To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
Dzisiaj skończyłam czytać "Córkę fortuny" Isabel Allende i biorę się za "Arabia Saudyjska. Zagrożenie" Stephane'a Marchanda.To analiza polityczna i społeczno - ekonomiczna wieloletniego korespondenta Le Figaro na Bliskim Wschodzie, autor dużo czasu poświęca relacjom ze Stanimi Zjednoczonymi, sojusz z którymi został zachwiany po wydarzeniach z 11 września.
Odpowiedz
http://czytamyfantastyke.blox.pl/2012/07...-Zima.html

"Demi-Monde. Zima"

Znalazłem w pudle z książkami za 6 złotych i nie spodziewałem się po tym zbyt wiele. Książka jest jednak na prawdę bardzo dobra - nie pamiętam ostatnio beletrystyki, którą by mi się tak przyjemnie czytało. Niestety z 4 tomowego cyklu w Polsce została wydana tylko pierwsza część. A na wydanie reszty się nie zanosi Smutny Smutny
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):http://czytamyfantastyke.blox.pl/2012/07...-Zima.html

"Demi-Monde. Zima"

Znalazłem w pudle z książkami za 6 złotych i nie spodziewałem się po tym zbyt wiele. Książka jest jednak na prawdę bardzo dobra - nie pamiętam ostatnio beletrystyki, którą by mi się tak przyjemnie czytało. Niestety z 4 tomowego cyklu w Polsce została wydana tylko pierwsza część. A na wydanie reszty się nie zanosi Smutny Smutny
Śmieszne. Po co wydawać jeden tom?
Jakie to wydawnictwo?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Amber.

Pewnie planowali wydanie 4 tomów ale sprzedaż była mniejsza niż zakładali. To tłumaczy skąd ta książka wzięła się w pudłach z książkami za 6 złotych.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Amber.

Pewnie planowali wydanie 4 tomów ale sprzedaż była mniejsza niż zakładali. To tłumaczy skąd ta książka wzięła się w pudłach z książkami za 6 złotych.
Cóż, to prawda. Profesjonalizm jednak nakazuje, że jak się coś zaczyna, to się to i kończy.
Nie świadczy to dobrze o wydawnictwie.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Akurat to świadczy dobrze o wydawnictwie. W jego interesie jest wydawanie tego co ludzie chcą kupić, a nie hurtem jak popadnie, bo trzeba serię ciągnąć wbrew wynikom finansowym. Samo wydawnictwo jest moim zdaniem świetne, chyba żadno inne w Polsce nie wydało tylu pozycji, serii i różnych autorów fantasy i sci-fi co Amber właśnie. @ DziadBorowy
Zawsze możesz poszukać przekładów nieoficjalnych w internecie. Są całe grupy tłumaczące fantastykę, dotyczy to zwłaszcza świeżynek ale może coś znajdziesz. Choćby na Chomiku...
Sebastian Flak
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Amber.

Przecena nie oznacza, że książka się źle sprzedawała. W branży wydawniczej istnieje takie pojęcie ,,końcówka nakładu'', czyli wtedy, gdy koszta trzymania w hurtowni są większe niż sprzedaż tej końcówki za normalną cenę. Ja np. kupiłem sobie kilka książek w ,,Dedalusie'' w momencie, gdy na rynku było już wznowienie!
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):@ DziadBorowy
Zawsze możesz poszukać przekładów nieoficjalnych w internecie. Są całe grupy tłumaczące fantastykę, dotyczy to zwłaszcza świeżynek ale może coś znajdziesz. Choćby na Chomiku...

Tak ale to dotyczy bardziej znanych pozycji - a ta taką nie jest. Google nic nie pokazuje odnośnie kolejnych części - tak jakby ich w ogóle nie było.
Najwyżej poszukam gdzieś wersji angielskiej - chociaż wolę czytać w naszym języku, bo w oryginale nie wszystkie smaczki wyłapuję a część uwagi zamiast na przyjemność czytania muszę poświęcać na tłumaczenie "w locie".
Odpowiedz
Używaj innej wyszukiwarki np. Bing. Google od jakiegoś czasu wyniki wyszukiwania cenzuruje. Warto się pobawić.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Cytat:Akurat to świadczy dobrze o wydawnictwie. W jego interesie jest wydawanie tego co ludzie chcą kupić, a nie hurtem jak popadnie, bo trzeba serię ciągnąć wbrew wynikom finansowym. Samo wydawnictwo jest moim zdaniem świetne, chyba żadno inne w Polsce nie wydało tylu pozycji, serii i różnych autorów fantasy i sci-fi co Amber właśnie.
Taa... Kupiłem sobie jeden tom i na tym koniec. A gdzie reszta? Nie ma reszty. A dlaczego? Bo wydawnictwu się nie opłaca. Wcześniej mogli zrobić taką kalkulację, a nie teraz wymyślać. Mogą książkę wydać ze stratą /trudno!/, a następnym razem nie wydawać książek wielotomowych.
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Taa... Kupiłem sobie jeden tom i na tym koniec. A gdzie reszta? Nie ma reszty. A dlaczego? Bo wydawnictwu się nie opłaca. Wcześniej mogli zrobić taką kalkulację, a nie teraz wymyślać. Mogą książkę wydać ze stratą /trudno!/, a następnym razem nie wydawać książek wielotomowych.

Dzięki temu dostępność ciekawych książek dla polskiego czytelnika zmniejszy się. Genialny plan.

Wolę aby wydawnictwa przestawały wydawanie serii w momencie gdy im się to nie opłaca niż gdyby unikały w ogóle wydawania serii ograniczając się tylko do pewnych "bestsellerów".
Odpowiedz
Nonk
A jak mieli badanie zrobić o nowym produkcie prawie nieznanego w Polsce autora? Przy takim podejściu nic by nie wydali, ewentualnie tylko jakieś bardzo popularne tytuły.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Metro 2033. Wieczorami czytam e-booka na komputerze,czytam aż zasnę nad komputerem. Wtedy mam ciekawe sny.
Odpowiedz
Gliese napisał(a):Metro 2033. Wieczorami czytam e-booka na komputerze,czytam aż zasnę nad komputerem. Wtedy mam ciekawe sny.

To z braku snu, czy po prostu tak masz?
Laws are formed by the arrogant and presumptuous, and our work here is a message to them that such arrogance will always be questioned by those with minds and wills of their own. Nefris of Thay
Odpowiedz
że czytam aż zasnę czy że mam ciekawe sny? Czytam wieczorem bo lubię przed snem tak poczytać,normalnie raczej chodzę spać. A że zasypiam przed monitorem to już kwestia zmęczenia po całym dniu Uśmiech
Odpowiedz
Że zasypiasz przed monitorem. Zawsze zazdrościłem ludziom, którzy potrafią zasnąć zawsze i wszędzie i w każdych warunkach. Sam mam raczej przeciwny problem - nie zasypiam, a w każdym razie - nie zasypiam łatwo.
Laws are formed by the arrogant and presumptuous, and our work here is a message to them that such arrogance will always be questioned by those with minds and wills of their own. Nefris of Thay
Odpowiedz
Mam to samo. Zaraz będę toczył bitwę z własnym mózgiem o to, czy tej nocy coś mi się uda przespać, czy jednak zrobię to dopiero gdzieś po szóstej.
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch

Odpowiedz
Argen napisał(a):Mam to samo. Zaraz będę toczył bitwę z własnym mózgiem o to, czy tej nocy coś mi się uda przespać, czy jednak zrobię to dopiero gdzieś po szóstej.
Te problemy ze snem zdarzają ci się często?
Mam nadzieję, że nie.
Odpowiedz
W każdym roku mam kilka miesięcy przynajmniej takiej jazdy. Cóż poradzić.
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch

Odpowiedz
Człowiek nie może zasnąć kiedy jest podekscytowany,myśli o czymś intensywnie. Ja jak nie mogę zasnąć ,zaczynam myśleć o sytuacjach które się mogą zdarzyć na zajutrz,ale takie spokojne sytuacje,że gdzieś idę sobie, oglądam przyrodę. Wtedy natychmiast usypiam. Ja w szkolę ostatnio zasnęłam na 45 minut. Co prawda, w śnie słyszałam głosy jakie były w sali. Ale się i tak wyspałam Duży uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości