Liczba postów: 1,881
Liczba wątków: 2
Reputacja:
223
Język Niemiecki ASSIMIL tom 2 oraz LINGO Niemiecki raz a dobrze
How I Learn Languages - KATÓ LOMB
The Science of Miracles Investigating The Incredible - Joe Nickell (wybrane rozdziały np. o Fatimie i cudach eucharystycznych)
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Kontestator napisał(a):Język Niemiecki ASSIMIL tom 2 oraz LINGO Niemiecki raz a dobrze
How I Learn Languages - KATÓ LOMB
The Science of Miracles Investigating The Incredible - Joe Nickell (wybrane rozdziały np. o Fatimie i cudach eucharystycznych) Ktoś jeszcze uczy się niemieckiego. Brawo!
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Nonkonformista napisał(a):Ktoś jeszcze uczy się niemieckiego. Brawo! Miliony Niemców :lol2:
Moja lektura - Mariusz Urbanek "Tuwim, wylękniony bluźnierca".
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 77
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Sofeicz napisał(a):...
Moja lektura - Mariusz Urbanek "Tuwim, wylękniony bluźnierca".
może się wpiszę w temat
"Tuwim "
Bez
Końca"
"Ostatnia (warszawska) dziewica" ...
[i]szkoda gadać [/i]
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
Anna Nacher, Marek Styczyński "Vaggi Varri". O podróży do krainy Saamów.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 208
Liczba wątków: 9
"Naturalne związki organiczne"- A. Kołodziejczyk
Polecam!!!
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Ja niedawno (tj. wczoraj) skończyłam czytać "Pan raczy żartować, Panie Feynman". Polecam! Zawłaszcza ostatni rozdział mnie zainteresował, gdzie autor pisze o rzetelności naukowej. Ciekawe przedstawienie problemu.
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
InkHeart napisał(a):Ja niedawno (tj. wczoraj) skończyłam czytać "Pan raczy żartować, Panie Feynman". Polecam! Zawłaszcza ostatni rozdział mnie zainteresował, gdzie autor pisze o rzetelności naukowej. Ciekawe przedstawienie problemu. Czytałem. Podobał mi się tekst do kobiet w kontekście postawienia drinka
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 8
Reputacja:
0
Łoś napisał(a):Czytałem. Podobał mi się tekst do kobiet w kontekście postawienia drinka 
Czsem najprostsze rozwiązania sa najlepsze  .
Liczba postów: 3,576
Liczba wątków: 20
Reputacja:
9
Anatomia ludzka.
I nie tylko to ale daruje wam kompletna liste moich tegorocznych lektur :p
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Liczba postów: 2,382
Liczba wątków: 36
Reputacja:
15
Programming Collective Intelligence
Fajna i przystępna pozycja.
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.
Oczywiście nienawidzę kobiet, bo jestem prawiczkiem. Inaczej nie może być.
Liczba postów: 301
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Krzyczcie jeśli mnie słyszycie - w poszukiwaniu 2pac'a Shakura
Be the change you want to see in the world.
Idiotów nie sieją .
Cytat:Anatomia ludzka
Co to za anatomia? Ja się uczę z Marciniaka i Gworysa. Jakiego atlasu używasz?
Liczba postów: 3,576
Liczba wątków: 20
Reputacja:
9
MrKarol napisał(a):Co to za anatomia? Ja się uczę z Marciniaka i Gworysa. Jakiego atlasu używasz?
To sa ksiazki ktore maja conajmniej, 20-30 lat 
Ojciec kolegi ktory jest szyfem chirurgii pozyczyl mi swoje stare ksiazki studenckie jako "komplement nauki" 
Uczyl sie on w tym samy uniwersytecie gdzie ja sie ucze i choc juz nie mamy tych ksiazek w rozpisie to i tak bardzo mi sie przydaly podczas nauki.
A jak studiuje anatomie to z reguly mam kilka rzeczy pod nosem, 2 syllabusy o anatomii (naleza one do uniwersytetu i oficjalnie nie kupisz ich o ile nie jestes studentem, choc nikt tego tak naprawde nie sprawdza), komputer i owe ksiazki ktore wyzej wrzucilem.
I tak szukam raz w necie, raz w ksiazce az doskonale zrozumiem o co chodzi
Chyba w tym roku zalecali kupienie i uczenie sie z Nettera ale to co mam jest zupelnie wystarczajace na nasz poziom.
PS: Jestem na fakultecie medycyny, jak ty, ale ja ucze sie nauk biomedycznych.
Nasze lekcje anatomii sa w tym roku bardzo podstawowe, to jest wrecz najwygodniejsza i najprzyjemniejsza lekcja jaka mam
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
U nas anatomia to z kolei zmora... Trzeba nakurwiać na blachę wszystko po polsku i łacinie :wall: No ja korzystam z Nettera, Sinelnikova, Sobotty... Plus kilka innych przedmiotów też wszystko na blachę... ;( Dopiero fajne są te studia na wyższych latach, jak są przedmioty typowo medyczne czyli chirurgia, derma i inne. Plus miesiąc z wakacji zabrany na praktyki  Czasem mam ochotę rzucić to i iść na polibudę
Liczba postów: 217
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Samiec alfa Bakuły. Samo życie....
Błoto stwarza czasem pozory głębi.
Liczba postów: 639
Reputacja:
0
Wśród wielu pozaczynanych rzeczy teraz dominują u mnie "Przez ciemne zwierciadło" Dicka i "Filozofia jako ćwiczenie duchowe" Hadota. Obie świetne.
"Tak bowiem wyglądają spory między idealistami, solipsystami i realistami. Jedni atakują normalną formę wyrazu tak, jakby atakowali jakąś tezę; drudzy bronią jej, jakby konstatowali fakty, które każdy rozsądny człowiek musi uznać."
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Daniel Kahneman, Pułapki myślenia.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Historia powszechna wieku XIX - Tomasz Kizwalter
Bardzo dużo ciekawych informacji... jak ktoś lubi historię, to jak najbardziej polecam
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 639
Reputacja:
0
Thomas Ligotti, "The Conspiracy against the Human Race: A Contrivance of Horror". Polecam wszystkim optymistom.
"Tak bowiem wyglądają spory między idealistami, solipsystami i realistami. Jedni atakują normalną formę wyrazu tak, jakby atakowali jakąś tezę; drudzy bronią jej, jakby konstatowali fakty, które każdy rozsądny człowiek musi uznać."
|