książki. Skoro już w niej znajdują się bzdury czemu mam sądzić, że książka jest wartościowa?
Trzeba jakoś oddzielać rzeczy potencjalnie wartościowe od plew już na etapie wyboru źródeł.
Ksiądz w podobny sposób argumentował swoją postawę. Zapewne go rozumiesz. Po co czytać o Bogu urojonym, skoro on istnieje rzeczywiście? No co to za błędne przesłanki? Oczko

PS Ten tekst to reklama książki, czy po prostu pytania, które w ten sposób zinterpretowałeś?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Cytat:PS Ten tekst to reklama książki, czy po prostu pytania, które w ten sposób zinterpretowałeś?

Krótki opis plus fragment jednej z recenzji, tu jest więcej:
http://www.koobe.pl/1511106,ebook,23-rze...rownywarki
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
A wystarczy w pytaniach odwrócić strony czyli dyrektora na pracownika, kraje rozwijające się na rozwinięte, gospodarkę planowaną i komunizm wymienić na wolny rynek i kapitalizm a lodówkę (skąd inąd istniejącą już ponad stulecie) i internet (istniejący dużo krócej i nie będący jakimś odniesieniem do lodówki, bo co ma do rzeczy przesył informacji do żywności?) na np. siekierę i koło czy bardziej współcześnie na pocztę i piwnice :-D No i czekać na odpowiedzi zszokowanych socjalistów.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):A wystarczy w pytaniach odwrócić strony czyli dyrektora na pracownika, kraje rozwijające się na rozwinięte, gospodarkę planowaną i komunizm wymienić na wolny rynek i kapitalizm a lodówkę (skąd inąd istniejącą już ponad stulecie) i internet (istniejący dużo krócej i nie będący jakimś odniesieniem do lodówki, bo co ma do rzeczy przesył informacji do żywności?) na np. siekierę i koło czy bardziej współcześnie na pocztę i piwnice :-D No i czekać na odpowiedzi zszokowanych socjalistów.
Zrób to! Może będziesz bogatszy Duży uśmiech
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
No właśnie zrobiłem jakbyś nie zauważył :-D
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):No właśnie zrobiłem jakbyś nie zauważył :-D
Napisałeś co wystarczyłoby zrobić.

Czekam na książkę Duży uśmiech

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Nie widzę ekonomicznego sensu pisania książki, której nie kupi większość czyli socjaliści. Będę brał przykład z Goethego i nie mając widoków na przynajmniej milion kupujących nie zabiorę się do pisania. Dla libertarian nie będę się wysilał. Moja kapitalistyczna natura podpowiada mi że to o czym miałbym pisać już wiedzą i bez 23 mądrości o socjalizmie dadzą sobie radę. :-D
Sebastian Flak
Odpowiedz
A ja czytam "Sezon burz", który znalazłam pod choinką. Nie jest to to samo co dawny wiedźmin, ale bardzo dobrze napisane.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Wiktor Suworow-Lodołamacz
Odpowiedz
Ph. K. Dick - Valis

Kocham gnozę Dicka. <3
"Tak bowiem wyglądają spory między idealistami, solipsystami i realistami. Jedni atakują normalną formę wyrazu tak, jakby atakowali jakąś tezę; drudzy bronią jej, jakby konstatowali fakty, które każdy rozsądny człowiek musi uznać."
Odpowiedz
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/67109/w-i...czarownice

Rzecz znacznie lepsza niż się spodziewałem.
Pozycja bardzo popularno naukowa z akcentem na "popularno" ale wbrew pozorom w miarę obiektywna. Autor zazwyczaj trzyma się realiów i unika anachronizmów i oceny ludzi ówczesnych z dzisiejszej perspektywy. Jako wyrocznia faktograficzna niezbyt się ta książka nadaje ale jeżeli kogoś bardziej interesują same mechanizmy jakie stały za polowaniami na czarownice oraz ogólny ich "klimat" jest to pozycja idealna.
Jestem mile nią zaskoczony.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
"Diuna" - Frank Herbert
"Pani Jeziora" - Sapkowski
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
"Sezon burz" - A. Sapkowski
"Jestem ateistą wierzącym, praktykującym"
Odpowiedz
,,Legenda blitzkriegu'' Karla-Heinza Friesera. Chyba najlepsza książka ever na temat wspaniałej kampanii zachodniej 1940 roku. Co prawda autor nieco pitoli twierdząc, że jakoby Niemcy nie planowali blitzkriegu w wojnie z Francją, a wyszedł im on niejako sam. Taktykę blitzkriegu opracowano już w latach 20. i świetnie sprawdziła się we wrześniu 1939. No, ale to wybaczalne, bowiem niemiecki historyk po prostu musi wymyśleć coś ,,anty'', inaczej żydkolewactwo zakwiczy się na smierć... Duży uśmiech
Odpowiedz
Skończyłem Diunę. Bardzo ciekawa książka tym bardziej, że zawiera aneksy poświęcone ekologii planety Arrakis, jej religii i innym rzeczom. Znalazłem też sprzeczności w naukach Bene Gesserit Uśmiech Otóż w jednym miejscy jest napisane:

Cytat:Kiedy religia i polityka jadą na tym samym wozie, kiedy tym wozem powozi żywy święty (baraka), nic nie może stanąć na ich drodze.

A gdzie indziej znalazłem:

Cytat:Kiedy religia i polityka jadą na tym samym wozie, ci, co powożą, wierzą, że nic nie może stanąć im na drodze. Zaczynają pędzić na łeb na szyję, coraz szybciej i szybciej. Odsuwają od siebie wszelką myśl o przeszkodach i nie pamiętają, że pędzącemu na oślep człowiekowi ukazuje się przepaść, kiedy już jest za późno.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Korzystając z pobytu w szpitalu przebiłem się przez dwie pozycje, które miałem odłożone od pewnego czasu:
W pogoni za dalekim głosem Taichiego Yamady - krótka historia, zwięzła, momentami trochę trąci patosem, ale bardzo fajna dla kogoś, kto totalnie nie jest "into Japan". Mnie się podobała, 4/5!
Krzyż Romanowów Roberta Masella - quasi-sesnacyjna opowieść o tym jak to się ratuje cały świat, wololo. Hollywood na papierze, nie zachwycił, chociaż niektóre wątki całkiem sympatyczne. No i autor mógłby napisać gdzie używa kalendarza gregoriańskiego, a gdzie juliańskiego. Więcej niż 2+/5 nie dam Język
Odpowiedz
Bardzo dobre opowiadanie (ENG). Nie zniechęcać się pozorną bajkową absurdalnością, jest świetnie wyjaśniona:
https://www.fanfiction.net/s/9915682/1/T...-Christmas
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Język Niemiecki ASSIMIL tom 1 (nie tyle czytam co studiuję 1-2 godz dziennie)
Zaklęcia Photoshopa. Edycja zdjęć. Wydanie II

oraz

"Jak zmienić świat. Marks i marksizm 1840-2011"
End This Depression Now! Paul Krugman
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości